Slovenské vinobraní až -30% + 1× víno zadarmo k nákupu nad 1 250 Kč

right-arrow
Zpět Detailní filtr
Zpět
Top vinohradnické oblasti, které byste měli v roce 2022 navštívit

Top vinohradnické oblasti, které byste měli v roce 2022 navštívit

Elena Walch
Villa Maria
Kanonkop
Max Ferdinand Richter
Stag's Leap Wine Cellars

Teď, když se cestování za vínem pomalu obnovuje, tým Wine Folly vytvořil volně přístupného cestovatelského průvodce vinohradnickými oblastmi, který má pomoci vinařstvím a oblastem zasaženým pandemií.

Doporučuje TOP 10 vinařských oblastí, které byste měli v roce 2022 určitě navštívit.


1. Alto Adige, Taliansko

Jedna z nejkrásnějších vinohradnických oblastí na světě. Alto Adige, nejlépe hlídané italské tajemství. Nachází se hluboko v Alpách na hranicích s Rakouskem a Švýcarskem. Hlavní město Bolzano je tím nejlepším místem, kde můžete začít své dobrodružství s vínem.

Proč byste měli jet: Setkává se zde sever s jihem – německé, francouzské a italské odrůdy, rakousko-uherská architektura a alpská horská kultura. Objevíte jedinečné místní odrůdy révy, které nikde jinde nenajdete (například Schiava a Lagrein), s kulisou zasněžených štítů.

Doporučené vinařství: Elena Walch

Rodinné vinařství Eleny Walch a jejích dcer Julie a Karolíny patří k nejlepším v oblasti Alto-Adige. Opírá se o mikroklimatické podmínky oblasti s důrazem na inovaci. Se dvěma skvělými polohami – Castel Ringberg u Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramínu staví architekturu chuti na jemných odrůdových odstínech, které upřednostňují původ. S 55 hektary vinohradů a širokým portfoliem usnadňuje výběr pro znalce i nadšence v nadstandardní kvalitě.

2. Kapské město, Jižní Afrika

Kde jinde najdete tučňáky, paviány, lvi a vinnou révu? Kapské město se nachází na jižním cípu Afriky, kde se potýká Atlantický a Indický oceán. Je skvělou základnou pro návštěvu hlavních vinařských oblastí jako je Stellenbosch.

Proč byste měli jet: Je to jedna z nejrozmanitějších a nejkrásnějších částí světa s některými z nejmalebnějších a nejúžasnějších výhledů. Vše od jednoho z nejznámějších sladkých vín na světě po svěží a vzrušující Chenin Blanc nebo bohatý, odvážný Cabernet Sauvignon a jedinečný Pinotage. Moderním vínům z JAR nechybí harmonie, svěžest a zároveň koncentrace. Každým rokem přibude několik nových vín.

Doporučené vinařství: Kanonkop

Kanonkop patří k předním rodinným vinařstvím Jižní Afriky v oblasti Stellenbosch. Vinařství dnes vede 4. generace rodiny – Paul a Johann Krige. Vlastní 125 ha, z toho 100 ha tvoří vinice. Kanonkop se zaměřuje zejména na pěstování modrých odrůd. 50% vinic tvoří odrůda Pinotage, 35% Cabernet Sauvignon, 7,5% Merlot a zbytek Cabernet Franc. V roce 1941 byla odrůda Pinotage v Kanonkopu poprvé komerčně vysazena. Velký důraz klade vinařství na půdu, klima a optimální dobu sklizně. Hrozny po sklizni nechávají déle v kontaktu se slupkou. Vína vyzrávají ve francouzských sudech značky Nevers. Vrcholem nabídky jsou prémiová vína Black Label Pinotage a Paul Sauer.

3. Walla Walla Valley, USA

Stát Washington se snaží držet v pozadí, ale jako 2. největší producent vín ve Spojených státech je obtížné nevšimnout si ho. Údolí Walla Walla je zastávkou pro milovníky červených vín, aby objevili Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot. Údolí Walla Walla, které se nachází na úplném východním okraji Washingtonu, přechází přes hranici do Oregonu a vyrábí vína v obou státech.

Proč byste měli jet: To, co se právě děje v údolí Walla Walla, je exploze růstu a potenciálu vinařské krajiny. Nyní je čas navštívit tuto oblast, setkat se s vinaři a najít nové přátele.

4. Napa Valley, USA

Nejznámější vinohradnická oblast Ameriky, odpověď Kalifornie na vína Bordeaux. Severně ze San Francisca přijedete do údolí Napa.

Proč byste měli jet: Chcete-li mít opravdu luxusní výlet a ochutnat výjimečný Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Merlot, musíte navštívit Napa Valley. Nabízí vinnou turistiku v kombinaci s vynikajícím jídlem, skvělými službami a uvolněným kalifornským stylem.

Doporučené vinařství: Stag's Leap Wine Cellars

Ve světě vína existuje několik mýtů. Jedním z nich je, že nejlepší Chardonnay se rodí v Burgundsku, nebo nejlepší Cabernet Sauvignon v Bordeaux. Argumenty pro koupi vín z tohoto vinařství nejsou v často zmiňovaném úspěchu z roku 1976 (Judgment of Paris), ale v současné kvalitě všech vín v nabídce. Mimořádná kvalita vín je alfou a omegou tohoto vinařství i po prodeji jeho zakladatelem Warrenem Winniarskim rodině Antinori a Chateau Ste Michelle.

 

5. Mendoza, Argentina

Na návštěvu Mendozy by měl stačit pohled na druhé nejvyšší pohoří Andy jako pozadí v degustační místnosti, ale pokud hledáte šťavnatý Malbec, vaše cesta musí vést do Mendozy. Nachází se 600 mil západně od Buenos Aires, na úpatí And. Mendoza je argentinská vinařská velmoc.

Proč byste měli jet: Co se stane, když zkombinujete nadmořskou výšku a experimentování? Jedni z nejzajímavějších a jedinečných vín na světě. Ano, Malbec je zde králem, ale najdete zde úžasné Chardonnay, Syrah a Cabernet Franc. Víno je zde kulturou.

Doporučené vinařství: Rutini

Felipe Rutini, původem z Itálie (Marche), založil vinařství koncem 19. století v Uco Valley, Mendoza. Vinohrady leží v Tupungato, La Consulta a Altamira. Všechny více než 1000 m nad mořem. Půda je písčitá se spoustou malých skal. Hrozny se sklízí individuálně podle parcel v závislosti na optimální zralosti. V současnosti se hrozny zpracovávají v novém moderním vinařství v Tupungato. Víno se vinifikuje v kónických nerezových tancích i v unikátních betonových nádržích ve tvaru vajíčka, které jsou vyrobeny na objednávku. Konzistentní kvalita vín Rutini je obdivuhodná a přináší požitek jejich milovníkům již více než 120 let.

6. Bordeaux, Francie

Nejznámější vinohradnická oblast na světě, která produkuje jedny z nejlepších vín světa. Bordeaux musí navštívit každý milovník vína, jde o jakousi pouť. Bordeaux se nachází u Atlantského oceánu, 500 km jihozápadně od Paříže a je jedinečnou vinohradnickou oblastí, kterou je třeba prozkoumat.

Proč byste měli jet: Nejlepší kupáže odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot, které ovlivnily vinařů na celém světě. Nejen to, jsou zde i úžasná vzácná sladká i suchá bílá vína. Vrhněte se na úžasnou gastronomii, historii a světové dědictví UNESCO a už si víc nemusíte přát.

Doporučené vinařství: Château Haut-Brion

Clarence Dillon Wines je důležitým obchodníkem s vínem v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní fenomenální Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion nebo Quintus. Clarendelle vznikl jako projekt současného reprezentanta rodiny, prince Roberta de Luxembourga. Výrobu vína řídí tým z Haut-Brion pod vedením J-P Delmasa. Cílem je nabídnout na trh víno, které je částečně vyzrálé a připravené k pití bez nutnosti čekat několik let, navíc za rozumnou cenu.

 

7. Jižní část Chile

Údolí Bío-Bío, Itata, Malleco jsou na cestě do Patagonie. Očekávejte jedny z nejkrásnějších vinic v Chile. Nacházejí se 400 km jižně od Santiaga, východně od města Concepción.

Proč byste měli jet: Hledáte něco jiného? V jižní části Chile začalo vinohradnictví a odtud pocházejí i některá z nejzajímavějších a atypických vín. Úžasné Pais, Carignan a Moscatel a také přírodně sladká vína. Navíc je to krásné a velmi příjemné místo.

8. Mosela, Německo

Máte-li závratě, dejte si pozor na údolí řeky Mosely v Německu. Vinohradnická oblast s nejstrmějšími vinicemi na světě, se sklonem někde až 65 stupních. Klikatá řeka Mosel pramení ve Vogézách ve Francii a tvoří část hranice s Německem a Lucemburskem, ale pro milovníky vína je to nejlepší kousek mezi Trierem a Koblenzem v Německu.

Proč byste měli jet: Nejstarší vinařská oblast v Německu s excelentní výrobou nejlepšího Ryzlinku.

Doporučené vinařství: Max Ferdinand Richter

300leté vinařství střední Mosely z obce Mülheim, jehož vína se ve světě těší velké reputaci. Vinařství produkuje asi 11 000 kartonů vína ročně. Klenotem vinařství jsou vinice v nejlepších polohách obcí Graach, Brauneberg či Mülheim. Z půdy, s převahou modré břidlice, se vyrábějí vína s charakterem terroiru a demonstrací jedinečnosti ryzlinku.

9. Nový Zéland

Nový Zéland nabízí mnohem víc než jen Sauvignon Blanc. Téměř celá země je úžasná a krásná, ale pro víno navštivte Auckland, ostrov Waiheke, Hawke's Bay a Martinborough. Také jižní ostrov a oblasti Marlborough a Queenstown, kde najdete to nejlepší, co NZ může nabídnout.

Proč byste měli jet: Je to jako navštívit celý svět, ale v rámci jedné země. Malebné hory, písečné pláže, fjordy, osamělé ostrovy, aktivní sopky. Rozmanitost země, ale také vín. Jistě, Sauvignon Blanc, ale také některé z nejlepších vín odrůd Pinot Noir, Chardonnay a Syrah.

Doporučené vinařství: Villa Maria

Sir George Fistonich založil spolu se svou ženou vinařství již v roce 1961. O rok později vyrobil první víno. Postupně vinařství rostlo a dnes patří k nejlepším ak nejúspěšnějším vinařstvím Nového Zélandu. Má 300 stálých zaměstnanců. Vinohrady se nacházejí ve čtyřech oblastech – Auckland, kde vinařství i sídlí, dále Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough.

Villa Maria má v portfoliu dalších 6 značek – Vidal, Esk Valley, Thornbury, Riverstone, Kidnapper Cliffs a Te Awa. Distribuuje do 50 zemí světa. Vína nabízí ve čtyřech kategoriích - Private Bin, Cellar Selection, Reserve a Single Vineyard. Kromě klasických odrůd jako Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir, pěstují také Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling, Syrah, Grenache, Chenin Blanc, Albarino a Arneis.

10. Margaret River, Austrálie

Být obklopen divokou, přírodní krásou a Indickým oceánem spolu s kvalitními víny v oblasti Margaret River, je australský sen. Australané mají pocit, že Margaret River je daleko. Nejbližší město Perth je vzdáleno 3 hodiny jízdy na sever.

Proč byste měli jet: Těžko dostupné, ale možná se vám bude líbit izolace. Indický oceán se potýká s butikovými vinařstvími vyrábějícími světoznámá vína odrůd Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc-Sémillon, Riesling.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.