Zpět Detailní filtr
Zpět
Argentina není jen Malbec

Argentina není jen Malbec

Mascota Vineyards
Norton
Santa Ana
Rutini

Argentina je vinařská země, kterou je možné objevovat a vychutnávat si ji ze severu na jih. Vinohradnické oblasti, které se nacházejí v širokých údolích a na svažitých rovinách, tvoří pás na úpatí pohoří And, který se táhne od severu k jihu, v zeměpisných šířkách 23° až 45°.

Objevte skvělá Argentinská vína, inspirujte se výběrem TOP vín sommeliéra.


DÁREK - OTVÍRÁK ZADARMO K VÍNU NORTON

Získejte dárek k nákupu. Při nákupu argentinských vín Norton vám přiřadíme značkový otvírák na víno s logem Norton, dárek se automaticky přiřadí již od jedné láhve v košíku. Platí do 30. 4. 2022 nebo do vyprodání zásob.

Sever

Na severu země na 23° jižní zeměpisné šířky se nacházejí provincie Salta, Catamarca a Tucumán. Ve městě Uquía (Jujuy) byla posazena vinice na dnes již nepoužívaném dole Moya, dosahuje 10 922 stop nad mořem a je nejvýše položenou vinicí na světě. Podnebí je suché s velmi vysokými průměrnými teplotami, širokou denní amplitudou a intenzivním slunečním zářením umocněným vysokou nadmořskou výškou a dlouhými léty. Půdy jsou písčito-hlinité nebo písčité s vysokým podílem jemného písku, který podporuje odvodňování. Vína vykazují vliv terroiru, výrazně ovlivněný nadmořskou výškou a skvělým odrůdovým charakterem. Torrontés je symbolem regionu, ačkoli Malbec je nejpěstovanější odrůdou s velkým nárůstem plochy za posledních 20 let. Za ní následují Syrah, Cabernet Franc, Merlot a Cabernet Sauvignon. Vína mají dobrou strukturu a mají téměř černou barvu s fialovými okraji, což je typická charakteristika vín v extrémních nadmořských výškách.

Cuyo 

Cuyo v jazyce Huarpe Millcayac původních obyvatel, kteří obývali tuto oblast před příchodem kolonizátorů, znamená „pouštní krajina“. Vyprahlý a úrodný region nacházející se ve středu západně od země, na úpatí pohoří And, která zahrnuje provincie La Rioja, San Juan a Mendoza.

Je nejplodnější oblastí Jižní Ameriky a jednou z nejrozsáhlejších vinohradnických oblastí.

Právě v Cuyo se nejvíce projevuje různorodý charakter argentinského vinohradnictví. Podnebí s řídkou vegetací, chladné v zimě a horké v létě, umocněné vlivem And, které poskytují hlavní zdroj zavlažování. Čistá voda z tajícího sněhu napájí hlavní řeky regionu, které využívají systém nádrží a kanálů pro zavlažování révy.

Mendoza

Mendoza vlastní 75 % celkových vinic v Argentině a sídlí zde nejvíce vinařství v zemi. To z ní činí nejdůležitější vinohradnickou provincii a jedno z hlavních center na světě. Přítomnost And, které působí jako bariéra proti vlhkým větrům Pacifiku, spolu se vzdáleností od Atlantského oceánu, formují klima vytvářející ideální podmínky pro pěstování révy. Nadmořská výška, kontinentální podnebí, heterogenita půd a tání sněhu jsou klíčovými faktory. Území Mendozy lze rozdělit do pěti velkých podoblastí: Valle de Uco (Tunuyan, Tupungato a San Carlos), Primera Zona (Luján de Cuyo a Maipú), severní, východní a jižní oblast. 20 % celkové plochy vysazené v zemi tvoří odrůda Malbec a Mendoza je hlavním producentem. Výborná vína dávají i odrůdy Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah a Criolla (Cereza a Criolla Grande).

San Juan je po Mendoze druhou nejdůležitější vinohradnickou provincií v Argentině s 16 % celkové plochy osázené v zemi. Teplé a suché podnebí má obrovský vliv na celkovou kvalitu. Půdy jsou velmi rozmanité, převážně aluviální s pískem a hlínou. Syrah se umístil jako typická odrůda provincie. Mezi bílými odrůdami jsou oblíbené Torrontés, Pedro Giménez a Moscatel de Alejandría.

Sommeliérka doporučuje ochutnat: Mascota Vineyards Unánime Gran Vino Tinto 2015Mascota Vineyards Gran Mascota Cabernet Sauvignon 2017Mascota Vineyards Unánime Chardonnay 2016Rutini Collección Cabernet -Merlot 2019Rutini Single Vineyard Gualtallary Cabernet Franc 2017Rutini Antología XLIV 2014

Patagonie a Atlantik region

Velké území lemované zalesněnými oblastmi, které sahá až k moři. Obráběná plocha dosahuje 9 400 akrů, což představuje asi 2 % z celkové vysazené plochy v Argentině. Vinohradnictví v je soustředěno v okolí povodí a břehů hlavních řek, které mají velký vliv na terroir.

Klimatické podmínky podporují větší koncentraci barev v modrých odrůdách a rozvoj hrubších slupek. V oblasti Río Negro se réva pěstuje v povodí řek Colorado a Negro, které procházejí provincií ze západu na východ. Nižší nadmořská výška je kombinována s větší zeměpisnou šířkou, která kompenzuje teplotu.

Na západě je podnebí převážně kontinentální a suché s nízkými srážkami a nízkou relativní vlhkostí. Zimy jsou chladné, zatímco léta jsou teplá a suchá. Směrem na východ ve městě San Javier tvoří dolní údolí řeky Río Negro rovinu s mírným sklonem k moři a s mírnými teplotami. Sauvignon Blanc a Semilon jsou velmi zajímavé s ovocným aroma. V červených vynikají Malbec, Merlot a Pinot Noir s dobrou intenzitou barev a typickým projevem.
 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.