Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Ledové víno

Ledové víno

Karpatská Perla
Golguz
Château Topoľčianky

Ledové víno je v mnoha ohledech dokonalým zimním vínem. Vlivem globálního oteplování je však stále náročnější vyrobit ledové víno. Ne každý rok jsou přírodní podmínky nakloněny k jeho výrobě. Hrozny na ledové víno se musí sklízet zdravé a jen tehdy, když je přirozeně zamrzlé. Při sklizni musí teplota klesnout pod -7 °C nebo nižší.

Většina přírodních ledových vín pochází ze studených severních vinařských oblastí. Kanada je největším světovým producentem ledových vín následované Německem.


5 faktů, které byste měli vědět o ledovém víně

•  Kanada je největším světovým producentem ledových vín, ačkoli se vyrábějí i v Evropě a dokonce i v Japonsku.
•  V Kanadě, Rakousku, Německu a USA může být víno označeno jako „ledové víno“, „eiswein“, pokud hrozny přirozeně zamrzly ve vinohradu.
•   Ledové víno se obvykle vyrábí z bílých odrůd hroznů Ryzlink rýnský a Vidal B.
•  Starověcí Římané pravděpodobně ochutnávali ledové víno. Římský filozof a přírodovědec z prvního století Plínius Starší napsal, že konkrétní hrozny se sbíraly až po prvním mrazu.
•   K výrobě jedné poloviční láhve ledového vína je potřeba více než 3 kila hroznů.

Historie 

Existuje dokumentace pro sklizeň ledového vína v Dromersheimu poblíž Bingenu v Rheinhessenu 11. února 1830. Hrozny pocházely z ročníku 1829. Zima byla krutá a někteří vinohradníci nechali hrozny viset na révě a použili jej jako krmivo pro zvířata. Když se zjistilo, že toto hrozny dávají velmi sladký mošt, vylisovaly ho a vzniklo první ledové víno.

Výroba

Ledové víno se vyrábí z hroznů, které zamrzlo ještě na keře révy. Hrozny se sklízí obvykle v noci, aby se zajistilo, že zůstane chladné a krátce poté se jemně lisuje. Značná část vody v bobulích zůstane ve formě ledových krystalků. Ze zmražených hroznů se pak vylisuje hroznový mošt, čímž se získá malé množství sladké šťávy. Mošt by měl mít cukernatost nejméně 27 °NM (27 kg cukru/100 l moštu).Výroba ledového vína je složitá a výlisnost nízká. Zatímco u tichého vína se ze 100 kilogramů hroznů získá asi 75 litrů moštu, u ledového vína je to nejvýše 10 litrů. Při vysoké hladině cukru je pro kvasinky obtížné zpracovat šťávu na víno. V důsledku toho má ledové víno velmi vysoký obsah přirozeného cukru, který obvykle přesahuje 100 gramů na litr, ale nízký obsah alkoholu kolem 7 % objemu. Fermentace probíhá velmi pomalu kvůli vysokému obsahu cukru. Jakmile je fermentace dokončena, víno se filtruje a poté se plní do lahví pod přísnými opatřeními kontroly kvality.

Odrůdy

Typickou odrůdou používanou k výrobě ledového vína je Ryzlink rýnský, kterou němečtí vinaři považují za nejušlechtilejší odrůdu. V Kanadě v Ontariu je velmi populární bílá odrůda Vidal a modrá Cabernet Franc. Někteří vinaři experimentují také s odrůdami jako Chardonnay, Kerner, Gewürztraminer, Chenin blanc, Pinot blanc nebo Merlot, Pinot noir a dokonce i Cabernet Sauvignon. Pillitteri Estates jsou prvním vinařstvím na světě, které vyrábí ledová vína z odrůd Shiraz, Semillion a Sangiovese. Dokonce i ledová šumivá vína.

TIPY na vína: Château Topoľčianky Rizling vlašský Ľadové víno 2018Golguz Rulandské biele 2018Karpatská Perla Zweigeltrebe 2012Château Topoľčianky Frankovka modrá Ľadové víno 2021
 

Kanada

První komerční ledové víno v Kanadě vzniklo náhodou, když v roce 1974 vinici Waltera Hainleho s Ryzlinkem zasáhl mráz. Namísto toho, aby vyhodil malé ledové kuličky, Hainle, německý rodák, vylisoval hrozny a vyrobil 156 lahví ledového vína. Víno Okanagan bylo uvedeno na trh v roce 1978.

V roce 1983 se kanadský pěstitel hroznů a vinař Donald Ziraldo spojil s rakouským vinařem Karlem Kaiserem, aby založili vinařství Inniskillin. Toto vinařství z Ontaria vyrábí ledová vína a zařadilo Kanadu na mezinárodní mapu vín. Ziraldo umístil své ledové víno do Duty-Free letištních obchodů, kde si je zamilovali asijští cestovatelé. Vinařství Inniskillin pod jeho vedením vyrobilo první ledové víno pro komerční účely v roce 1984. Mezinárodní průlom nastal v roce 1991, kdy ledové víno Vidal z roku 1989 od Inniskillin vyhrálo Grand Prix d'Honneur na Vinexpo. Dnes Inniskillin vyrábí ledová vína z Ryzlinku, Vidalu a Cabernet Francu, jakož i šumivé ledové víno Vidal.

V Kanadě je povolena sklizeň hroznů pro ledové víno až po 15. listopadu. Do té doby musí hrozny viset ve vinohradu a čekat na sklizeň. Kanadské normy pro sběr ledového vína jsou obecně přísnější než ty evropské. Teplota musí klesnout pod -8° Celsia a míra cukernatosti musí dosáhnout minimálně 35 Brix.

Německo

Nejznámější ledová vína jsou ta německá. Německý vinařský zákon povoluje označení „Eiswein“ (ledové víno), pokud jsou teploty v době sklizně hroznů minimálně 7 stupňů pod nulou. Potřebná je předběžná registrace potenciálních oblastí ledového vína, kterou je třeba předložit zemědělské komoře nejpozději do 15. listopadu. V posledních letech došlo k propadu ve výrobě ledového vína, přičemž v roce 2019 a 2020 nedokázalo žádné německé vinařství vyrobit ledové víno. Nejznámější regiony pro ledové víno jsou Mosel, Rheingau, Pfalz a Sasko. 

Rakousko

Ledová vína z Rakouska se vyznačují tím, že jsou ovocnější a lehčí než německá. Klima umožňuje hroznům zcela dozrát před zmrazením. Kromě Ryzlinku se používají také odrůdy Scheurebe, Veltlínské zelené a Zweigelt.

 

Slovensko

Slovensko začalo přírodně sladká vína produkovat až po roce 2000. První slovenská ledová vína se na našem trhu objevila z ročníku 2002. Veltlínské zelené, ledová sklizeň, pocházelo z produkce vinařství Karpatské Perly ze Šenkvic. Místem sklizně hroznů byl vinohrad Suchý Vrch u Šenkvic, oberalo se 10. prosince 2002 při teplotě -9 °C. O prvenství se dělí s Milanem Pavelkou z Pezinka, který ve stejném ročníku vyrobil ledový Ryzlink rýnský. Dnes výrobu ledového vína na Slovensku ovlivňuje v první řadě počasí.

Vliv klimatických změn na výrobu ledového vína

Klimatické změny mají velké důsledky pro všechna odvětví zemědělství a vinohradnictví není výjimkou. Výroba ledového vína je díky své závislosti na specifických a poněkud extrémních povětrnostních podmínkách obzvláště citlivá. S rostoucími globálními teplotami v důsledku klimatických změn jsou podmínky potřebné pro přirozené zmrazení hroznů na révě stále méně spolehlivé. Teplejší zimy znamenají, že v některých letech nemusí teploty klesnout dostatečně nízko nebo dostatečně dlouho na to, aby umožnily výrobu ledového vína. Tato variabilita vytváří výzvy pro vinaře, kteří spoléhají na konzistentní mrazivé podmínky. Zejména v Německu, které má dlouhou historii výroby ledového vína, byly nedávné ročníky, kde se nevyrábělo žádné ledové víno kvůli nedostatečným mrazům.

Gastronomie  

Ledové víno je ideálním partnerem ke slaným i sladkým jídlům. Víno musí být vždy sladší než dezert. Vychutnejte si ledové víno s palačinkami nebo vafly, dobře se kombinuje s krémovými dezerty jako je tvarohový koláč nebo creme brûlée. Vyzkoušejte ledové víno Vidal s francouzským jablečným koláčem. Ledový Cabernet Franc si dobře rozumí s dezerty z tmavé čokolády, lávovým koláčem i pěnou. Foie gras, paštika, sýr Stilton nebo Cambozola jsou ideální s ledovým vínem Vidal nebo Gewürztraminer.

Ledové víno se servíruje ve sklenicích pro sladká vína ve tvaru tulipánu. Při nižší teplotě působí hladší. Ideální teplota podávání je 6 až 10 °C. Během sváteční sezóny může ledové víno hrát klíčovou roli během večeře i po ní. Bez ohledu na to, kdy si otevřete láhev, ledové víno vám poskytuje nesmírný požitek samotně i ve spojení jídlem.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.