Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Víno na svatbu – jaké a kolik

Víno na svatbu – jaké a kolik

Pavelka
Karpatská Perla
Gérard Bertrand
Reya
Víno na svatbu
J&J Ostrožovič
Mascota Vineyards
Hardys
Nichta

Chystáte svatbu a přemýšlíte, kolik koupit vína a jaké odrůdy budou hostům nejvíce chutnat? My vám s tím poradíme, a navíc máme tipy na vína na svatební hostinu.


Dostatek vína a přípitek

Víno je jedním ze zážitků na každé svatbě. Vhodně vybrané víno k přípitku a na další popíjení podpoří slavnostní atmosféru a přispěje k dobré náladě všech hostů. Při plánování svatby narazíte na otázku, kolik vína je vlastné nutné koupit, aby ho nebylo zbytečně moc a naopak aby nedošlo moc brzy.

Pokud znáte preference svatebních hostů, tak máte rozhodování snadnější. Pokud ale máte jen odhadovat, jak moc víno hostům chutná, můžete se řídit následujícím. Jelikož víno nebývá jediným nápojem, který budou hosté konzumovat, můžete počítat s tím, že na jednoho hosta by mělo stačit asi 0,7 – 1 litr vína.

Pro přípitek počítejte s volbou šumivých vín v množství 1 láhve pro 8-10 osob. Sklenice na přípitek se tožiž plní zhruba do poloviny a již se nedolévají. Poměr bílého, růžového a červeného vína? V našich končinách se pije více bílého a to klidně v poměru 3:1 k červenému. Růžové se hodí hlavně v létě. Ale raději se nebojte dopředu poptat, jakému vínu dávají hosté přednost.

Přípitek je slavnostní okamžik, který musí doprovázet víno s bublinkami. Pokud nechcete utrácet za pravé Champagne, doporučujeme zvolit lehké Prosecco, Cavu či sekty. Lehká suchá šumivá vína příjemně povzbudí chuťové pohárky a naladí na následující konzumaci slavnostního oběda.

 

Bílé jako doplněk svatebního menu

Vzhledem k tomu, že se na svatbě vyskytuje spousta druhů pokrmů a typů občerstvení, je dobré sáhnout po lehkých chutných bílých vínech. Ta nabízejí univerzální párování s masitými i bezmasými pokrmy.

Z odrůd se nabízejí suchá a polosuchá vína odrůd Rizling rýnský, Veltlínské zelené, Sauvignon Blanc a Chardonnay. Zkuste se podívat na naše tipy: Rýňák ze Slovenska například z vinařství Pavelka, sladší verze Reya Riesling z Německa, Veltlín z Karpatské Perly a nebo z Rakouska Winzer Krems.

 

Červené ke stylové hostině  

Červená vína se náramně hodí k masitým pokrmům, dají se takřka ideálně napárovat ke svatebnímu menu. Představují příjemného společníka na letní večery po svatebním frmolu, kdy si hosté jednoduše užívají atmosféru s chutným červeným ve sklenici.

Doporučujeme vám červená vína z Chile, Jižní Afriky, Španělska i Austrálie. Mezi tipy od našeho sommeliéra patří argentinský Malbec La Mascota Vineyards, Shiraz z australského vinařství Hardy´s.

Rosé nejen pro letní svatby

Nebojte se do vinného lístku zakombinovat růžová vína, jsou ideální hlavně v létě a popíjení na terase. Jsou vhodná e grilovaným úpravám bílého masa, rybám a salátům. Jde o nutná doplněk každé letní svatební prty a zaručujeme, že se vypije jako první.

Doporučujeme lehké, dobře vychlazené rosé například z Francie od Gerárda Bertranda, nebo sladší verzi rosé zo Slovenska (Nichta, Ostrožovič…). 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.