Zpět Detailní filtr
Zpět
Odrůda Nero d´Avola – královna Sicílie

Odrůda Nero d´Avola – královna Sicílie

Planeta

Sicílie se svým mikroklimatem a terroirem je často považována za kontinent sám o sobě. Bohatá historie ostrova se přetavila do jedinečného vinařského dědictví, které otevírá svět pro všechny milovníky kvalitního vína a jídla.


Avola

Nero d´Avola je jednou z nejdůležitějších italských původních modrých odrůd. Je pojmenována po městě Avola, které leží na jihovýchodě Sicílie. Tento region se vyznačuje zejména mírným podnebím iv zimě, částečně díky pohoří Monti Iblei, které chrání oblast před severními a severozápadními větry. Jedná se o oblast převážně rovinatou, což zajišťuje výjimečnou produkci vín z hlediska kvality i kvantity.

Pěstování odrůdy Nero d'Avola se rychle rozšířilo i do sousedních měst (Noto, Rosolini, Pachino, Ispica a Vittoria) a zahrnuje regiony v provincii Caltanissetta a Trapani. Před restrukturalizací vinic, která se uskutečnila v letech 1955-1960, byla jedna z oblastí, na které byla Sicílie rozdělena, známá jako "del Nero d'Avola e del Frappato", což odpovídá provinciím Siracusa a Raguse.

Prvním americkým producentem odrůdy Nero d'Avola byl Chiarito Vineyards v Kalifornii (Mendocino County). Pěstuje se iv Austrálii, zejména v horkých oblastech Riverland a Sunraysia, na Maltě, v Turecku a v Jižní Africe.

Historie

Nero d´Avola (také známá jako Calabrese) je nejdůležitější a nejrozšířenější modrá odrůda na Sicílii, kde má důležitý historický význam. Nero d'Avola v překladu znamená „Černá z Avoly“, což je odkaz na výrazné tmavé zbarvení hroznů. Město Avola byla ohniskem obchodu a pohybu obyvatelstva během středověku. Nero d'Avola se často používala k dodání barvy a těla lehčím italským vínům z pevniny.

Na přelomu 21. století se to však změnilo a v současnosti se z odrůdy Nero d'Avola vyrábí i jednoodrůdové víno. Často se porovnává s odrůdou Syrah, protože má podobné podmínky pěstování (Sicílie má horké středomořské podnebí) a vykazuje mnoho podobných i senzorických vlastností. Mnozí sicilští vinaři začali v poslední době vyrábět vína kupážováním odrůdy Nero d'Avola s jinými sicilskými i mezinárodními odrůdami jako Cabernet Sauvignon či Merlot.

Terroir

Odrůda Nero d’Avola potřebuje dobrou expozici, teplo a nízké zatížení révy, což vysvětluje, proč se mu tak dobře daří na Sicílii. Pěstuje se pomocí tradiční metody alberello (malý strom). Když se Nero d'Avola pěstuje na kopcovitých půdách bohatých na vápenec, představuje charakteristické aroma lesních jahod, višní a švestky a výraznou mineralitou a aciditou. Na jílovitých půdách má naopak tendenci vykazovat intenzivnější aroma kandovaných třešní, růží, pepře, lékořice a tmavé čokolády s hedvábnými taniny. Réva kvete na začátku sezóny a zraje v polovině září. Daří se jí v horkém a suchém podnebí, ačkoli může růst v chladnějších a vlhčích podmínkách. Vína Nero d´Avola jsou mimořádně expresivní vzhledem k jejich lokalitě a ročníku.

V závislosti na zpracování hroznů a výroby lze z Nero d'Avola vyrobit tmavé, plné víno, které vyzrává v dubových sudech. Dobře reaguje i na fermentaci v nerezových tancích, betonových vajíčkách i hliněných amforách, což z ní činí dokonalou odrůdu pro experimentování. Mladší vína vykazují šťavnatou chuť peckového ovoce, zatímco starší vína nabízejí chuť hořké čokolády a tmavé maliny. Nero d'Avola má typicky vysoký obsah tříslovin a plné tělo.

Gastronomie

Nero d’Avola se jednoduše oblíbenou volbou, ať už se podává jako aperitiv k sýrům nebo uzeninám, také jako partner k pečenému tuňákovi, chobotnici, těstovinám nebo bohatším masovým pokrmům. Tato odrůda produkuje elegantní, přístupná vína a přinutí vás objevovat fascinující mozaiku vín ze Sicílie.

Vinařství Planeta

Planeta je jedním z nejvýznamnějších producentů sicilských vín. Vinařství vzniklo v roce 1995 o rozloze vinic  392ha v pěti oblastech Sicílie /Menfi, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo/ a pracuje s původními italskými a sicilskými odrůdami jako jsou Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto Nero d´Avola.

V rámci mezinárodních odrůd jako Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot patří na ostrově k pionýrům. Vína se produkují přímo v oblastech jejich původu. Kromě révy pěstují olivovníky, z nichž vyrábějí vynikající extra panenské olivové oleje. Tyto oleje byly součástí degustace. Vinařství je zapojeno do projektu Planeta Terra s důrazem na ochranu životního prostředí.

TIPY na vína: Planeta Santa Cecilia DOC 2020, Planeta Controdanza Sicilia Noto Rosso DOC 2018, Planeta Cerasuolo di Vittoria BIO DOCG 2021

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.