Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Oslavte Rosé WineDay už tuto sobotu

Oslavte Rosé WineDay už tuto sobotu

Villa Maria
Terra Serena

Oslava příchodu léta, přátelství a vína, to vše můžete zažít už tuto sobotu 12. 6. 2021. Každoročně druhá červnová sobota patří oslavě růžového vína. Mezinárodní den Rosé zavedl v roce 2014 švédský Rosé House Bodvár, aby vzdal hold tomuto letnímu vínu. Účelem bylo zvýšit povědomí o tomto druhu vína.

Ať už dáváte přednost růžovému vínu nebo bublinkám, sytě růžové nebo lososové barvě, dopřejte si tuto sobotu sklenici růžového.


Jak vzniká růžové víno

Růžová vína se obecně vyrábějí z modrých hroznů a patří k letním univerzálním vínům. Jeden z nejpopulárnějších přístupů výroby spočívá v brzkém lisováním modrých odrůd 12 - 24 hodin po maceraci. Během procesu macerace se fenoly, třísloviny a antokyany uvolňují ze slupek a semen. Připravený mošt se následně umístí do nerezových tanků s řízenou teplotou, kde probíhá fermentace. Růžové víno může zrát i v dubových sudech.

Kde všude najdeme rosé

Doménou nejlepších růžových vín je Francie. K výrobě rosé se používají odrůdy Grenache, Cinsaut, Syrah, Mouvedre, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir .... Vyhlášenou apelací ve Francii pro růžová vína je Tavel. Kvalitní růžová vína najdeme také v apelaci Anjou a stále populárnější v Côtes de Provence.

V oblasti Champagne mají růžová vína unikátní postavení. Vyrábějí se dvěma způsoby. Samotok rmutu odrůd Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier nebo asambláží (mísením). Růžová vína můžeme najít téměř ve všech vinařských oblastech světa. V Itálii se označuje Rosato, ve Španělsku Rosado. Rosé se vyrábí i v Argentině, Chile, Novém Zélandu a Austrálii.

V našich zeměpisných šírkách se používají na výrobu růžových vín nejčastěji odrůdy Zweigeltrebe, Frankovka modrá, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon. Česká a slovenská roséčka se liší od klasických ružových vín z oblastí Provance alebo Tavel.  

Jejich kvalita se postupně zvyšuje. Nejen slovenští vinaři pomalu přecházejí od polosladkých jahodově krémových typů k lehčímu a suchému stylu růžových vín.

 

Co si připravit k růžovému vínu 

Svěží, suché a správně vychlazené rosé se skvěle snoubí s grilovanými rybami (losos nebo steak z tuňáka), plody moře, drůbeží, k salátům, těstovinám nebo i k jehněčímu a telecímu masu. Servírují se při teplotě 9-10 °C. 

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.