Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Lávový koláč s portským vínem - RECEPT a tip na víno

Lávový koláč s portským vínem - RECEPT a tip na víno

Graham´s
Párování jídla a vína

Říká se, květen lásky čas. Čokoláda je nejen zdravá, ale patří i mezi afrodisiakum. Už Aztékové věřili, že čokoláda je potrava pouze pro bohy, obsahuje antioxidanty, draslík, železo i hořčík. Dvojitého afrodiziakálního účinku dosáhnete v kombinaci s portským vínem. Proto se Lenka rozhodla připravit lávový koláč, který kombinuje prvky čokoládového koláče a suflé. A k němu nezapomeňte připíjet portským vínem z vinařství Graham's.

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu


Americký šéfkuchař Jean-Georges Vongerichten tvrdí, že v roce 1987 vynalezl v New Yorku dort z roztavené čokolády. Francouzský kuchař a čokolatér Jacques Torres to však popírá s tvrzením, že takový koláč už ve Francii existoval. Podle Vongerichtena předtím, než byl koláč hotový, vytáhl z trouby čokoládový piškot a zjistil, že střed byl stále tekutý, ale teplý a měl dobrou chuť a strukturu. Bez ohledu na to, kdo koláč vynalezl, se Vongerichtenovi připisuje popularizace lávového koláče ve Spojených státech a stal se téměř důsledně zařazovaným do menu restaurací.

Lávový koláč  

Čas přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 4 ks 

Suroviny
200 g kvalitní čokolády doporučuji 70 až 80%
140 g na kostky nakrájené máslo 
4 vejce
60 g hladké špaldové mouky 
70 g třtinového cukru
Ovoce může být čerstvé, nebo mrazené (já jsem použila čerstvé ostružiny)
čerstvá máta na ozdobu

 

Postup

1.    Nachystáme si 4 keramické misky moje mají průměr 8,5 cm. Dno i boky keramických misek vytřeme máslem a vysypeme moukou.

2.    Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, pořádně promícháme a odstavíme. Za občasného míchání necháme trochu vychladnout.

3.    Ve větší misce ručním mixérem vyšleháme vajíčka s třtinovým cukrem do pěny asi 8 minut, přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem a promícháme, ručně s metličkou na závěr přidáme prosátou mouku a jemně zamícháme, dokud se směs tak nepropojí. Připravené misky naplníme těstem ne zcela po okraj asi 1 cm pod okraji.

4.    Troubu si rozehřejeme na 200 ° C, formičky dáme na plech a pečeme přibližně 10 až 12 minut. Správnou konzistenci je dost těžké odhadnout, ale na povrchu bychom měli mít jemnou kůrku a uvnitř by měl být koláček tekutější.

5.    Po upečení je vytáhněte z trouby, nechte minutu odstát na kuchyňské lince a potom je opatrně vyklopte na talíř a můžete podávat s nachystaným ovocem a čerstvou mátou na ozdobu.

Sommeliérka doporučuje vhodné víno

Víno a čokoládu spojuje mnoho věcí. Někdy tímto spojením vznikne dokonce i láska na celý život. Barva čokolády by měla ladit s vínem. Důležitý je i obsah kakaových bobů čokoládě, to znamená o kolik procentní čokoládu jde. Čím je čokoláda silnější a intenzivní, tím musí být víno plnější. K připravenému lávovému koláči jsem vybrala portské víno The Tawny Port Reserve z vinařství Graham's. Chuť tekuté čokolády a portského vína vytvoří příjemný soulad v ústech. Nechte se inspirovat.

Doporučení sommeliérky - portské víno Graham´s The Tawny Reserve Port 

Portské je fortifikované víno, které se vyrábí v Portugalsku v oblasti Duoro. Všechna vína Graham's vyzrávají ve sklepě ve Vila Nova de Gaia. Tawny Port Reserve stárne v kontaktu s kyslíkem, který prostupuje z dubových sudů (pipes 550l).

Vyroben je ze speciální prémiové směsi vín "lotes", která zrají ve sklepě Graham's 7 až 9 let v dubových sudech. Toto víno je dokonalým příkladem umění pečlivého namíchání vybraných vín, která se navzájem dokonale doplňují.

Hluboká barva s jantarovými odlesky. Komplexní vůně sušených rozinek, švestek a fíků doplněná tóny pomerančové kůry, skořice, pražených mandlí, slaného karamelu a marcipánu.

Chuť je bohatá a vyvážená s hedvábnou ovocnou strukturou a jemným dotykem medu. Servírování ve sklenicích na portské víno při teplotě 12-14 ° C.

 

Koupi víno na eshopu.

 

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk a WinePlanet.cz.

Vinařství Graham´s

Historie W & J Graham's sahá do první poloviny 19. století. V roce 1890 vinařství postavilo impozantní sklep ve Vila Nova de Gaia s úchvatným výhledem na Porto. Nejlepší vína pocházejí z Quinta dos Malvedos, kterou Graham's koupil v roce 1890. Vinařství je známé ve světě pro svou kvalitu zejména ročníkových vín. Ve sklepích zrají vína od roku 1882. Od roku 1970 patří Graham's pod Symington Family Estates, která vlastní přes 1000 ha vinic v oblasti s postupným přechodem na organické pěstování révy. Graham's spojuje to nejlepší z tradice s inovací. Paulovi Symington udělil časopis Decanter v roce 2012 titul Man of the Year. Graham's bylo oblíbeným portským i Sira Winstona Churchilla.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.