Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Podzim na talíři – párování vína a podzimních jídel

Podzim na talíři – párování vína a podzimních jídel

Párování jídla a vína

Podzim je plná barev. Žlutá, oranžová, červená, hnědá, tyto barvy dominují v podzimním menu na talíři. Podzim je gastronomickým svátkem, důležitou roli hraje sezónnost. Pečená husa, kachna, zvěřina, dýně, houby a kaštany jsou spojeny s podzimem. Tlumené hnědé odstíny lesních hub doplňuje zářivá oranžová barva dýně. Co se týče vín, z lehkých bílých a růžových rekreačních vín pomalu přecházíme k plnějším stylem bílých a hlavně k červeným vínům.

Inspirujte se: Vína na husí a kachní hody


Párovanie vína a jídel - Ryba, husa, kačena, zvěřina

Ryby jsou součástí menu po celý rok, mění se pouze druh a úprava. K podzimu patří marinovaný pstruh se zelím, jablky a koprovým krémem, pomalu pečený losos s červenou řepou a dýní, pečený jeseter s mrkví a pastinákem a k nim se výborně hodí mladá suchá bílá a růžová vína z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a z modrých Frankovka nebo Svatovavřinecké v růžové verzi.

Husa, kachní játra, kachna, lokše, zvěřinové ragú, pečená pernatá zvěřina - toto vše dominuje v podzimním sezónním lístku. Stejně široká je i nabídka vín. Ideálním partnerem ke grilovaným husím játrům může být bílé šumivé víno z burgundských odrůd v kategorii Brut a Extra Dry. Výborným společníkem je i Tramín červený / Gewürztraminer, ne však v kategorii sladkých vín. Ke kachnímu rilletes s domácím chlebem vyzkoušejte růžové šumivé víno. Podzim je příležitostí příjemně nabrat kila při tradiční huse s lokšemi a zelím. K ní můžete servírovat vyzrálý Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené nebo Pinot Blanc samozřejmě suchý s kyselinkou, která redukuje tuk. Z červených vín je lepší vybrat snadnější tipy s kyselinkou a hladkou taninovou strukturou z odrůd jako Frankovka, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Pinot Noir.

 

Hovězí s červeným

Zejména v Itálii je podzim spojen s houbami. Lanýž je diamant mezi houbami, jejíž kilogram může stát i několik tisíc eur.

Ravioli s hoblinkami lanýže nebo krémové rizoto s lanýži a divokým zajícem, k tomu vyzrálé Barolo, to je kombinace jako opera Carmen přímo v La Scale.

Zvěřina s ovocnou omáčkou ze švestek, šípků nebo červeného vína si žádá plnější červené víno, které má bohatší taninovou strukturu. Hlavní roli při výběru vín hraje omáčka. K ovocné omáčce jako šípková a švestková je výborný Shiraz z Nového světa.

Hovězí maso nebo divočák na zelenině si nejlépe rozumí s červenými víny ze Španělska, Portugalska nebo jižní Rhôny. Dobrým společníkem mohou být i vyzrálá vína z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, nebo jejich cuvée. Hovězí líčka dušené na červeném víně s kořenovou zeleninou skvěle doplní ovocný Malbec z Argentiny nebo Carmenére z Chile.

 

Víno a dýně, kaštany, jablka

Sladký dýňový koláč s s kapkou letošního medu a Tokajským 5 putnovým výběrem je výbornou kombinací. K jablečnému závinu je dobrou volbou přírodně sladké a slámové víno. Ke kaštanové krému s kvalitní čokoládou vybíráme fortifikované vína - portské nebo sherry.

 

Pečená husa

Šumivé víno z Francie s označením Crémant de Bourgogne, vyrobené z odrůdy Chardonnay. Delikátní, svěží Crémant s pikantní kyselinkou, která redukuje tuk z husích jater a příjemně naladí chuťové buňky na další chod.

Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs AOC - Koupit víno.

Pečená husa, lokše, zelí

Vyzrálý Ryzlink zpod Vihorlatu, který se neustále vyvíjí. Plná a šťavnatá chuť s výbornou harmonií. Přítomná, stále živá kyselinka, redukuje tuk z husy a příjemně doplňuje chuť sladkokyselé dušené bílé zelí.

Fundus Regius Rizling rýnsky 2013 - Koupit víno.

 

Přirozená ovocná chuť Svatovavřineckého s jemným dotykem dřeva a elegantní taninovou strukturou a živou kyselinkou, která redukuje tuk z husy. Nejen barevně, ale i chuťově ladí s dušenou červeným zelím na víně.

Stift Klosterneuburg St. Laurent Reserve Tattendorf 2017 - Koupit víno.

Zvěřina /jelen, divočák s omáčkou/

 

Čistá ovocná textura, vynikající struktura a energie. Jemná acidita a zralé taniny. Skvělá harmonie s pečeným jelením hřbetem s bylinkovou krustou, ale i k dušenému divočákovi na červeném víně a kořenové zelenině.

Arnoux & Fils Vieux Clocher, Gigondas AOC 2018 Koupit víno.

 

Sladký dýňový koláč

 

Víno s klasickým tokajským projevem. Výrazné tóny sušeného ovoce a medu se snoubí se sladkým dýňovým koláčem s vlašskými ořechy a kandovaným nebo sušeným ovocem.

J&J Ostrožovič Tokajský výber 5-putnový 2003 Koupit víno.

 

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.