Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Úspěšné ženy ve světě vína

Úspěšné ženy ve světě vína

Ayala
Felix Callejo
Emiliana

8. březen je Mezinárodním dnem žen a také příležitostí oslavit úspěchy výjimečných žen ve světě vín. Ženy, které změnily svět a vynaložily velké úsilí na vyrovnání nerovnoměrného rozložení v oblastech, ve kterých stále dominují muži. Svět vína je jedním z nich. Navzdory mnoha studiím, které tvrdí, že ženy jsou lepšími degustátorkami vín než muži, mají před sebou ještě dlouhou cestu, než budou schopny vyrábět, distribuovat a prodávat víno stejným tempem a úspěchem jako muži.


Samozřejmě ženy dělají skvělá vína. Smutným faktem však je, že v průběhu historie byly ženy odrazovány od výroby vín. Víno bylo často synonymem pro privilegované muže. Ve sklepě se dlouho předpokládalo, že ženy jsou „příliš slabé“ na to, aby zvládly fyzickou stránku práce, například při přemísťování sudů a obsluhu obrovských lisů. Někteří muži věřili, že ženský menstruační cyklus může mít vliv při kvašení vín, proto je do sklepa ani nepustili. Veuve Clicqout byla první ženou, která úspěšně vedla šampaňský dům poté, co ve věku 27 let ovdověla.

Mezi další významné ženy ve víně určitě patří Dona Antonia Adelaide Ferreira, která se zasloužila o zlepšení kvality portugalských vín v roce 1800, Louise Pommery, která vytvořila styl „Brut“, Lily Bollinger, která nejenže udržela své vinařství během nacistické okupace a po válce získala královská ocenění za své Champagne. Isabelle Simi, která byla první vinařkou v USA a dokázala udržet své vinařství nad vodou i během prohibice a Sarah Morphew Stephen, která se v roce 1970 stala první ženou Master of Wine.

U příležitosti MDŽ jsme oslovili tři úspěšné enoložky – Noeliu Orts z chilského vinařství Emiliana, Noeliu Callejo z Félix Callejo ze španělské Ribery a Caroline Latrive ze Champagne Ayala a zeptali jsme se jich na tři otázky.
1.  Proč jste se vlastně rozhodli pracovat ve vinařství?
2.  Jaké je to být ženou v odvětví, kde dominují muži? Mají to ženy ve světě vín těžší než muži?
3. Která žena, ať už z branže nebo mimo ni, Vás inspirovala během kariéry?

 

Noelia Callejo /Bodegas Félix Callejo/

1. Odpověď je snadná. Vyrůstala jsem v našem rodinném vinařství a už od malička mám velmi ráda zemědělství a práci ve vinohradech i ve výrobě.

2. Podle mě stejně jako v jiných profesích, ženy musí více prokázat, aby byly oceněny. Kousek po kousku si my ženy razíme cestu, výš a výš si nárokujeme na své místo.

3. V minulosti bylo mnoho inspirativních žen, které se prosadily navzdory všem přítomným překážkám. Všechny byly a jsou zdrojem mé inspirace. Moje babička Daría byla jednou z nich.

Dnes je pro mě každá kolegyně zdrojem inspirace a učení. Sara Pérez z Mas Martinet, Sandra Bravo ze Sierra de Tolono, Pilar Salillas z Lagravera, Laura Lorenzo z Daterra Viticultores, Almudena Alberca MW z Entrecanales Domeq e Hijos to jsou jen některé ženy ze světa vína.

Caroline Latrive /Champagne Ayala/

1. Po získání diplomu jsem v roce 1999 přijala práci na 3 měsíce místo v Champagne Bollinger, kde jsem se starala o sběr a vinifikaci spolu s enologem Patrickem Laforestem, který pomáhal tehdejšímu sklepnímu mistru Gérardu Liotovi. Byl to nezapomenutelný zážitek v tomto skvělém domě. Silná touha vzdělávat se dál mě přivedla zpátky do školy v roce 2005, kdy jsem v Reims získala magisterský titul se specializací na enologii šampaňských vín. Champagne Bollinger mě přivítal na druhé stáži až do konce roku 2006. Začátkem roku 2007 se Champagne Ayala připojil k Bollingeru, abych pomohla tehdejšímu sklepnímu mistru Nicolasu Klymovi s kontrolou kvality a vinifikací. Byl to právě on, kdo mě 5 let školil, dokud v roce 2011 neodešel do důchodu. Mým posláním je starat se o příjem hroznů, pečlivě sledovat jejich přeměnu na víno a sledovat jejich vývoj až do rozhodujícího momentu scelování.

2. Moje kariérní cesta, která se může zdát pro ženu neobvyklá, je cesta vášnivé a odhodlané osoby, zděděná i po mém otci, který byl sám velmi oddaným enologem. Vždy jsem měla zvláštní vztah k Chardonnay a dům Ayala produkuje to nejlepší. Svět šampaňského je stále více ženský. Moje pozice v Champagne Ayala nijak nesouvisela s mým pohlavím, ale spíše s moderní vizí týmu. Moje schopnosti a samozřejmě moje vize pro Ayalu je mnohem důležitější, než mé pohlaví.

3. Mentora nemám. Možná kromě terroir Champagne. Nejsem jediná, kdo hraje klíčovou roli v kvalitě našich vín, příroda také. Často mám dojem, že své znalosti a energii vkládám do práce, kterou naši pěstitelé dělají, aby se ovoce Země projevilo. Příroda je mou hlavní inspirací.

Noelia Orts /Emiliana/

1. Práce ve vinařství Emiliana je pro mě splněním mých vinařských snů a vášní, být v přímém kontaktu s přírodou, pracovat s ní ruku v ruce pod širým nebem v organic a biodynamickém režimu je k nezaplacení. Chci se stále zdokonalovat a dozvědět se více o různých přirozených fermentačních procesech a mít možnost vytvářet vína. Každý rok je pro mě výzvou dosáhnout vyrobit nejlepší vína Coyam a Ge, za něž jsem zodpovědná.

2. Postupem času ženy stále více přebírají vedoucí úlohu ve vinařském světě a já mám to štěstí, že pracuji ve vinařství, které důvěřuje mým schopnostem od prvního dne. Dali mi prostor k tomu, abych odvedla to nejlepší a rozvíjela svoji kariéru. Myslím si, že žena musí prokázat „více“, aby byla uznána. Je zde větší tlak a předsudky, ale jsem ráda, že vím a cítím, že v této době se to pozitivně mění a my získáváme prostor, který si zasloužíme.

3. Na začátku se dalo říci, že některé z nejobdivovanějších žen, které byly mou motivací pracovat v tomto odvětví, byly Pilar Lopez de Eredia a Almudena Alberce ze Španělska; Cecilia Torres a Maria Luz Marin z Chile. Ale teď, protože už mám své zkušenosti a znalosti, obdivuji nejen tyto slavné ženy. Obdivuji všechny ženy, které pracují v procesu výroby vína, díky kterým může být víno i na vašem stole. Od těch, které pracují ve vinohradu, až po ty, které sbírají hrozny. Všechny úkoly jsou důležité, nezáleží na hierarchii. I teď, protože jsem matka, soucítím se všemi pracujícími maminkami, které podporují své rodiny, a to je opravdu obdivuhodné.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.