Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Vliv vína na naše zdraví

Vliv vína na naše zdraví

Od francouzského paradoxu po středomořskou stravu a nejnovější studie o stárnutí podněcují k debatě o víně a zdraví. Na základě nových vědeckých výzkumů se níže v článku podíváme na zdravotní a psycho-sociální výhody vína.


Stručná historie „enoterapie“

Vztah mezi vínem a zdravím sahá daleko do minulosti. Staroegyptské hieroglyfy a sumerské tabulky z roku 2200 před naším letopočtem dokumentují víno jako nejstarší lék vyrobený člověkem na světě. Od starověkého Řecka a Říma až po středověk lidé používali víno na všechno. Zabíjel bakterie v pitné vodě, působil jako pomůcka při trávení, čistil rány, zmírňoval bolesti a léčil letargii. Hippokrates, „otec klinické a molekulární medicíny“, prosazoval zdravotní přínosy vína, stejně jako babylonští králové, perští lékaři a katoličtí mniši. Židovský Talmud jasně říká: „Víno je na prvním místě ze všech léků: všude tam, kde víno chybí, jsou potřebné léky."

Středomořské lekce o víně a zdraví

Strava a životní styl v oblastech Středomoří mají již dlouho známý pozitivní vliv na zdraví člověka. Francouzský vědec Renaud pozoroval paradoxní vztah mezi zdánlivě nepříliš zdravou stravou svých krajanů. Vysoký obsah tuku, vysoký obsah mléčných výrobků a každodenní pití vína k jídlu vede k nízkému výskytu koronární choroby srdeční. Francouzský národ miluje víno, bagety i sýry a převyšuje oproti jiným zemím v průměrné délce života.

Francouzská vitalita se přičítá kulturní hodnotě pití 2-3 sklenic vína denně k jídlu. Nejdéle žijící lidé ve Francii žijí v regionu Gers na jihozápadě. Tady se standardně konzumují jídla s vysokým obsahem nasycených tuků jako foie gras, klobása, cassoulet či sýry. Místní červená vína z oblasti jako Madiran, Cahors a Bergerac redukují tento tuk. Třísloviny a kyseliny z těchto vín nejenže redukují tuk trávicího traktu, ale jsou bohaté na prokyanidiny prospěšné pro srdce. TIPY: Domaine Laougué Madiran Camy 2020Château du Cedre Juvéniles Cahors Malbec, BIO 2021

Víno ve středomořské stravě

Středomořská strava, která je známá svými zdraví prospěšnými účinky, spojuje mírnou konzumaci alkoholu (většinou červeného vína) s menším množstvím masa a vyšší spotřebou zeleniny, ovoce, ořechů, luštěnin, semínek a olivového oleje. Strava ve striktně zdravotním smyslu je však jen částí příběhu. Spolu s kuchyní je víno nedílnou součástí kultury, historie a životního stylu Středomoří. 

Zdravotní výhody vína

Polyfenoly jsou klíčem k výhodám vína pro zdraví. Třísloviny a flavonoidy poskytují vínu strukturu, texturu a chuť. Polyfenoly se nacházejí ve slupkách a semenech hroznů. Zachycují volné radikály z buněk těla. Složení a koncentrace polyfenolů ve víně se liší podle odrůdy hroznů, ročníku, geografie, patra a vinifikace. Červené víno má asi 10krát více polyfenolů než bílé (většinou kvůli maceraci slupek hroznů). TIP: Giménez Méndez Premium Tannat 2020

Resveratrol - Král polyfenolů

Resveratrol se ukázal jako jediný zdraví prospěšný polyfenol. Dobrou zprávou pro nás je, že modré hrozny mají spolu s olivovým olejem jedny z nejvyšších koncentrací v přírodě. Harvardský genetik David A. Sinclair v knize Lifespan (2019) popsal účinky resveratrolu na prodlužování života. Sinclairv: „Nejlepší vína na světě se vyrábějí v půdě vystavené slunci nebo z odrůd citlivých na stres, jako je Pinot Noir; jak asi tušíte, obsahuje nejvíc resveratrolu.“

Produkce resveratrolu v rostlinách je odpovědí na stres, čímž slouží k přežití. To vysvětluje, proč hrozny, které zápasí o vodu a živiny, má nejvyšší úroveň ze všech. Sinclair poukazuje na to, že lidé jsou nejvitálnější při správném množství stresu. Nemluví však o stresu, který máte ze dne v kanceláři. Namísto toho je to stres ze cvičení, přerušovaného půstu a terapií teplých/chladných v kombinaci s dietou s vysokým obsahem resveratrolu.

„Tvé tělo je vinice! Starej se o něj opatrně, ale nech ho bojovat.“

Stav vína a srdce

Od Renaudovy práce na francouzském paradoxu, rostoucí počet výzkumů potvrdil, že polyfenoly ve víně, zejména resveratrol, mají kardioprotektivní účinek. Pravidelné mírné pití vína může chránit a snižovat srdeční choroby, jako je hypertenze, onemocnění koronárních arterií a cukrovka. Resveratrol pomáhá rozkládat cholesterol, zvyšuje využití glukózy a kontroluje hladiny stresu. To vše vytváří menší tlak na srdce a udržuje průtok krve. Dalším polyfenolem, který chrání srdce a podporuje dlouhověkost, je prokyanidin, který se nachází v tříslovinách červeného vína.

Víno a rakovina

Nedávné studie ukázaly, že umírněná konzumace vína, jako u středomořské stravy, může chránit před určitými druhy rakoviny, včetně rakoviny slinivky břišní, prsu, vaječníků, kůže, jícnu, žaludku, tlustého střeva a prostaty. Polyfenoly přítomné v červeném víně, zejména resveratrol a prokyanidin, mají antioxidační účinky, které zabíjejí volné radikály a brání růstu nádorů.

Další zdravotní přínosy vína (zejména resveratrolu)

•  Chrání před ztrátou kostní hmoty související s věkem (homeostáza)
•  Zlepšuje funkci ledvin, fibrózu a nežádoucí toxicitu léků
•  Chrání před degenerativními onemocněními očí
•  Snižuje hladinu glukózy, což pomáhá při léčbě nebo prevenci cukrovky
•  Zlepšuje zdraví střev odstraněním špatných bakterií a metabolismem zdravých polyfenolů
•  Prodlužuje ženskou a mužskou plodnost zvýšením délky života vaječníků a spermatogeneze
•  Protizánětlivé a antioxidační účinky napomáhají fungování krevního systému
•  Ochrana pokožky před UV zářením a melanomem
•  Zlepšuje zdraví plic prevencí fibrogeneze, dysfunkce, astmatických účinků

Některé studie tvrdí, že sklenice nebo dva červeného denně jsou prospěšné pro zdraví. Důkazem je pravděpodobně dlouhá délka života a nízká míra srdečních chorob ve Středomoří, kde psycho-sociální výhody vína doplňují jeho zdravotní aspekty.

Víno jako společenský rituál

Společenské rituály, ať už formální nebo neformální, hrají důležitou roli ve zdraví a pohodě. Lékař Hippokrates, inspirovaný epikurejskou filozofií, obhajoval holistický přístup ke zdraví, ve kterém bylo zapotřebí přátelství, potěšení a víno.

Požitek z dobrého vína a společnosti nabízí také úlevu od šílenství světa, a tak nás víno dokáže doslova vrátit k rozumu. Jak poznamenává korejsko-německý filozof Byung-Chul Han, naše „společnost vyhoření“ se orientuje na vita activa a zároveň přehlíží vita kontemplativa.

Rituální proces vína nám pomáhá zpomalit a stát se vědomými a přítomnými. To může být důležité pro zdraví a pohodu. Zapojování se do regeneračních aktivit se ukázalo jako velmi dobré pro naše zdraví. Tyto činnosti nás mohou také učinit produktivnějšími a kreativnějšími.

Psycho- sociálně zdravotní výhody vína

Víno má psycho-sociální výhody, které podporují celkovou životní pohodu. Výzkum zjistil, že alkohol uvolňuje dopamin, neurotransmiter, který je do značné míry zodpovědný za prožívání potěšení. A co víc, hydroxytrosol, fenolová sloučenina a antioxidant přítomný ve víně a olivovém oleji, napomáhá uvolňování dopaminu za pomoci etanolu. Ukázalo se, že resveratrol ve víně má neuroprotektivní účinky, včetně ochrany před poškozením, které vede k Alzheimerově chorobě a demenci. Španělská studie zjistila souvislost mezi nízkým až středním příjmem alkoholu a nižším výskytem deprese. Zdá se však, že cokoliv nad „mírné“ pití zvyšuje riziko.

Zapojení se do krásy vína

Vinohradnícke oblasti a vinice sú nielen krásne, ale môžu byť aj „terapeutickou krajinou“. Antropológia a kultúrna geografia ich definujú ako priestory liečenia, najmä tam, kde sa prírodné a sociálne prostredie prekrýva. Zatiaľ čo návšteva krajiny môže byť terapeutická, neuroveda ukazuje, že aj predstava alebo predvídanie návštevy takýchto miest môže uvoľniť takmer rovnaké hladiny dopamínu ako pri skutočnej návšteve. 

TIP: LA NASCOSTA Saltamacchia – Orcia 2019

Hledání významu ve víně

Dalším psychologickým zdravotním přínosem vína je smysl, něco, co všichni hledáme. Víno má významnou historii, která nás spojuje se starými civilizacemi, náboženskými tradicemi, zemí, podnebím a komunitou. Zájem o víno se může snadno rozvinout ve vášeň, která nás posílá na smysluplné cesty za hlubším porozuměním a oceněním vína. Po vyzdvihování mnoha zdravotních výhod vína potřebujeme ještě poslední sociologické. Dánská studie ukazuje, že pití vína je obecným ukazatelem „optimálního sociálního, kognitivního a osobnostního rozvoje v Dánsku“. Statisticky jsou lidé, kteří pijí víno, vzdělaní, mají vyšší příjmy a celkově jsou v lepším zdravotním stavu než lidé, kteří pijí pivo, destiláty a dokonce i ti, kteří nepijí alkohol. Jak by řekl sociolog Max Weber: Zdá se, že mezi vínem a pozitivními životními výsledky existuje „volitelná spřízněnost“.

Víno a dobrý život

Víno jako produkt přírody a kultury je zdravotní a psycho-sociální záležitost, která vyžaduje několik pohledů. Samozřejmě, sklízet zdravotní benefity vína znamená vyvažovat zdravotní rizika alkoholu. Jakákoli nadměrná konzumace (2-3 sklenice denně pro muže, 1-2 pro ženy) zruší výhody. Všichni máme těžké dny nebo noci, proto zvažme jeden nebo dva dny bez vína v týdnu, aby se věci vyvážily.

Vínu je nejlepší přiblížit středomořský styl jako součást zdravé výživy a životního stylu. Může to zlepšit šance na dlouhý a dobrý život. To znamená, že můžeme žít, abychom objevovali nespočet vín z celého světa.

Převzato: WineFolly

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.