Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Nová vína od Antinori

Nová vína od Antinori

Antinori
Prunotto

Přinášíme vám dvě nová vína z vinařství Prunotto a Antinori, která obě patří do širokého portfolia jedné z nejstarších vinařských rodin ve světě, rodině Antinori. Svěží, mladé a ovocné Roero Arneis z vinařství Prunotto a sladké a opojné Vinsanto z Marchese Antinori.


 

Říká se, že jedním z důvodů, proč rodina Antinori v roce 1989 koupila vinařství Prunotto, byl vinohrad Busse v Barolo. Dnes vinařství řídí Albiera Antinori, jedna z dcer Paola Antinoriho. Prunotto se nachází v Alba, v srdci oblasti Langhe, na půli cesty mezi městy Barbaresco a Barolo, na jihovýchodní straně řeky Tanaro na mírném svahu obklopeném vinicemi táhnoucími se po celé oblasti Langhe a Roero.

Rozprostírá se na ploše 65 ha s vinicemi v nejlepších vinařských zónách v regionu. Kromě klasických červených vín vinařství vyrábí i bílá vína Moscato d'Asti a Roero Arneis.

Roero leží v severovýchodní části provincie Cuneo, severně od Alby a řeky Tanaro. Oblast Roero byla obydlena během římské éry a za své jméno vděčí rodině Roerů, která v ní vládla během středověku. Odrůdy hroznů Nebbiolo, Barbera a Arneis prosperují v tomto výjimečném terroiru již stovky let. Kvalitní vína v této oblasti mohou být doprovázena dalšími regionálními specialitami, jako jsou lanýže, lískové ořechy, broskve a med.

Půda v této oblasti se vyznačuje nejvyšším obsahem písku. Podnebí je apeninské s horkým létem zmírněným častými letními srážkami a chladnými zimami. Bílá odrůda Arneis pochází z Piemontu a pěstuje se hlavně v oblastech Langhe a Roero, kde má klasifikaci DOC a DOCG. Roero Arneis se označuje i jako Barolo Bianco.

Prunotto Roero Arneis DOCG 2019

Hrozny dosáhly v roce 2019 vynikající kvality. Sběr začal 12. září a skončil 23. září. Hrozny se sklízely do košů, následovalo jemně lisování a šťáva se oddělila od moštu za studena. Fermentace se uskutečnila při kontrolované teplotě, která nepřesahovala 18 °C po dobu přibližně 15 dní. Před lahvováním bylo víno v tancích z nerezové oceli při kontrolované nízké teplotě několik měsíců.

Víno má slámově žlutou barvu se světlezelenými odstíny. Senzoricky atraktivní vůně s květinovými a ovocnými tóny zralých máslových hrušek a citrusů. Středně plné tělo harmonizuje citrusová acidita a jemný mandlově - kořenitý závěr. Skvělý partner k vepřové terině se šunkou a pistáciemi, ke špagetám s česnekem a olivami, ke grilovaným kalamárům nebo k waldorfskému salátu.

Víno najdete na našem eshopu.

 

Marchese Antinori sídlí od roku 1385 v Chianti Classico, které je srdcem Toskánska nejen z geografického hlediska, ale také díky svému historickému a kulturnímu významu a tradicím. Antinori stál u zrodu prestižních vín známých jako Super Tuscan (Tignanello). V portfoliu se nachází několik usedlostí s jedinečnými víny. Badia a Passignano v Chianti, Castello della Sala v Umbrii, Fattoria Aldobrandesca v Maremma, La Braccesca v Montepulcianu, Pian delle Vigne v Montalcine nebo Tormaresca v Apulii. Na vrcholu kvality stojí fenomenální Solaia nebo Guada al Tasso v Bolgheri.
Produkce vína Vinsanto v Toskánsku v regionu Chianti Classico se datuje do středověku. Při dodržení tradičních postupů a přísných výrobních předpisů Vinsanto vyrábí z vybraných bílých odrůd Trebbiano a Malvasia a jeho výroba vyžaduje čas a trpělivost.

Tenute Antinori Vinsanto del Chianti Classico 2015

První ročník byl vyroben v roce 1987. Ročník 2015 měl klasický průběh. Hrozny odrůd Trebbiano a Malvasia byly sklizeny v termínu mezi 10. a 15. zářím do malých bedýnek. V sušárně část střapců byla ručně uloženA na bambusové rohože ve vinařství Tignanello a další část byla zavěšena na speciálních pohyblivých rámech ve vinařství Péppoli.

Hrozny se nechaly sušit až do konce prosince, pak se jemně lisovaly, aby se zachovaly aromatické vlastnosti. Mošt byl přečerpán do malých sudů nazývaných "caratelli". Sudy jsou vyrobeny z různých druhů dřeva ve velikostech od 50 do 200 litrů.

Vinsanto Marchese Antinori školeno v "caratelli" 3 roky, pak se smísil obsah sudů a stáčel do lahví. Víno je syté jantarové barvy se zlatými odlesky. Opojnou vůni kandovaného pomeranče, marcipánu, skořice a lesního medu doplňuje v chuti kandovaná limetková kůra a sušené rozinky. Dochuť je velmi dlouhá a ušlechtilá. Víno může pozitivně zrát několik let. Podávejte k mini dort s brusinkami a bílou čokoládou.

Víno najdete na našem eshopu.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.