Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

První vína Mrva & Stanko z ročníku 2020

První vína Mrva & Stanko z ročníku 2020

Slovenská vinařství
Mrva & Stanko

Ještě před velikonočními svátky vinařství Mrva & Stanko přichází na trh s mladými víny z ročníku 2020 a to konkrétně s kolekcí 9 vín.

Jak pan Mrva prozradil, ročník 2020 bude podle něj rokem bílých a růžových vín, ale ještě je poměrně brzy na komplexní hodnocení.

 


Ročník 2020 byl velmi komplikovaný nejen kvůli pandemii, ale i z hlediska mikroklimatických podmínek ve vinicích. Hodně srážek zejména v období sklizně nadělalo nejednu vrásku slovenským vinařům, důležitou roli sehrál zdravotní stav a lokalita vinic.

Vinařství Mrva & Stanko patří k stálicím slovenské vinařské scény od roku 1997. Od svého vzniku vyrábí vína s důrazem na odrůdový charakter a reflektující požadavky klientů. Hrozny nakupují u osvědčených pěstitelů z celého Slovenska a můžeme ho považovat za prvního slovenského "negocianta". Tento přístup je založen na dlouhodobém vztahu mezi vinařům a vinařům a pozitivně přispívá k rozvoji vinic.

Kryo na scéně

Jako každý rok, v kolekci vín nechybí Veltlínské zelené KRYO suché 2020. Stejně jako ostatní roky, hrozny pochází z vinohradu ze Šenkvic s převahou spraše. Šťavnatý Veltlín s mandlově grapefruitovou kyselinkou, elegantní a odrůdový. Dobrý společník k pečenému candátu na másle s vařenými bramborami s petrželkou.

Sauvignon suché 2020 je v tomto ročníku z jasového s intenzivní vůní černého rybízu, zeleného hrášku a květu bezu. Šťavnatý, harmonický s lehčím tělem a svěží kyselinkou. Dobrý partner k zelené chřestu s holandskou omáčkou.

Pesecká Leánka suché 2020 z 35letého vinohradu v Mužle. Ve vůni neutrální, ovocná, zelené jablko, mandle s tóny lučních květů. V chuti šťavnatá s dominancí citrusů s dobrou hroznovou informací a kyselinkou. Jiný styl než známe z Tekova. Výborné ke kuřecí roládě s citrónově bylinkovým přelivem.

Mezi novinkami nechyběl ani Tramín červený v kategorii polosuché 2020 z Jasové. Intenzivní ovocně kořeněná vůně s jemným tónem šípkové růže. V chuti svěží, vyvážený s dobrým poměrem kyselin a zbytkového cukru. Dobře doplní kanapky s paštikou z husích jater.

Novinka MT+MO suché 2020, není to matematický vzorec, ale neobvyklé spojení dvou bílých odrůd Müller Thurgau a Muškát Ottonel v poměru 80/20. Hrozny pochází z Mojmírovcí. Víno postavené na primárním aroma žlutého ovoce a květinových tónů. Přímočaré a atraktivní, skvělé lehce podchlazené ke grilovaným kuřecím stehnům nebo pstruhovi na bylinkách.

Svěží Rosé  

V ročníku 2020 se vinařství Mrva & Stanko vrátilo k růžové verzi Frankovky modré z Vinodolu. Svěží a ovocná Frankovka Rosé s jemnou grapefruitovou kyselinkou a krémovým závěrem. Dobře doplní studené masové nářezy.

I tento rok vinařství nabízí dva růžové Cabernety Sauvignon v suché a polosuché verzi. Typická vůně černého rybízu, višně a lesní jahody. V chuti živé, šťavnaté a harmonické v lehčím ovocném stylu.

Všechny růžová vína jsou pod screw cupem s novým logem. Suchá verze se skvěle hodí ke grilovanému lososu a polosuchá k tuňákovi s ovocnou salsou.

Posledním vínem v kolekci mladých vín ročníku 2020 je Modrý Portugal z Dolních Orešian. V tomto vinohradu kromě Portugalu najdete i Svatovavřinecké. Víno bylo krátce ve velkých sudech. Ovocná vůně zralých višní, černého a červeného rybízu doplněna florálními a herbální tóny. V chuti jemné, ovocné už s hladkou taninovou strukturou a hořce mandlovým závěrem. Výborný k velikonoční pečené jehněčí kotletě s kořenovou zeleninou.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.