Limitovaná akce Viajur -15%

right-arrow
Zpět Detailní filtr
Zpět

Letní akce - Ke společenské hře Vinohraní získáte nyní zdarma víno Reya Sauvignon Blanc. UKÁZAT HRU

Budoucí trendy a vývoj Prosecca

Budoucí trendy a vývoj Prosecca

Prosecco
Serena 1881
Freixenet
V8
Champagne Palmer & Co
Hola!

V dynamickém světě vín dochází k výraznému posunu, přičemž šumivá vína, zejména Prosecco, získávají srdce spotřebitelů po celém světě. Prosecco se díky své osvěžující chuti a dostupné ceně stalo oblíbenou volbou mezi milovníky vína. Toto italské šumivé víno v průběhu let získalo na popularitě a všímají si ho nejen spotřebitelé. Očekává se, že globální trh Proseccom bude mezi lety 2024 a 2032 růst značným tempem.


Jen před několika desetiletími nebylo Prosecco nic jiného než víno z oblasti severně od Terstu. Díky svému nekomplikovanému charakteru ušlo dlouhou cestu. Výrobci potřebovali zvýšit svůj podíl na trhu a museli zlepšit svou image. Sotva nějaký produkt v tomto odvětví zaznamenal tak rychlý vývoj jako Prosecco. A mnozí stratégové si lámou hlavu nad tím, jak se to podařilo. Uprostřed ekonomických výkyvů Prosecco září jako maják. Cenová dostupnost posunula Prosecco do nových výšin, díky čemuž je preferovanou volbou pro ty, kteří hledají lehké a nekomplikované bublinky.

Od roku 2010 „Consorzio“ omezilo region Treviso DOC, ve kterém se musí sbírat hrozny a plnit víno do lahví. Kromě toho se název odrůdy změnil z Prosecco na Glera – staré synonymum z Friuli. Dnes vína s označením DOC musí sestávat z 85 % Glery. Množství sklizně je omezeno na 18 tun na hektar. Spumante a Frizzante existují vedle sebe. Existuje několik velmi malých apelací DOCG, jako je Asolo s hraničními výnosy na hektar. Nejznámější lokality leží mezi městečky Conegliano a Valdobbiadene. V předalpinských svazích Dolomit se za nejlepší podloží považují hlinité vápenaté půdy s dobrou drenáží. Studené větry ze svahu usnadňují proces zrání.

Růst Prosecca

V podapelaci „Rive“ 43 obcí lahvuje vína individuálně, aby co nejjasněji vyjádřili terroir. Největší poklady pocházejí z Cartizze, konkávního svahu sestávajícího z opuky, pískovce a hlíny, v kotlině, ve které je zachyceno slunce. Výroba v malých zónách zůstává omezená, odrážejí to vstupní ceny od 500 000 eur za hektar. V Cartizze to mohou být dva miliony. Víno: V8 Prosecco di Valdobbiadene Superiore Di Cartizze

Při pohledu do budoucnosti je kategorie šumivých vín v čele s Proseccem připravena na další růst. Tento trend je poháněn ekonomickými úvahami a měnícím se spotřebitelským chováním.

Naznačuje trvalé místo pro Prosecco v oblasti nápojů. Vzestup koktejlového trendu „spritz“ s Proseccem jako klíčovou ingrediencí ještě více podtrhuje všestrannost a přitažlivost této kategorie.

Popularitu Prosecca lze připisovat těmto faktorům: 

1. Prosecco je obecně levnější než Champagne nebo jiná šumivá vína, což z něj činí dostupnou volbu pro spotřebitele, kteří si chtějí vychutnat sklenici bublinek, aniž by museli zaplatit více.

2. Prosecco si můžete vychutnat samotné nebo smíchat s jinými ingrediencemi a vytvořit tak různé koktejly.

3. Prosecco je osvěžující a lehkou alternativou k jiným druhům vína. Je ideální do teplého počasí nebo pro ty, kteří upřednostňují sladší chuť.

Mezi Coneglianem a Udine je víno životním postojem. Prosecco zde teče každý den jako řeky. Mnozí spotřebitelé ze zahraničních trhů si stále myslí, že italská šumivá vína jsou vlastně vždy Prosecco.

Konkurence pro Prosecco

Největší konkurence je přirozeně z Francie, i když ne nutně z oblasti Champagne. Kanadská studie nedávno odhalila, že spotřebitelé dokonce podle zvuku nalévání dokázali rozlišit, zda se do sklenice nalilo Champagne nebo Prosecco.

No láhev Champagne stojí v průměru 600 Kč. Prosecco je dostupné za 70 Kč. Crémanty (150 Kč za láhev) se vyrábějí od Pyrenejí až po region Alsasko. Mnohé zaznamenávají nárůst tržeb v důsledku zvyšující se poptávky. Víno:  Champagne Palmer & Co. Brut Réserve, SERENA 1881 Valdobbiadene Prosecco Superiore NV

Cava a šumivá vína

Cava dlouhodobě zaujímá pozici ve středním cenovém segmentu. V Rakousku po Schlumbergerovi stále více vinic vyrábí i klasický sekt. Sekt se vyrábí také v Německu, kde Ryzlink boduje svým vlastním profilem. Němci jsou blázni do sektu, ale peněženku rádi drží v kapse.

Naproti tomu anglické šumivé víno během několika let postoupilo z enologické kuriozity na národní nápoj. A o to víc, že ​​britští znalci potrápili sousedy na druhé straně Lamanšského průlivu vítězstvími v počátečních testech na slepo. Víno: Freixenet Cordon Negro BrutMax Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay Sekt 2020

Jižní Afrika má celou řadu dobrých šumivých vín, podobně jako Kalifornie. Platí i pro výrobce šumivého vína v novozélandském regionu Marlborough či v Tasmánii. Trh se zdá být dostatečně velký pro každého, dokonce i pro exotické země. 

Prosecco – „každodenní luxus“

Celosvětově se má spotřeba šumivého vína do roku 2032 opět zvýšit. Studie ukázala, že Prosecco bude v tomto směru udávat tón. Především neutrální styl, který kritici často vyčítají, znamená v tomto směru plus. Trend spotřeby u stále mladší klientely směřuje k vínům s nižším obsahem alkoholu a také k mírně sladkým. Zdá se, že je ideální čas pro Prosecco. Odborníci z branže se shodují, konec je stále v nedohlednu.

V roce 2009 odborné časopisy poněkud překvapivě informovaly, že Barack Obama oslavil svou inauguraci Proseccom. Prosecco se považuje za každodenní požitek, nikoli za levnou náhradu Champagne.

Prosecco je samostatná značka. To platí i ve Velké Británii. Spotřeba sektu se tam za poslední roky zdvojnásobila a Prosecco tvoří více než polovinu. Jen v Číně je mezera, kde má Itálie celkově slabou pozici.

V roce 2023 se Itálie může pochlubit prodejem 936 milionů lahví Prosecca. Toto číslo odráží stabilitu ve srovnání s předchozím rokem. Zejména mezi Vánocemi a Silvestrem bylo po celém světě otevřeno kolem 333 milionů lahví. Italská dominance na trhu se šumivým vínem je také výsledkem rozhodnutí věrných spotřebitelů, kteří projevili silný vztah k Proseccu. Namísto toho, aby se vzdali této shovívavosti, upřednostňují nákupní přístup, který je ohleduplnější k rozpočtu.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.