Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Tipy na vína ze slovenského vinařství Nichta

Tipy na vína ze slovenského vinařství Nichta

Slovenská vinařství
Nichta

Vinařství Nichta je moderní rodinné vinařství sídlící v srdci vinařského regionu Tekov v Čajkově od roku 1997. Přináší spoustu skvělých slovenských vín z odrůd jako Pesecká leánka, Devín či Dunaj. Majitel, vinař a vinař Branislav Nichta se svou rodinou věří, že klíčem ke kvalitnímu vínu jsou jejich vlastní vinohrady, které se nacházejí v blízkosti vinařství.

Odpovídá Jakub Nichta.


 

Které víno z Vaší nabídky je absolutní topka, na které jste jako vinařství hrdý? Doporučte čtenářům víno, které by měli určitě ochutnat a proč.

Vlajkovou lodí našeho vinařství je dlouhodobě odrůda Devín. Byli jsme jedni z prvních vinařů a vinařů, kteří uvěřili potenciálu této slovenské odrůdy a její první hektar jsme vysadili do strmého kopce na honu Močiarno již v roce 2000. Právě z této polohy pochází náš suchý Děvín Močiarno z ročníku 2021, který se vyznačuje krásnou tropického ovoce, lučních květů a akátového medu. Jeho chuť je opojná a harmonická s výborným balancem mezi zbytkovým cukrem a kyselinami. Příjemným bonusem je certifikovaný nízký obsah histaminu. Náš Devín už stihl zaujmout odborníky na několika mezinárodních soutěžích. Z Prahy nám přinesl zlatou medaili a stříbrem ho ocenili v Bruselu iv Madridu.

Věděli byste nám doporučit podzimní kombinaci jídla a Vašeho vína?           

Výbornou kombinací jsou medailonky z jelena přelité hroznovým chutney z odrůdy Alibernet podávané s bramborovými kroketami a v kombinaci s naším polosladkým Alibernetem 2021.

 

Které Vaše víno je nejoblíbenější a dá se říci, že se na Slovensku nejvíce prodává?

Mezi nejoblíbenější a nejprodávanější odrůdy z našeho vinařství patří Pesecká leánka, která je v našich vulkanických vinohradech jako doma. Máme ji osázenou na honu Močiarno v Čajkově. Vyrábíme ji ve více provedeních. Prvním je velmi aromatická polosuchá Pesecká leánka z výsadby z roku 2013, kde jsme se rozhodli vysadit originální rumunský klon Pesecké leánky – Feteascy regaly. Druhým je suchá Pesecká leánka Močiarno, která pochází z hroznů z našich nejstarších vinic vysazených v roce 1997. Z Pesecké leánky dokonce vyrábíme i pěstitelský sekt, který vyzrává na kalech po dobu 9 měsíců.

Prozraďte nám nějaké novinky nebo aktuální úspěchy ve vašem vinařství?

Naše vinařství během posledního roku kompletně změnilo svoji vizuální identitu. Naše portfolio naleznete rozděleno do tří kategorií a to: Classic, Terroir a Signature. Vína z linie Classic se vyznačují lehkostí a nižším obsahem alkoholu. V linii Terroir naleznete typické odrůdy Tekova odrážející vždy jeden konkrétní vinohrad hrdě uvedený i na přední etiketě. Úplnou novinkou je linie Signature, která přijde do prodeje během podzimu. Najdete v ní vrchol naší produkce - Dunaj a Cuvée 25 z ročníku 2018, které odpočívaly dlouhou dobu v dřevěných sudech a jsou vyjádřením naší představy o víně ze srdce regionu Tekov. Vína z této kolekce naleznete kromě standardních 0,75 litrových lahví také v provedeních Magnum (1,5 l), Double Magnum (3,0 l) a Bordeaux Jeroboam (5,0 l).

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.