Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Červené víno v létě? Určitě ano! Poradíme vám osvěžující letní vína.

Červené víno v létě? Určitě ano! Poradíme vám osvěžující letní vína.

Červené víno
Párování jídla a vína

Když se řekne letní vína, nepochybně vám přijde na mysl Prosecco, růžové nebo bílé víno, ale určitě jen málokomu červené. Je pravda, že červené víno si většinou spojujeme se zimou, avšak dají se dokonale spojit s teplým počasím, venkovními grill párty a dlouhými letními večeřemi. Existuje mnoho červených vín, které si můžete vychutnat mírně vychlazené i během letních měsíců.

Připravili jsme pro vás průvodce jaké červené víno si vybrat a jak ho správně zchladit.

Inspirujte se: TOP letní červená vína


Ano, určitě můžete červená vína chlazená

Lidé, kteří se věnují vínu vědí, že každé červené víno potřebuje chlad. Pravidlo "pokojové teploty" stále způsobuje, že mnoho konzumentů červená vína nechladí, což je chyba.

Pokud se chystáte v létě grilovat, potřebujete vína se středně plnou strukturou, tělem a tříslovinami. Při výběru vín ke grilovaným rybám jako losos nebo tuňák, k steaku nebo k hamburgeru si situace vyžaduje červenou barvu.

Při výběru vín se zaměřte na svěžejší styly červených vín s primárním ovocným charakterem. To je jeden z důvodů, proč někteří vinaři používají při zrání červených vín nerezové tanky s regulovanou teplotou, někdy i betonové vajíčka.

Vo víně zachovávají primárně ovocné chutě. Chlazení vín zdůrazňuje taniny, čili vyzrávání vína v dubových sudech je při nižší teplotě intenzivněji.

Jak dlouho a na jakou teplotu třeba chladit červené víno

Červená vína by měla podávat při 12 - 16 °C, závisí to na odrůdě a stylu. Nebojte se víno dát na 30 minut do lednice, aby se jeho teplota snížila. Avšak víno ať se příliš neochladí, protože víno ztratí ovocný projev a taniny budou adstringentní, v ústech se může vytvořit kovová pachuť.

Nejlepší modré odrůdy, které v létě osvěží 

Nejlepší červená vína, která v létě můžete servírovat, jsou přirozeně lehká v těle s nízkým obsahem tříslovin, vyšším obsahem kyselin, nižším obsahem alkoholu, postavené na ovocných tónech a působí osvěživě. Chlazením se zvýrazňuje jejich živost a minimalizuje se vnímání alkoholu.

Frankovka modrá, která vyzrávala v nerezových tancích popřípadě ve starších velkých dubových sudech, je ideální červené víno v létě. Totéž platí pro vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Vína z oblasti Beaujolais, které jsou vyráběna semikarbonickou macerací, jsou postavena na peckovém ovoci s jemným herbální projevem a vibrující kyselinkou. Působí ušlechtile a elegantně i v létě. Lehčí styly Pinot Noir z Francie nebo z Austrálie jsou ideálním partnerem ke grilovanému lososu, tuňákovi nebo jehněčí kotletě.

Červené a gril

Cabernet Franc z údolí Loiry je svěží, ovocný s vyšší kyselinkou. Skvěle zvládne vepřové i hovězí steaky. Itálie nenabízí pouze těžké, plné, alkoholové vína.

Vyzkoušejte vína jako Valpolicella Classico, odrůdu Sangiovese (Chianti Classico, Rosso di Montalcino), z Piemontu Nebbiolo nebo Barbera.

V Alto Adige je populární modrá odrůda Lagrein a Pinot Nero. Dokonce i na Sicílii najdete svěží ovocné červená vína z odrůdy Frappato nebo Nerello Mascalesse.

Španělé milují letní grilování a určitě nesmí chybět červené víno ani v létě z odrůd Grenache (Garnacha) a Tempranillo (v kategórii Crianza). 

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.