Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Čokoládové brownie s lískovými ořechy - RECEPT a tip na víno

Čokoládové brownie s lískovými ořechy - RECEPT a tip na víno

Graham´s
Párování jídla a vína

Říká se, že víno a čokoláda je afrodisiakum. Kdo by pak odolal této kombinaci? Tmavá hořká čokoláda je zdrojem antioxidantů a zlepšuje prokrvení organismu. Spojení vína a čokolády není příliš zažité. Mnoho lidí sice tato kombinace láká, ale neví, jak si správně vybrat víno k čokoládě. Nabízíme vám jednoduchý recept na čokoládové brownie a k němu si nalijte portské víno z vinařství Graham's.


Čokoládové brownie s lískovými ořechy

 

Čas přípravy: 15 minut

Počet porcí: cca 12 ks 

Čokoládové brownie je dezert, který pochází z USA. V severní Americe se často objevuje na jídelním lístku v restauracích a kavárnách jako Boston brownie. Brownie je vlastně jednoduše řečeno, rozpuštěná a znovu upečená čokoláda. Tenoučká křupavá vrstva skrývá jemné, tekuté čokoládové jádro.

 

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.

 

Ingrediencie
 
250 g masla 
300 g tmavej čokolády viac ako 60% 
4 ks vajcia
 2 ks vanilkový cukor
200 g trstinový cukor
140 g hladkej múky
soľ
150 g lieskovce

POSTUP

1. Menší a vyšší plech (cca 20 x 30 cm) si vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia.

2. Čokoládu spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.

3. Celé vejce spolu s cukrem a špetkou soli utřeme mixérem do pěny, přidáme vanilkový cukr a spolu s moukou promícháme.

4. Do směsi přidáme vychlazenou čokoládu a jemně metličkou mícháme, aby se suroviny propojily.

5. Najemno nasekané pražené lískové oříšky (trošku si můžeme odložit na dekoraci) rovnoměrně nasypeme na pečící papír.

6. Na lískové opatrně vylijeme těsto a pečeme v rozehřáté troubě 25-30 minut, na ne zcela spodní mřížce. Uprostřed pečení plech vyjmeme a otočíme.

7. Vychladlé Brownie nakrájíme na kostičky, můžeme posypat nasekanými praženými lískovými ořechy.

 

Sommeliérka doporučuje vhodné víno 

Barva čokolády by měla ladit s vínem. To znamená, k tmavé hořké čokoládě, která byla použita v receptu, si vybereme víno s hlubokou jantarovou nebo tmavě červenou barvou. Také, čímž je čokoláda silnější a intenzivnější, tím víno musí být plnější. K čokoládovým brownie s lískovými ořechy doporučuji portské víno Tawny Reserve z vinařství Graham´s. 

Doporučení sommeliérky:

Graham's The Tawny Reserve Port - Portugalsko

Hluboká zlato-jantarová barva. Bohaté a komplexní aroma sušených rozinek, švestek, višní, pražených mandlí s nádechem pomerančové kůry a koření. V chuti koncentrované, plné s elegantní strukturou a dlouhým, dekadentním závěrem. Toto červené víno je mimořádně vhodné k čokoládovým dezertům. Ukázat víno na eshopu.

Graham´s 

Graham´s je prominentní "Port House", jak se vinařstvím z této oblasti říká. Bylo oblíbeným portským Sira Winstona Churchilla. Historie W & J Graham's sahá do první poloviny 19. století. V roce 1890 vinařství postavilo impozantní sklep ve Vila Nova de Gaia s úchvatným výhledem na Porto. Nejlepší vína pocházejí z Quinta dos Malvedos, kterou Graham's koupil v roce 1890.

Graham's je důležitý obchodník s vínem nejen v oblasti, ale s vlivným hlasem i mimo zemi. Je známý ve světě pro svou kvalitu zejména ročníkových vín. Ve sklepích zrají vína od roku 1882.

Od roku 1970 patří Graham's pod Symington Family Estates, která vlastní přes 1000 ha vinic v oblasti s postupným přechodem na organické pěstování révy. Paulovi Symington udělil časopis Decanter v roce 2012 titul Man of the Year.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.