Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Sauvignon Blanc - král vín Nového Zélandu

Sauvignon Blanc - král vín Nového Zélandu

Villa Maria

Novozélandský Sauvignon Blanc je jedním z největších komerčních úspěchů vín vůbec. Profesionálové v oblasti vína mohou být poněkud striktní, pokud jde o jeho jednoduchost a často i lehkou sladkost, ale milovníci vína na celém světě ho milují hned, jak se s ním seznámí. A pro výrobce má velkou výhodu, že je vyroben z produktivní odrůdy hroznů a je připraven k prodeji do několika týdnů od sklizně. Nejsou potřeba velké investice do vyzrávání v dubových sudech, takže Sauvignon lze v supermarketu nalézt od přibližně 10 eur za láhev.


Marlborough, na severu Jižního ostrova, je srdcem Sauvignonu. Sauvignon Blanc tvoří 67 % veškerého novozélandského vína. Nejprve mu přepadli britští a poté američtí milovníci vína až do takové míry, že USA dovážejí více vína z maličkého Nového Zélandu než z Austrálie, která produkuje více než čtyřnásobek. Vývoz prudce stoupal, dokud nepřišel ročník 2021, který se zmenšil o pětinu, což je nejmenší úroda Marlborough za šest let v důsledku jarních mrazů a léta, které bylo tak suché, že bobulkám hroznů chyběla šťáva. V roce 2021 zažil novozélandský vinařský průmysl první pokles hodnoty exportu za 26 let.

Celý loňský rok a začátkem roku 2022 byl sedm milionů případů nedostatku Sauvignonu z Nového Zélandu a zákazníci doufali, že letošní úroda sklizená minulý měsíc doplní zásoby. Vinobraní však opět zasáhlo problematické počasí. Letos La Niña přinesl během zrání hroznů nepříjemné deště, které si v některých případech vynutily časnou sklizeň. Ale skutečným problémem byl nedostatek sezónní zahraniční pracovní síly kvůli přísné izolaci Nového Zélandu v reakci na COVID-19, kterou zhoršil náhlý nárůst případů viru přímo uprostřed sklizně. Vinaři museli učinit několik obzvlášť stresujících rozhodnutí, v neposlední řadě jak se udržet zdraví.

Je příliš brzy vědět, kolik se celkově vyrobilo Marlborough Sauvignon Blanc 2022. Naštěstí se Sauvignon pěstuje po celém světě, takže by nemělo být příliš obtížné najít si alternativy. A kvůli úspěchu Marlborough Sauvignon Blanc někteří výrobci na druhém konci světa, dokonce i v údolí Loiry, kde se vyrábějí klasické (ale obecně dražší) Sauvignony ze Sancerre a Pouilly-Fumé, přešli na aromatický styl propagovaný v Marlborough.

Vinařství Villa Maria Estate

Villa Maria je nejvíce oceňovaným vinařstvím na Novém Zélandu a právem patří k největším jménům Nového Zélandu ve spojení s odrůdou Sauvignon Blanc. Sir George Fistonich založil spolu se svou ženou vinařství již v roce 1961. O rok později vyrobil první víno. Postupně vinařství rostlo a dnes patří k nejlepším ak nejúspěšnějším vinařstvím Nového Zélandu. Jako první novozélandské vinařství v roce 2001 přešlo na 100 % k vínům pod šroubovacím uzávěrem. Vinařství jako jedno z prvních na Novém Zélandu v roce 1995 začalo propagovat udržitelnější vinohradnické postupy.

Podniká kroky směrem k nulovému odpadu, snižuje emise uhlíku a soustřeďuje se na výrobu organických vín. Již v roce 1999 zavedly ve vinařství ekologické zásady. V 2007 Villa Maria dosáhla mezinárodně uznávané certifikace BioGro Organic pro 21 hektarový blok v Hawke´s Bay a se stala prvním vinařstvím na Novém Zélandu, které získalo certifikát BioGro. V současnosti je ekologicky spravováno více než 30% (100 hektarů) vinic. Má 300 stálých zaměstnanců. Vinohrady se nacházejí ve čtyřech oblastech – Auckland, kde vinařství i sídlí, dále Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough.

Villa Maria má v portfoliu dalších 6 značek – Vidal, Esk Valley, Thornbury, Riverstone, Kidnapper Cliffs a Te Awa. Distribuuje do 60 zemí světa. Vína nabízí v šesti kategoriích - Private Bin, Cellar Selection, EarthGarden, Reserve, Single Vineyard a Icon. Hrozny Sauvignon Blanc pochází ze dvou nejlepších vinohradnických oblastí v údolích Awatere a Wairu v Marlborough. Kromě klasických odrůd jako Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir, pěstují také Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling, Syrah, Grenache, Chenin Blanc, Albarino a Arneis.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.