Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Slaný koláč s chřestem a Mrva & Stanko - RECEPT a tip na víno

Slaný koláč s chřestem a Mrva & Stanko - RECEPT a tip na víno

Mrva & Stanko
Párování jídla a vína

Přišlo jaro, ve vzduchu je cítit vůně kvetoucích stromů. Měsíc květen nám na stůl přináší nejen zelené potraviny jako je zelený chřest, medvědí česnek, mladá cibulka, pažitka nebo špenát, ale i slovenské bílé zlato - májovou bryndzu. Proto vám dnes Lenka prozradí recept na výborný, lehký slaný koláč, ke kterému vám nabídnu mladé víno z ročníku 2020 z vinařství Mrva & Stanko.

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu


Tradiční koláč quiche má svůj původ ve Francii. Quiche lorraine pochází ze severovýchodní oblasti Francie, Alsasko a Lotrinsko a s oblibou ho jedli i Angličané a Němci. Základem je zkaramelizovaná cibulka, slanina, vejce, smetana a sýr.

Slaný koláč s chřestem 

Čas přípravy: 1 hodína
Počet porcí: cca 12 ks /závisí na velikosti formy/ 

Suroviny - těsto
190 g hladké špaldové mouky
štipka soli
90 g studeného másla
1 žloutek
50 ml studené vody
Náplň
200 g chřestu
200 g májová bryndza
60 g baby špenátu
75 g slaninky
lžíce tuku
1 malá cibule nakrájená na kolečka
3 celé vejce
200 ml smetany na šlehání
sůl, pepř

Postup

1. Nejprve si připravíme křehké těsto. Smícháme mouku, sůl, na kousky nakrájené máslo, žloutek a přidáváme postupně studenou vodu. Vypracujeme pevné těsto, pracujeme rychle, aby se nám máslo zcela nerozpuśtęným, v cestě chceme mít kousky másla. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na cca 30 min. do chladničky ztuhnout.

2. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů. Vybereme těsto a mezi dvěma kusy potravinové fólie ho vyválíme. Tenké, vyválené těsto přeneseme do kulaté formy na pečení průměr 24-25cm, těsto má být i na bocích formy. Přebývající těsto ořežeme nožem a propícháme s vidličkou.

3. Na těsto položíme pečící papír a do toho vysypeme ještě nějakou zátěž, například fazolí nebo rýži... Pečeme 12 minut, vyjmeme, odstraníme zátěž, odstraníme pečící papír a těsto ještě zapečeme na cca 5 min. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

4. Mezitím si připravíme náplň. Chřest očistíme, odřízneme tvrdé konce, nakrájíme na menší kousky a vložíme do vařící vody. Povaříme cca 8 minut.

5. Také si nakrájíme slaninu na drobné kousky a na pánvi do křupavá opečeme, stačí 1 lžíce sádla.

6. Na jiné pánvi zase spaříme špenátové listy. Vyšleháme vejce se smetanou, osolíme, opepříme podle chuti.

7. Na těsto dáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, opečenou slaninu, spařené špenátové listy, nadrobíme bryndzu, přidáme i uvařený chřest. Zalijeme vajíčkovo-smetanovou směsí.

8. Slaný koláč dáme péct do trouby na cca 25-30 minut, při teplotě 190 stupňů. Necháme ho dobře vychladnout a nakrájíme.

Someliérka doporučuje vhodné víno

Máslové těsto s krémovou náplní, jehož základ tvoří smetana a májová brynza, spolu s chřestem, špenátem a slaninou se výborně hodí k lehkým suchým šumivým vínům, ale také k mladým, svěžím bílým vínům. Májová brynza má svou specifickou chuť, stejně jako zelená chřest a špenát. Já jsem vybrala ke koláči víno Peseckou Leánku z ročníku 2020 od Mrva & Stanko. Mladé, svěží, suché víno s citrusově květinovým projevem a s příjemnou šťavnatou kyselinkou, které skvěle podtrhne chuť koláče, zejména jeho krémovou texturu. 

Doporučení sommeliérky - Mrva & Stanko Pesecká Leánka 2020

Po delším čase se vinařství Mrva & Stanko vrací k bílé odrůdě Pesecká Leánka. Fetească Rega, na Slovensku známá i pod jménem Pesecká Leánka, je rumunská odrůda, která pravděpodobně vznikla křížením odrůd Dívčí hrozen x Gras de Cotnari. Pochází z obce Danes v Sighisoarskom Dubossarském. Pěstuje se zejména v Rumunsku, Moldavsku a na Ukrajině.

Na Slovensku se pěstuje na 1,32% plochy vinic. Zaregistrována je od roli 1974. Před cca pěti lety Pesecká Leánka zažila znovuobjevení na slovenské vinařské scéně a to zejména v Tekov.

Hrozny pocházejí 35letého vinohradu, který se nachází v Jihoslovenské vinařské oblasti konkrétně z Mužly. Ve vůni je Pesecká Leánka ovocná, zelené jablko, mandle s tóny lučních květů. V chuti šťavnatá s dominancí citrusů s dobrou hroznovou informací a kyselinkou.

Koupit víno na eshopu.

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk a Wineplanet.cz.

Mrva & Stanko

Vinařství založené v roku 1997. Patřilo mezi první moderní vína určující trendy. Od svého vzniku vyrábí vína s důrazem na odrůdový charakter a reflektující požadavky klientů. Jejich vína se servírovala během oficiálních návštěv prezidentů či předsedů vlád. Hrozny nakupují u osvědčených pěstitelů z celého Slovenska. Špičkové jsou Chardonnay a Tramín z Čachtic, Ryzlinku a Frankovka z Orešian nebo Rulandské šedé z Mužly.

Vína určená pro náročné klienty a archivaci jsou z limitované kolekce Winemaker's Cut. Vinařství Mrva & Stanko je dobře etablované a dostatečně "rezonující", s progresivním zdůrazňováním původu vín, přesně tak jak to funguje v eno - gastronomicky vyspělých zemích.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.