Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Pět kroků k zamilování se do vína

Pět kroků k zamilování se do vína

Když se chcete dozvědět o víně více, hledáte kurz zaměřený na víno nebo si koupíte knihu o víně. Kurzy vás seznámí s dovednostmi, které se jednoho dne mohou stát užitečné. Knihy? Mohl byste se naučit hrát basketbal prostřednictvím učebnice, pokud jste tuto hru nikdy nehráli? Vzdělávání o víně se stává nezbytným, ale pro začátečníky, je základním krokem před systematickým učením se o víně, zamilovat si jej. A není lepší způsob, jak jej pít při objevování.


 

Učte se o víně

Pro milovníky vína žijeme v nejlepší době v historii. Za prvé, kvalita vína je lepší než kdykoli předtím. Staré časy, kdy jste se museli obávat, zda víno není zoxidováno, jsou už z velké části za námi. Věda nás naučila spoustu věcí o procesu pěstování hroznů a jeho přeměny na víno, včetně toho, jak předcházet chybám.

Ještě důležitější je, že ve vinotékách naleznete více vín z více oblastí v různých stylech, než kdykoli předtím. Dnes jsou k dispozici desítky vynikajících vín, o kterých před 25 lety jen málokdo slyšel, jako například Assyrtiko ze Santorini v Řecku nebo Mencía ve Španělsku.

Nikdy se nenaučíte o víně všechno, ale žádný strach. Každý den se učíte nové věci. Připravíte se na celoživotní potěšení z vína. Jak již bylo řečeno o mnoha věcech, nejdůležitější je cesta, ne cíl.

 

Stručný návod, jak se zamilovat do vína krok za krokem

1. Najděte si nejbližší dobrou vinotéku. Zeptejte se přátel pijících víno na doporučení. Supermarkety nejsou řešením. V dobrých vinotékách jsou obchodníci zapáleni pro víno. Poskytnou vám osobní doporučení.

2. Mějte rozpočet, ale buďte realisté. Dobré víno není drahé, ale ani není levné. Plánujte utratit přibližně 350 - 500 Kč za láhev. Můžete utratit méně, ale pravděpodobnost, že najdete zajímavá vína, klesá. Klidně můžete utratit víc, ale na začátek to není potřeba.

3. Buďte připraveni objevovat nová vína. Cílem je naučit se, jaké typy vín vám vyhovují. To znamená, vyzkoušet více lahví, které neznáte. Některé budete milovat, jiné mohou být pro vás zklamáním. Ale čím více různých vín ochutnáte s někým, kdo se vínu věnuje, získáte lepší představu o vínech. Součástí procesu je naučit se o víně co nejvíc.

4. Požádejte obchodníka ve vinotéce, aby vám vybral 12 různých lahví – bílé, červené, růžové, oranžové, šumivé, cokoli. Může to být i 12 bílých nebo 12 červených. Láhve otevírejte během oběda či večeře s přáteli nebo rodinou. A víno ochutnávejte samotné, ale také s jídlem. Všimněte si, jak se mění. Sledujte, která vína se vám líbí a která ne. Své preference si zapisujte. Pokud se vám proces líbil, vraťte se k obchodníkovi s těmito informacemi a zopakujte to s jinou sadou vín. Budujete si svůj vlastní osobní profil preferencí, což je první krok k tomu, abyste se s vínem cítili pohodlně.

5. Postupem času se seznámíte s víny z celého světa. Budete sebevědomější a budete umět sdělit obchodníkům nebo v restauracích, jaká vína preferujete. Nikdo se nemusí učit o víně, není to povinnost. Ale pokud se chcete učit, je to zábavné a poučné.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.