Slovenské vinobraní až -30%

right-arrow
Zpět Detailní filtr
Zpět
Poznejte Vitalité Frizzante z Frtus Winery

Poznejte Vitalité Frizzante z Frtus Winery

Slovenská vinařství
Frtus Winery

Popularita jemně sycených vín s označením frizzante stoupá. Vychutnat si je můžete s lehkými pokrmy nebo mohou být také součástí letních drinků. Právě teď přichází vinařství Frtus s novými dvojčaty vín v kategorii frizzante. Vína z kolekce Vitalité v bílé a růžové verzi. Zpříjemněte si konec léta s osvěžujícími bublinkami od bratrů Frtúsových z Tekova.


Svěží a ovocné Frizzante

Frtus Winery vyrábí vína v kolekci Vitalité a Verité, sekt a vína odrůdová. Kolekce Vitalité jak název napovídá, jde o vína mladá a vitální v kategorii frizzante, bílá a růžová. Vitalité Blanc je cuvée odrůd Pesecká Leánka a Milia. Vitalité Rosé polosuché je kupáž odrůd Cabernet Sauvignon a Hron.

Vína Vitalité Frizzante jsou ve dvou verzích, v bílé z odrůdy Milia a v růžové z odrůd Cabernet Sauvignon a Hron. Hrozny pocházejí z vlastních vinic v Rybníku z honu Kostolné země. Vína Vitalité Frizzante jsou jemně perlivá vína s lehkostí a svěžím, ovocným projevem vyrobená v limitovaném množství. Frizzante Blanc 2096 a Frizzante Rosé 2086 lahví.

Obě vína jsou skvělým společníkem během letního grilování. Připravte si cuketově kuřecí špízy, marinované krevety s chilli, ratatouille s grilovaným lososem, grilovaný hermelín s medem a flambovaným ovocem nebo domácí lívance s rozvarem z lesního ovoce.

Z vín Vitalité Frizzante si můžete připravit i osvěžující letní drinky:

Limoncello Spritz 

Limoncello Spritz je typ koktejlu, který je oblíbený v severní Itálii, zejména v oblasti kolem Benátek.

Ingredience

•    50 ml limoncella 
•    60 ml Vitalité Frizzante Blanc 
•    30 ml sody
•    15 ml cukrového sirupu
•    větvička tymiánu a koliesko citróna

Postup

Do sklenice na víno přidejte led a všechny ingredience. Ozdobte kolečkem citronu a snítkou tymiánu. 

 

Strawberry Patch

Osvěžující směs limoncella, jahodového sorbetu a Vitalité Frizzante Rosé. Tento koktejl je skutečným letním, ovocným osvěžením. Jahody můžete vyměnit za maliny, borůvky nebo dokonce mango.

Ingredience

•    20 ml limoncella
•    150 g jahodového sorbetu 
•    60 ml Vitalité Frizzante Rosé 
•    větvička bazalky

Postup 

Všechny ingrediencí přidejte do mixovací nádoby (nebo mixéru). Míchejte, dokud nevznikne pěna. Ozdobte snítkou čerstvé zelené bazalky.

 

Amaretto Fizz

Amaretto Fizz je hořko-sladký koktejl s chutí mandlí a pomerančového džusu. Amaretto se dobře mísí s ovocnou chutí frizzante.

Ingredience

•    60 ml Amaretta
•    30 ml pomerančového džúsu
•    90 ml Vitalité Frizzante Blanc
•    pomerančová kůra

Postup

Všechny ingredience přidejte do šejkru a přidejte kostky ledu. Jemně promíchejte. Nalijte do flétny a dolijte Vitalité Frizzante Blanc. Nakonec ozdobte pomerančovou kůrou.

Frtus Winery

Frtus Winery má svoji jasnou identitu a styl, s jakým k vínu přistupují. Rodinné vinařství vzniklo v roce 2008, kdy bratři Frtúsovi vyrobili své první víno. Navázali na historii svých předků, kteří se věnovali vinařství a výrobě vína.

Rybník byla první vinařská obec v Tekově. Benedektinští mniši si ji vybrali pro polohu, která se nachází na jižní části svahu na úpatí Štiavnických vrchů. Z této vinařské obce se vozilo víno do Vídně. Bratři Frtúsovi postupně vysadili 13 ha vinic v bio režimu v Tekovském rajónu v obci Rybník, v blízkosti kterých se nachází i nová moderní budova vinařství. Klimatické podmínky jsou zde výborné. Terroir Tekov má jednu výjimečnost, jsou zde největší rozdíly mezi nočními a denními teplotami.

„Tak jako hrozny mají svou identitu danou půdou, podnebím a vinařem, stejně víno má svého vinaře – tvůrce.“

Odrůdou číslo jedna pro vinařství je Frtus Pesecka Leánka, která byla vyšlechtěna ve Velkém Peseku u Levicí. Leánka je slovo převzato z maďarského názvu „leanyka“ dívka. Pesecka Leánka je holka z Peseku. Ve vinohradech bratři pěstují i ​​Frankovku modrou a slovenské novošlechtence - Dunaj, Hron, Milia a Noria.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.