Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Mezinárodní den Chardonnay

Mezinárodní den Chardonnay

Chardonnay

Mezinárodní den Chardonnay se slaví každý rok ve čtvrtek před Memorial Day v USA, v tomto roce je to 27. května 2021.

V rámci opatření se i tento rok bude slavit hlavně prostřednictvím sociálních sítí, avšak při jejich sledování si můžete otevřít láhev dobrého Chardonnay a připít si na oslavu Dne Chardonnay.

Sommeliérka vybrala nejlepší Chardonnay k oslavě.


Chardonnay patří k nejpopulárnějším bílým odrůdám a v žebříčku pěstování jí ve světě patří 5. místo. I když Chardonnay je původem francouzská bílá odrůda, konkrétně z Burgundska, pěstuje se po celém světě, je osázena téměř v každé vinařské oblasti. Název Chardonnay je pojmenován podle vesnice Chardonnay v burgundské oblasti Mâcon. Montrachet, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault a Corton-Charlemagne jsou jedny z nejznámějších lokalit Burgundska.

Chardonnay mánie byla fenoménem 80. a 90. let, na počátku 90. let byla nejvíce vysazování bílou odrůdou. Poptávka po Chardonnay od výrobců vína byl někdy mnohem větší než nabídka.

Většina vinařů dnes ze Chardonnay vyrábí bílá tichá vína, avšak využívá se i při výrobě nejlepších šumivých vín. Ve Francii v Champagne spolu s modrými odrůdami Pinot Noir a Pinot Meunier zda Franciacorta v Itálii. Chardonnay se prezentuje ve více stylech, může být svěží a minerální - Chablis a střední Evropa. Vína z Nového světa / Chile - Aconcaqua Valley, Kalifornie - Central Coast, Austrálie - Viktória, jsou středně plné s ovocnou strukturou a vyzráváním v dubových sudech.

Silnou stránkou Austrálie je spolehlivá kvalita a rozmanitý styl Chardonnay. Adelaide Hills, Yarra Valley, chladnější části Nového Jižního Walesu a přímořské oblasti západní Austrálie se osvědčily v produkci Chardonnay nejvyšší kvality. Díky mimořádnému rozmachu výsadby se Chardonnay stalo v Kalifornii synonymem vyhledávaného bílého vína. Mlhy při pobřeží zpomalují proces zrání a prodlouží vegetační období této odrůdy.

Chardonnay se pěstuje téměř všude v Severní Americe, včetně chladných vinařských oblastí Kanady a státu New York, ve Washingtonu a Oregonu. V posledních letech výrazně stoupá kvalita jihoamerických Chardonnay, zejména z chladnějších oblastí. 

Chardonnay a gastronomie

Klasická kombinace je Champagne Blanc de Blancs a ústřice, které se výborně hodí i k Chablis. Také šneci s bylinkovým máslem jsou vhodným společníkem k vesnickým burgundským vínům.

Lehčí, svěží Chardonnay s minerálním charakterem je ideální ke grilovaným rybám a mořským plodům, rybím a zeleninovým paštikám, grilovanému malému kuřeti, těstovinám nebo rizotu s jarní zeleninou.

K ovocnější verzím Chardonnay, které však nevyzrává v sudu (Slovensko, Chile, Nový Zéland, Jižní Afrika) jsou výbornými partnery ryby s krémovou omáčkou. Podává se také k zeleninovým salátům s kuřecím nebo krůtím trhaným masem, nebo k ovocným salátem s dominancí manga, broskve a ořechů.

K Chardonnay, které zrálo v dubovém sudu s plnějším charakterem a krémovou strukturou si připravte grilované vepřové s bramborovým pyré, ravioli plněné dýňovou pastou, grilovanou kambalu nebo mořského vlka s fenyklovým pyré.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.