Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Co jsou to BIO vína? Organická, biodynamická a naturální vína a základní rozdíly

Co jsou to BIO vína? Organická, biodynamická a naturální vína a základní rozdíly

Kasnyik
Villa Maria
Zind Humbrecht
Bruale
Felix Callejo
Špalek
BIO
Papillon - Víno od Francúza
Emiliana
Serena 1881

V době klimatických změn, globálního oteplování a informačního chaosu se všichni snažíme být trochu „zelenější“ a vzdělanější. Nakupujeme organické produkty, recyklujeme jen o něco víc, než jsme byli zvyklí. Svět vína směřuje k ekologickému povědomí a udržitelnosti.

Vybírejte z naší nabídky BIO vín.


Pokud je víno certifikováno jako bio, kritéria jsou mnohem přísnější a vinařství to často stojí více peněz. S rozšiřujícím se bio trhem jste možná už slyšeli i o bio vínech, ale mnozí z vás se stále ptají, co přesně znamená to biodynamické, které mnozí farmáři podle všeho zavádějí do praxe. Běžně vyráběné víno může obsahovat zbytkové pesticidy, přidané konzervační látky, barviva a vedlejší živočišné produkty. K urychlení, zpomalení a usměrnění procesu přeměny hroznů na víno lze použít různé chemikálie. Jaký je rozdíl mezi organickým, naturálním a biodynamickým vínem? Abychom objasnili rozdíly mezi těmito víny, nabízíme vám několik definic.

Organic

Organické víno je víno, které je certifikováno podle ekologických norem zákona. Logo Organic na láhvi znamená, že si můžete být jisti, že produkt, který kupujete, byl vyroben podle těch nejpřísnějších ekologických standardů, které jsou dodržovány podle norem EU.

Dříve bylo víno „vyrobeno z organicky pěstovaných hroznů“ právně jediným možným nárokem, ale nařízení zavedená v roce 2012 nyní umožňují, aby byl celý proces výroby vína od sklizně až po láhev certifikován zákonem.

Nejvýraznějším rozdílem mezi ekologickými americkými a evropskými víny je množství siřičitanů povolených v konečném produktu. Zatímco organická vína s certifikací USDA nemohou obsahovat prakticky žádné siřičitany, v EU mohou obsahovat až 100 částic na milion siřičitanů. Všechna vína přirozeně obsahují některé siřičitany. Siřičitany jsou na slupkách hroznů.

Organická vína produkuje Víno Natural Domin & Kušický, Víno od Francúza Papillon, Vinařství Špalek, Domaine Laporte, Emiliana, Haras de Pirque, Villa Maria z Nového Zélandu, Felix Callejo z Ribera del Duero.

Ekologická výroba vína musí splňovat přísné požadavky. Vinohradníci svojí činností pomáhají podporovat biodiverzitu, která zase podporuje přirozenou kontrolu škůdců. Výsadba kvetoucích „krycích plodin“ mezi révou může například pomoci přilákat přirozené predátory škůdců révy. Tato opatření pomáhají vytvořit samoregulační ekosystém pro vinice, což znamená, že organická vína lze vyrábět bez spoléhání se na potenciálně škodlivé pesticidy. Ekologické vinařství se často stávají útočištěm pro volně žijící živočichy a poskytují domovy pro včely, ptáky a motýly, v průměru až o 50 % více. Kladou hlavní důraz na půdu, podporují silné kořenové struktury a zdravou, biologicky aktivní půdu, která překypuje životem.

Ochutnejte BIO Prosecco SERENA 1881, hrozny pocházejí z ekologicky obhospodařovaných vinic.

 

Biodynamic

Na rozdíl od organického vinohradnictví se posuzování biodynamiky mezi zeměmi nemění. Biodynamika, kterou začal ve 20. letech minulého století rakouský filozof Rudolf Steiner, představuje metodu pěstování založenou na lunárním kalendáři. Každý den se shoduje s jedním ze živlů: země, oheň, vzduch a voda. Dny jsou organizovány ovocnými dny (nejlépe při sklizni hroznů), kořenovými dny (řez), listovými dny (polévání) a květovými dny, kdy by měl být vinohrad nedotčen. Biodynamické postupy se však neřídí pouze tímto kalendářem. Steiner také poučil následovníky, aby používali speciální přípravky.

Jedna technika používaná v biodynamickém zemědělství zahrnuje kravské rohy naplněné kompostem, které jsou zakopány ve vinohradech, aby se později vykopaly. Biodynamická vína využívají organické postupy, protože se vyhýbají pesticidům a závisí spíše na kompostu než na chemických hnojiv. Většina těchto vín je tedy iv praxi bio. Certifikovaná biodynamická vína však mohou obsahovat až 100 částic na milion siřičitanů, což je mnohem více než USDA.

Certifikát Biodynamic mají např. Domaine Zind-Humbrecht (Biodyvin), Emiliana Coyam (Demeter) nebo rakouské biodynamické vinařství Zillinger.

Biodynamické víno se vyrábí souborem zemědělských postupů, které vnímají vinohrad jako jeden uzavřený organismus. Ekosystém funguje jako celek, přičemž každá část vinice přispívá k další. Cílem je vytvořit soběstačný systém. Na obživu révy se používají přírodní materiály a komposty. Chemická hnojiva a pesticidy jsou zakázány z důvodu úrodnosti půdy. Na půdě žije široká škála zvířat od kachen přes koně až po ovce, které ji zúrodňují, čímž vytvářejí bohaté a úrodné prostředí pro pěstování révy. Biodynamické přípravky vyjadřují pozitivní vliv na životní prostředí z hlediska spotřeby energie a účinnosti. Biodynamické zemědělství se také snaží o udržitelnost, zanechává půdy v lepším stavu, než byly, pro příští generace.

Stručně řečeno, víno, které je organické, nemusí být nutně biodynamické, i když víno, které je biodynamické, je často organické. Na světě je více než 700 vinařů, kteří vyrábějí biodynamická vína.
V roce 1985 byla založena nezisková organizace Demeter USA, která se věnuje biodynamickým praktikám ve vinohradu. Demeter International zastupuje 45 zemí.

Naturální vína

Obecně dohodnutá definice naturálního nebo přírodního vína je víno, které fermentuje spontánně s nativními – přírodními kvasinkami. Tato vína jsou z velké části nemanipulovaná a obsahují pouze stopová množství přidaných siřičitanů.

Taková vína nejsou filtrována ani čiřena, což znamená, že mohou být zakalená, protože v suspenzi mohou zůstat rozpuštěné pevné látky. Kroky zapojené do filtrování a čištění vyžadují další produkty, jako je kolagen a vaječné bílky, které nejsou běžně akceptovány pro použití v přírodních vínech. Tato kategorie má definovat vína, která prošla naprostým minimem, pokud jde o chemické nebo vinařské zásahy. Vzhledem k nedostatku siřičitanů a jiných neintervenčních faktorů mohou mít tato vína omezenou stabilitu a obvykle se vyrábějí v menších množstvích.

Může být přírodní víno certifikováno jako ekologické? Pokud pěstování hroznů dodržuje ekologické normy, tak ano. Mohou být také biodynamické? Pokud vinař využívá biodynamické požadavky jako kalendář a kompostování, mohou být také. Protože je přísnější mít víno označené jako organické jako přírodní, mnozí vinaři raději tento regulační rozdíl zcela vynechají.

Ochutnejte naturální vína: Kasnyik Orange, Chateau Bruale, Víno Natural Domin & Kušický Katovka

Organický a biodynamický proces pěstování révy produkuje hrozny s vyššími koncentracemi antioxidantů, které chrání před volnými radikály, které způsobují rakovinu a srdeční choroby. Některá organická a biodynamická vína také vykazovala nižší koncentrace cukru. Navíc, šetrný proces pěstování hroznů znamená, že se nemusíte obávat stopových množství chemických pesticidů, herbicidů nebo hnojiv ve vašem víně. Víno se vyrábí také způsobem, který je prospěšný pro životní prostředí, což pomáhá udržovat místní flóru, faunu a udržovat půdu vhodnou pro pěstování po dlouhá léta.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.