Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Den poté...aneb poznámky z degustace Burgundských vín

Den poté...aneb poznámky z degustace Burgundských vín

V druhé polovině října se u nás konala degustace velkých burgundských vín. Náš sommeliér Rastislav Šuták vybral vína, na které se sám těšil. Přečtěte si jeho poznámky k vínům a degustaci.


burgundy_1.jpg

Málo lidí (asi 10), dobré světlo, čistý vzduch, skvělé sklenice Riedel, řada Restaurant, Chardonnay a Pinot Noir, resp. Nebbiolo.

Složení osazenstva (známí slovenští vinaři, ředitel společnosti obchodující s vínem a obchodníci) dává tušit zajímavou a plodnou degustaci, navíc s víny, která patří k nejlepším ze "země galského kohouta".

burgundy_2.jpg

Albert Bichot, Montagny, 1er Cru, 2013

První kontakt s vínem překvapuje. Bohatá, ale zároveň šarmantní vůně postavená na citrusovém ovoci s lehkou oříškovou linkou. Dostatek ovoce v chuti, hlavně žluté jablko a hruška. Vyšší nadmořská výška vinohradů oblasti, stejně jako vápenec v půdě "dodali" svěžest a mineralitu v závěru. Dlouhá a pikantní dochuť. Pomalá fermentace (4-6 týdnů) společně se 14měsíčním kontaktem s kvasinkami zabezpečili skvělý charakter s potenciálem na 5-7 let. Ročník - dobrý. Víno zaujalo i ostatní. Gastro víno a překvapení!

Hodnocení 88/100

Albert Bichot, Chablis, Bougros Grand Cru, 2010

Tohle je Chablis? Absolutně mimo charakter, ve vůni mnoho "dřeva". Chuť rozpačitý. 6 měsíců a a6 100 % vína ve 2-4letých sudech. Bougro je nejsevernější a nejzápadnější Grand Cru oblastí a jako jediné sousedí s řekou Serein (odděluje je jen cesta). Vysoká hustota výsadby až 8 000 kořenů na hektar. Věk vinice je 40 let, Bichot vlastní 0,5 ha z celkových 15,79 ha. Víno se pomalu zlepšuje, jednotlivé složky se postupně spojují. Ročník 2010 patřil v Chablis mezi nejlepší za posledních 20 roků. Podobně výjimečný byl naposledy rok 1996. Jednoznačně víno potřebuje čas, získává strukturu a eleganci. Víno je krásné, bohaté a zároveň jemné. Závěr saná (30 sekund). Velké víno s mimořádným potenciálem.

Hodnocení 91/100

Chanson Père et Fils, Pouilly-Fuissé, 2009

Pouilly-Fuissé je oblíbená destinace každé restaurace, která to myslí opravdu vážně. Trochu zakřiknutá vůně, která se otevírá. Teplé a bohaté tělo s množstvím "skrytých informací". Jurský vápenec, tady i hnědý, který se tvořil před 200 mil. roky. Sběr začal počátkem září, víno vyzrávalo 8 měsíců v dubových sudech. Hrozny pochází ze tří oblastí - Chaintré, Fuissé a Vergisson. Ročník 2009 se řadí mezi výjimečné v celém Burgundsku. Ten se podepsal i na charakteru vína. Jeden vinař poznamenává "zadušenou vůni". Skoro jako přes kopírák od minulého vína, i toto získává časem. Kompaktní chuť doplňuje energické tělo. V tomto případě s jemnějším nástupem, ale se skvělým finále. Super.

Hodnocení 89/100

Domaine Mazilly Père et Fils, Meursault, Les Meurgers, 2004

Nepochybně nádherné víno. Už nástup vína evokuje umělecký projev. Jako malba na plátně, o níž se nedá pochybovat. Štětec vína je čistý se zářivou barvou. Charakter, který kazí jen poznámka jednoho z degustujících, že to není "šálek kávy". Klidný projev střídá exploze terciárních tónů s nekonečnou chutí, která jakoby nechtěla odejít. Víno, které se nehodnotí, ale vychutnává.

Hodnocení 94/100

Albert Bichot, Bourgogne Pinot Noir, Vieilles Vignes, 2013

Konečně doma...Tak chutnají naše Pinoty. Dostatek ovoce, skvělá kyselinka, hravá a šťavnatá chuť. 35leté vinohrady z Nuits a Beaune. Po selekci se část vína vinifikuje v dřevených kádích. Potom vyzrává ještě 12 měsíců v sudu. Jde o tzv. "Late Blend". Z této apelace pochází až 50 % celkové produkce. Velmi důležitý artikl, po kterém se ve světě jen zapráší. Nabízí výbornou harmonii, stejne jako charakter oblasti. Nezřídka překvapí. Skvělé v gastronomii. Dokonce může vyzrávat 3-5 let.

Hodnocení 86/100

burgundy_3.jpg

Chanson Père et Fils, Gevrey-Chambertin, 2007

Víno, s nímž se dá "machrovat" při každé příležitosti. Soused Fixin může zklamat, ale Gevrey... Důležitý je ročník. Nula sedmička byl takřka přehřátý, naštěstí přišly dva zářijové týdny a bylo "vymalováno". Jihovýchodně orientované svahy zabezpečují dostatek ranních slunečních paprsků. Vysoký podíl vápence slibuje rezervu vláhy i v teplejších rocích. Gurmánský ročník 2007 preferuje zkušené pěstitele. Fermentace celých střapců vyžaduje kvalitní hrozny. 16 měsíců v sudech je jen nepodstatná informace pro sběratele. Výsledek? Dokonalý! I po 5 dnech je víno svěží!

Hodnocení 92/100

Chanson Père et Fils, Beaune, Clos des Fèves, 1er Cru, 2006

Jedna z nejvíc podceňovaných apelací. Možná i díky tomu je cena tak stále nízká. Chanson patří mezi moje favority už několik let. Od 1999, kdy jej koupil Bollinger, ještě více. Klasická fermentace v otevřených, dřevěných kádích s ručním ponorem matolinového klobouku a přísná selekce mají svůj efekt i význam. Hrozny pochází z trojhektarového vinohradu (260 m n. m.) severozápadně od Beaune. Ve 14. století známý jako Fae. Půda je bohatší o hořčík a železo. Vrstva skal pokrývá značnou část vinic. Víno s excelentní energií. Nejprve zavřené, později snobsky "rozšafné". Černý rybíz, skořice a bobkový list. Fantastické propojení primárního projevu se zbytkem charakteru. Jemné stopy mandlového likéru v závěru. 2006 patřil mez ivýznamné ročníky. Potenciál 10-15 let.

Hodnocení 93/100

Louis Latour, Corton Grancey, Grand Cru, 2005

Aubert de Villaine řekl o ročníku 2005: "Doposud nikdy jsem neviděl tak krásné a zdravé hrozny." Ročník 2005 patří mezi nejlepší ve 20. století a ochutnat Grand Cru z něj se stává svátkem, hlavně pro jeho vysokou cenu a nedostupnost. Latour patří mezi největší vlastníky vinic Côte d´Or. Grancey leží v srdci Aloxe-Corton a nese jméno zámku podle posledních vlastníků, od nichž byl v roce 1891 odkoupený. corton Grancey je tzv. LAte Blend nejlepších parcel Grand Cru corton - Perriers, Clos du Roi, Les Renards a Les Gréves. Všechny leží na jihovýchodní části kopce. Půda je vápenatá (hnědá) s obsahem železa. Fermentace probíhá v otevřených kádích (odstopkované) s postupným snižováním teploty. Vyzrávání 10-12 měsíců v 30 % nových sudech vlastní výroby. Doposud jednoznačně nejlepší Corton, švihák s kloboukem. Dokonalá harmonie. Degustaci tohoto vína provázelo ticho. Všichni jako by si rezervovali víno ve sklenici k samostatnému pohovoru či meditaci. Potenciál? Nevím, tento poklad byl stvořený k požitku.

Hodnocení 95/100 

burgundy_4.jpg


Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.