Růžové dozvuky léta až -35%

right-arrow
Zpět Detailní filtr
Zpět
Antinori - srdce Chianti

Antinori - srdce Chianti

Antinori
Solaia

Rodina Antinori patří mezi nejstarší šlechtické vinařské rodiny na světě. Historie rodiny je spojena s vínem od roku 1385, kdy se Giovanni di Piero Antinori stal členem „Arte Fiorentina dei Vinattieri“ neboli cechu florentských vinařů.

Přečtěte si: Rozhovor s paní Evou Horákovou, exportní manažerkou Marchesi Antinori SPA


Dnes slavné italské vinařství vede 26. generace rodiny Antinori, která prosazuje maximální respektování tradic pěstování hroznů, výroby vína a životního prostředí. V čele vinařství stojí Albiera Antinori, která je prezidentkou společnosti Marchesi Antinori spolu se sestrami Allegra a Alessia. Jejich otec Marchese Piero Antinori je současným čestným prezidentem společnosti.

Rodina Antinori patřila mezi nejvlivnější při vytváření nové a nejvyšší kategorie v oblasti Chianti Classico – Gran Selezione. Stála u zrodu prestižních vín známých jako Super Tuscan (Tignanello) a Badia a Passignano v Chianti Classico.

Badia a Passignano

Badia a Passignano se nachází nad městem Sambuca Val di Pesa, jen 3 kilometry jižně od usedlosti Tignanello. Nemovitost se rozprostírá na ploše 223 hektarů, z nichž je 65 hektarů osázeno révou hlavně odrůdou Sangiovese. Roste v nadmořské výšce od 250 do 300 metrů nad mořem na vápenaté půdě v Chianti Classico.

Historický význam panství v regionu Chianti je dobře zdokumentován ve stovkách svazků, které jsou uchovávány ve Státním archivu Florencie, které poskytují popisy a podrobnosti o vinicích a místních plodinách v průběhu staletí. Další důkaz o tom vyšel na světlo v roce 1983, kdy byla na pozemku kolem Badia a Passignano objeven tisíciletý Vitis vinifera. Pietro Aretino v životopisu San Zanobi uvádí, že arcibiskup z Florencie založil klášter Passignano v roce 395, nicméně nejstarší dokumenty kláštera jsou z roku 891. V roce 1049 se Badia stala majetkem řehole Vallombrosian, reformované větve benediktinů, která se specializovala na lesnictví a vinohradnictví.

Badia a Passignano Gran Selezione Chianti Classico DOCG Gran Selezione

Vyrábí výhradně z těch nejlepších hroznů Sangiovese sklizených z historických vinic kláštera. Vinice rostou v nadmořské výšce přibližně 300 nad mořem na půdách bohatých na vápenec s přiměřeným množstvím jílu. Fascinující středověké sklepy z 10. století se nacházejí přímo pod klášterem.

Klenuté stropy a masivní stěny přirozeně udržují vlhkost a teplotu po celý rok. Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione zraje v maďarských dubových sudech a malá část v malých francouzských dubových sudech ve spleti chodeb těchto podzemních sklepů.

Jedno z mála vín s nejvyšší klasifikací v Chianti. Hrozny pocházejí ze stejnojmenné usedlosti, z parcely v centru oblasti Chianti Classico.

Víno vyzrává 3 roky v historických sklepech v Passignano. V chuti je to komplexní a vznešené červené víno. Vyznačuje se strukturou a ovocnou texturou nejlepších Chianti.

Tenuta Tignanello

Sídlo vinařství Tignanello se nachází v srdci Chianti Classico, na mírně zvlněných svazích mezi údolími řek Greve a Pesa. Rozprostírá se na ploše 319 hektarů z nichž asi 130 je věnováno révě. Dvě z ceněných vinic jsou na stejném svahu, Tignanello a Solaia, na půdě, která pochází z mořského slínového kamene z období pliocénu bohatého na vápenec a břidlici. Réva si užívá horké teploty během dne a chladnější večery během vegetačního období. V tomto jedinečném terroiru jsou odrůdy Sangiovese, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc schopny plně vyjádřit své osobité osobnosti a odrážet charakteristické vlastnosti území.

Současný zámeček ze 16. století byl postaven na základech statku, kdy majetek patřil Buondelmonti. V sedmnáctém století se panství zmocnila kadetská větev rodu Medici a nazvala ho Fonte dei Medici. V polovině roku 1800 získala panství rodina Antinori.

Tignanello a Solaia mají každý své vlastní exkluzivní sklepy na vinifikaci a zrání vín. Tento přístup zvyšuje jedinečné vlastnosti každého vína tím, že nám umožňuje vylepšit a zdokonalit každý detail. Vinifikační sklep prošel v letech 2008 až 2009 kompletní rekonstrukcí. Jemné oblouky tvoří klenuté stropy ve sklepě Tignanello, speciálně navržené pro optimální zrání v sudech. Vína, rozdělená podle odrůd, dozrávají ve francouzských a maďarských dubových sudech.

Tradiční kamenný strop s křížovou klenbou se tyčí nad starobylým sklepem Solaia. Původní budova vily a historické sklepy pocházejí ze 16. století a chrání nové sudy z francouzského dubu, které se použijí na zrání vína Solaia.

 

Tignanello

Tignanello bylo první víno z odrůdy Sangiovese zrající v barikových sudech, současně první červené víno s použitím netradičních odrůd (Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc) a jedno z prvních červených vín v regionu Chianti Classico, které nepoužívalo bílé odrůdy hroznů. Tignanello je milník. Etiketu navrhl Silvio Coppola v roce 1974 pro vydání Tignanello 1971. Tignanello v každém ročníku nabízí vynikající harmonii. Přirozený projev elegance ovocných tónů iz vyzrávání v dubových sudech.

Solaia (eshop)

Nejslunečnější část svahu Tignanello je domovem Solaie. To nejlepší hrozny z té nejlepší vinice. Vinohrad Solaia má 20 hektarů s jihozápadní expozicí, který se nachází v nadmořské výšce 350-400 metrů nad mořem a s kamenitou půdou „alberese“ a „galestro“. Rodina Antinori vyrobila Solaiu poprvé v roce 1978 a byla to směs 80% Cabernet Sauvignon a 20% Cabernet Franc, vzorec se zopakoval iv roce 1979. V následujících letech bylo představeno 20% Sangiovese a byly provedeny určité úpravy iv souvislosti mezi Cabernet Sauvignon Cabernet Franc, dokud se neustálila současná směs. Solaia se vyrábí jen ve výjimečných ročnících. Ve sklepech se hrozny jemně odstopkují a bobule se před lisováním pečlivě vyberou na třídícím stole. Solaia zraje 18 měsíců v nových francouzských dubových sudech.

Tignanello Chianti Classico Riserva

Marchese Antinori, historická značka rodiny Antinori vznikla v roce 2011. Chianti Classico Riserva se vyrábí z hroznů výlučně z vinohradu Tignanello, téměř výlučně ze Sangiovese s malým procentem jiných doplňkových odrůd. Víno, které plně vyjadřuje kvalitu a eleganci hroznů Sangiovese v této vinařské oblasti. Neoficiální druhé víno Tignanella.

Pèppoli

Pèppoli se nachází 5 kilometrů severovýchodně od usedlosti Tignanello o celkové rozloze 100 hektarů, z nichž 50 hektarů je vysazeno vinohrady. Je domovem Peppoli Chianti Classico DOCG. Pèppoli má dlouhodobou tradici výroby extra panenského olivového oleje a červeného vinného octa vyráběných přeměnou vína Pèppoli na ocet pomocí tradičních metod. Navzdory neobvyklé východní/severovýchodní expozici vinic je mikroklima ideální. Malé okolní údolí udržuje oblast v teple a její štěrkové půdy jsou bohaté na minerály, které dodávají hroznům Sangiovese živý ovocný charakter. Od roku 2013 probíhá vinifikace vín Pèppoli ve sklepech v Antinori Chianti Classico. Zrání probíhá v tradičních velkých sudech ze slavonského dubu a malá část produkce v nerezových tancích.

Prvními majiteli byli Gondiovi a pak Cerchiovi, kteří v 16. století postavili malou kapli zasvěcenou jejich předkovi svaté Umilianě. Kaple byla nedávno obnovena do původní nádhery. Marchesi Antinori vlastní panství od roku 1985. O vinohrady se již od středověku starali mniši z Vallombrosia.

Pèppoli je víno, které je třeba si vychutnat a ocenit jako dokonalé vyjádření území Chianti Classico, jeho historie a tradičních odrůd hroznů prostřednictvím charakteristických květinových a ovocných vůní.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.