Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Všechno o růžovém víně - ROSÉ na léto

Všechno o růžovém víně - ROSÉ na léto

Pokud jste někdy přemýšleli, jak růžové víno získává svou barvu, zda se vyrábí z bílých nebo modrých odrůd hroznů, čtěte dál a dozvíte se vše o růžovém víně ... nebo o rosé!?

Objevte nyní italská růžová vína v akci do konce léta!


Jak vzniká růžové víno

Růžová vína se vyrábějí z modrých odrůd hroznů. Víno získává barvu ze slupky bobule. Čím delší kontakt se slupkami, tím hlubší barva. K výrobě růžového se používají nejčastěji dva způsoby výroby. Jeden z nejpopulárnějších postupů výroby spočívá v brzkém lisováním modrých odrůd 12 - 24 hodin po maceraci.

Během procesu macerace se fenoly, třísloviny a antokyany uvolňují ze slupek a semen. Připravený mošt se následně umístí do nerezových tanků s řízenou teplotou, kde probíhá fermentace. Růžové víno může zrát i v dubových sudech.

Druhá metoda se nazývá saignée nebo krvácení. Tato metoda poskytuje bohatší a hlubší růžová vína. Využívá se i při výrobě růžového Champagne, také ve španělském regionu Navarra, kde je tato technika známá jako "sangrado".

 

Také rosé cuvée

Rosé je možné vyrobit z téměř jakékoli modré odrůdy hroznů. V závislosti na stylu a charakteru, jaký vinař chce vyrobit, může být růžové víno vyrobené z jedné odrůdy nebo cuvée stejně jako při červeném víně.

Odrůdy hroznů používané pro růžová vína

Odrůdy používané pro výrobu rosé se mění v závislosti na zemi nebo regionu. Vinaři v Kalifornii vyrábějí růžová vína nejčastěji z odrůdy Pinot Noir, v Austrálii Shiraz, Grenache, Cinsault ve Francii nebo Sangiovese v Itálii.

V případě růžového Champagne výrobci primárně preferují tři odrůdy jako při klasickém: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Růžová vína můžeme najít téměř ve všech vinařských oblastech světa. V Itálii se označuje Rosato, ve Španělsku Rosado.

Rosé se vyrábí i v Argentině, Chile, Novém Zélandu a Austrálii. V našich zeměpisných šířkách se používají na výrobu růžových vín nejčastěji odrůdy Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon.

Chuťový profil rosé 

Aroma a chuť růžového ovlivňují zejména použité odrůdy révy a způsob jeho výroby. Barevná škála rosé vín je širokospektrální, šedo růžová, růžová, tělově růžová, Pivoňková růžová, pomerančovo růžová, bledě červená, meruňkově růžová, lososově růžová, cihlově růžová, cibulovo růžová, hnědo růžová až oranžová.

Pro běžného konzumenta je atraktivnější tmavší barva vína, protože si myslí, tím má víno intenzivnější vůni a chuť. Zejména třísloviny, které se uvolňují spolu s barvou, dodávají vínu strukturu a tělo. Většinou růžová vína konzumujeme mladé. Tomu by měla odpovídat vůně a chuť, která by měla být šťavnatá, svěží, plná ovocných a květinových tónů.

Charakteristické vůně a chutě růžových vín jsou: jahody, maliny, černý a červený rybíz, hrozny, angrešt, jeřabina, ostružiny, borůvky, brusinky, meruňky, nektarinky, višně, třešně, švestky, růže, ibišek ... Mýtus, že pouze mladé růžová vína jsou nejlepší, už naštěstí neplatí. Růžová vína mohou zrát i několik let, hlavně ty z Francie.

Servis rosé 

Mladé suché a svěží Rosé se podává při podobné teplotě jako aromatické bílé: mezi 8 °C - 10 °C. Pokud jde o sklenice, RIEDEL má široký výběr kalichů určených na zvýraznění ovocných a květinových tónů růžových vín v závislosti na stylu.

Používání karafy je elegantní způsob podávání vína, ale provzdušněním mladého růžového vína nezískáte tolik, jako při červeném. Dekantovat mohou starší ročníky Champagne rosé a růžových vín, které vyzrávaly v dubových sudech.

 

Co si pripravit k růžovému vínu

Většina růžových vín ve světě je vyrobena v suchém stylu

Obecně lze říci, že vína pocházející z oblastí starého světa (především z Evropy) jsou minerálnejší. Tento strukturovaný styl se velmi dobře hodí k drůbeži, ke grilovaným rybám, zeleninovým jídlům, pikantní nebo slanému sýru jako je kozí sýr, k surovým nebo grilovaným mořským plodům.

Růžová vína z Nového světa (Kalifornie, Austrálie) mají tendenci být více ovocnější. Jsou bohatší, vyrobené z odrůd s hrubší slupkou, mají více tříslovin. Dokonale se hodí ke kořeněným jídlům nebo grilovanému vepřovému nebo jehněčímu masu.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.