Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Kde se vypije nejvíce vína?

Kde se vypije nejvíce vína?

Světová spotřeba vína se po třech letech mírně vzpamatovala, co ukazují nová čísla, ale která země pije nejvíce vína?

Podle předběžných údajů, které tento týden zveřejnila Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV), jsou USA stále na prvním místě v seznamu zemí, které celkově vypijí nejvíce vína. Spotřeba vína v USA v roce 2021 vzrostla o 0,7 % na 33,1 milionu hektolitrů, uvedla OIV ve zprávě o stavu průmyslu.


Světová spotřeba vína vzrostla stejným rozdílem a dosáhla 236 milionů hektolitrů, ačkoli trendy se v jednotlivých zemích lišily. Jedná se o první globální nárůst za tři roky a částečně odráží znovuotevření restaurací a nárůst společenských setkání po zablokování Covid-19, uvedla OIV. Dodala, že v roce 2021 se vyvezlo více vína než v kterémkoli jiném roce předtím a to 111,6 milionů hektolitrů.

Avšak pokračující narušení dodavatelského řetězce a širší ekonomické důsledky ruské invaze na Ukrajinu by mohly zhoršit již existující výzvy pro obchod s vínem v souvislosti s inflací a vyššími náklady. „Válka na Ukrajině jednoznačně ovlivňuje ceny energií a to přímoúměrně ovlivňuje inflaci,“ řekl generální ředitel OIV Pau Roca během tiskové konference vysílané živě. Mluvil také o překážkách dodávek. "Ceny kontejnerů se znásobily o 20, ceny palet se zvýšily sedm osmkrát," řekl.

Top 10 zemí, které pijí nejvíce vína podle předběžných údajů OIV za rok 2021:

1. USA: 33,1 mhl, zvýšení o  0.7 % oproti 2020

2. Francie: 25,2 mhl, zvýšení o  8,6 %

3. Itálie: 24,2 mhl

4. Německo: 19,8 mhl

5. Velká Británie: 13,4 mhl

6. Španělsko: 10,5 mhl, zvýšení téměř o 10 %

7. Čína: 10,5 mhl, snížení o  15,4 %

8. Rusko: 10,5 mhl, zvýšení o  2 %

9. Argentina: 8,4 mhl, snížení o 11 %

10. Austrálie: 5,9 mhl

Ve Francii se spotřeba vína v přepočtu na obyvatele za posledních 50 let snížila zhruba o polovinu, přičemž klesala již před rokem 1970. I Itálie zaznamenala pokles spotřeby z přibližně 100 litrů na osobu z roku 1970, ukazují to údaje, které sestavily profesor Kym Anderson a profesor ekonomických dějin Vicente Pinilla (s pomocí A. J. Holmese) z University of Adelaide a University of Zaragoza.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.