Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Umění portských vín Graham´s

Umění portských vín Graham´s

Graham´s

Graham's je prominentní "Port House." Vlastní jedny z nejkvalitnějších vinic v údolí řeky Douro.

Graham 's je zcela nezávislá rodinná společnost, je důležitým obchodníkem s vínem známým ve světě pro svou kvalitu zejména ročníkových portských vín.


Graham's bylo oblíbeným vínem Sira Winstona Churchilla. Historie W & J Graham's sahá do první poloviny 19. století. Nejprve jako textilní společnost založená bratry Williamem a Johnem Grahamými v Glasgow, kteří dostali sud portského jako platbu za dluh. Portské víno jim velmi zachutnalo a rozhodli se založit vinařství v Douro.

Graham's byla jednou z prvních společností, které investovaly do vlastních vinic. V roce 1890 vinařství postavilo impozantní sklep ve Vila Nova de Gaia s úchvatným výhledem na Porto. Nejlepší vína pocházejí z Quinta dos Malvedos, kterou Graham's koupil v roce 1890. V sklepích zrají vína od roku 1882. Od roku 1970 patří Graham's pod Symington Family Estates, která vlastní přes 1000 ha vinic v oblasti s postupným přechodem na organické pěstování révy. Sedm hektarů vinic v ekologickém režimu má Quinta das Lages. Během několika následujících let dosáhne ekologické certifikaci i další vinice v Quinta dos Malvedos. Paulovi Symington udělil časopis Decanter v roce 2012 titul Man of the Year.

Teploty v údolí Douro v zimě klesají pod bod mrazu a v létě se konzistentně šplhají nad 35 °C. Vinohrady produkují pevné svazky malých bobulí hroznů s hrubou slupkou.

Douro je domovem původních odrůd. Institut Douro a portského vína (Instituto do Vinho do Porto e do Douro, IVDP) oficiálně schválil 116 odrůd (49 bílých a 67 červených).

Nejznámější odrůdy jsou Touriga Franca, Touriga National, Tinta Amarela a Tinta Barroca. Vinice se nacházejí na strmých kopcích. Po staletí se zděné terasy stavěly ručně. Některé jsou takové strmé, že na každé terase se nachází pouze jeden řada révy. Tyto terasy se staly dramatickým a krásným prvkem krajiny Douro. V roce 2001 přispěly k jeho zařazení na seznam světového dědictví UNESCO.

Graham's vlastní 5 vinařství - Quinta dos Malvedos (Quinta dos Malvedos Vintage Port), Quinta das Lages (Graham 's Natura Organic Reserve Port), Quinta do Vale de Malhada, Quinta da Vila Velha, Quinta do Tua.

Výroba portského vína 

Tvrdí se, že dva obchodníci s vínem v 17. století objevili opata kláštera Lamego, který do vína na začátku jeho kvašení přidával hroznový destilát. Tento způsob "fortifikace" na konzervaci vín se začal používat na námořní cestu zpět do Anglie. Toto víno dostalo svůj název podle města, kde měli tito obchodníci základnu, Porto. Portské víno se stále vyrábí stejným způsobem, a to záměrným přerušením kvašení hroznového moštu přídavkem čirého hroznového destilátu obecně označovaného jako "brandy". Tím se zachová velké množství přírodních cukrů z hroznů, což dodá vínu charakteristickou sladkost a bohatost. Hrozny, které se používá pro výrobu portského vína, musí pěstovat v hornatém regionu Douro v severním Portugalsku, první oficiálně vymezené vinařské oblasti na světě v roce 1756.

 

Ověřené postupy při výrobě

Hrozny se stále tradičně šlapou v kamenných lagarech. V Quinta dos Malvedos fungují první moderní lagar na světě vedle tradičních. Vína vyrobená tímto inovativním procesem dávají přinejmenším stejně dobré a často lepší výsledky než tradiční.

Po sklizni Master blender osobně ochutnává a hodnotí každý mošt. Potom začne vyrábět zkušební směsi pro každý sud. Většina sudů má 75 až 100 let. Tým sedmi Bednář vede Mistr Cooper Emilio Oliveira, který má více než 50-leté zkušenosti s prací u rodiny Symingtonovcov.

Vína zrají pod borovými trámy ve Vila Nova de Gaia. Nachází se v ústí řeky Douro a je ochlazována vlivem Atlantiku, což je klíčové pro pomalou a vyváženou evoluci portských vín.

Návštěva ve vinařství Graham´s

Sklep Graham 's se nachází na kopci, který nabízí nádherný výhled na řeku Douro a samotné město Porto. Návštěva vinařství začíná krátkým filmem, ve kterém se dozvíte to nejdůležitější o původu portského vína. Pak najdete malou, ale velmi zajímavou oblast muzea s několika starými fotografiemi, dokumenty a dotyčné vinařské stroje. Nakonec se dostanete do obrovského sklepa s více než 3500 sudy, v nichž zraje víno a také mnoho velkých kádí. Rozsáhlý sklep Vintage Port je umístěn v nádherných starých prostorách. Návštěva končí ochutnávkou různých portských vín.

Vína

Fine Ruby Port (eshop) - plní se po dvou letech zrání v dubových sudech. Jemný styl portského.

Tawny Port (eshopje světlejší barvy a textury jako Ruby a také mírně sušší. Mladé víno zraje ve starých dubových sudech minimálně tři roky. 10 YO Tawny (eshop) symbolizuje vášeň pro dokonalost a přesnost, 20 YO Tawny (eshop) - dokonalost, jedno z nejrozšířenějších vín edice Grahams Vintage. 30 YO Tawny (eshop) je víno pro nadšence umění velkých portských vín. 40 YO Tawny (eshop) - toto víno složil Charles Symington z vín, které ve sklepě odložili jeho pradědeček, dědeček, otec a strýcové. Určeno pro ty, kteří oceňují mimořádnou, komplexní a jemnou chuť času.

Six Grapes Reserve Port (eshop) odkazuje na klasifikaci vín z jednotlivých usedlostí označovaných počtem hroznů na sudech. Mladé, světlé a komplexní portské, které zraje dva roky v sudech a pak se plní do lahví.

L.B.V. Port 2015 (eshop je pamětní edice, lahvování v roce, který oslavuje Grahamovo 200. výročí založení. Školeno 5 let ve starých dubových sudech a plní se později jako klasické Vintage. Filtrováno.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.