Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

5 pravidel, jak porozumět vínu

5 pravidel, jak porozumět vínu

Orientovat se ve světě vína je celoživotní cesta. Je dobré, pokud vás někdo po této cestě vede. Někdo, kdo se vínu věnuje a důvěřujete mu. Jedno pravidlo platí vždy a všude na světě - třeba začít od píky, to znamená základními víny v hierarchii jednotlivých oblastí.

Není v lidských silách ochutnat všechna vína a zapamatovat si je. Vyžaduje si to celoživotní studium, výbornou senzorickou paměť samozřejmě i finanční prostředky. Přinášíme vám pár pravidel, podle kterých můžete poznávat tak bohatý svět vína.


Pravidlo 1: Ochutnávejte vína s encyklopedií v ruce 

Dnes existuje mnoho publikaci, které se věnují vínům a je opravdu těžké vyselektovat, které si vybrat. Mnoho knih je komerčně zaměřených. Sáhněte po knihách od ověřených vinařských kapacit jako je Jancis Robinson, Hugh Johnson nebo André Domi. V encyklopedii Wine Grape jsou popsány všechny odrůdy hroznů, Světový atlas vína je základní publikací o víně a kniha Víno je průvodcem po vinařských zemích a jednotlivých apelacích. Pro pokročilé a zejména pro sommeliéra je "motlitební" knihou Wine Pocket Book, která vychází každý rok. Průvodce do kapsy pro profesionály i milovníky vín. 

Pravidlo 2: Nejdražší víno je to nejlepší

Určitě se vám stalo, že jste si koupili drahé víno /myslím nad 3 000 Kč a výše/ a nechutnalo vám. Pravděpodobně to nebyla chyba vína, spíše vaše nepřipravenost a vysoká očekávání. Uvedu příklad. Koupíte si víno z oblasti Bordeaux a hned z klasifikovaného zámku. Samozřejmě mladý ročník 2017, který je momentálně na trhu. Otevřete a jste zklamáni. Víno je příliš mladé, tvrdé, zavřené a trpké. Vždy třeba začít se základními víny z dané apelace.

Výborný poměr kvality a ceny mají vína s označením Cru Bourgeois. Pomalými kroky si osvojíte rozdíly mezi víny například z Margaux a Pauillac. Pokud se rozhodnete pro koupi vína z klasifikovaného zámku, kromě prvního vína, které uložíte na zadní místo vinotéky, kupte si druhé, popřípadě třetí víno ze Chateau. Bude spíše připravené k pití. Důležité upozornění:

Nikdy nekupujte jednu láhev, pořiďte si minimálně karton /optimum je 12 / a každý rok můžete sledovat, jak se víno bude vyvíjet. A pomalu mu začnete rozumět.

Pravidlo 3: Oblíbená značka, oblíbené víno

Mnoho lidí se fixuje a nakupuje pouze jednu značku vína. V tomto případě ochuzuje sám sebe. Ve světě existuje neuvěřitelné množství odrůd a vín a bylo by škoda, neobjevit jejich.

Kdysi bylo moderní pít Chardonnay, později ho nahradil Sauvignon. Nyní je tu doba Ryzlinku a Primitiva. A kde jsou ostatní odrůdy ?! Nezapomeňte, svět vína je o objevování.

 

Pravidlo 4: Víno k jídlu

Víno je součástí gastronomie a má být servírované k jídlu. Bohužel, většina Čechů pije víno až po jídle.

Většina vín je vyrobených k jídlu. Právě pandemie lidí naučila zpomalit. Našli si čas zastavit se a objevit i nová vína. Bylo více času o víně popřemýšlet, možná si k němu i něco dobrého uvařit.

Pravidlo 5: Paměť a příběh 

Není důležité, kolik vína vypiješ, ale kolik vín si zapamatuješ. Ne každý může mít senzorickou paměť, aby si pamatoval každé víno. Důležité jsou proto poznámky k vínu, které v mohou pomoci při dalším nákupu vína. Poznámky by měly být heslovitě, netřeba květnaté popisy, co všechno ve víně cítit.

Výborným nákupním artiklem dnešní doby je příběh k vínu. Právě příběh upoutá někdy více než samotné víno. Za některé příběhy by se nemusela stydět ani Agatha Christie. Nedejte se ovlivnit, zaměřte se na víno, na jeho charakter a co vám z něj zůstane v paměti i po delší době.

 

Přečtěte si také: Blogy na téma Párování vína a jídla

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.