Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Jste snob při výběru vín?

Jste snob při výběru vín?

Snobismus může mít mnoho podob. Jste příliš horlivý host, který neustále přerušuje sommeliéra v restauraci nebo jako host ve vinařství jste se v degustační místnosti chválili vínem, které jste pili před týdnem? Poznáváte se? Čtěte níže a dozvíte se, jestli náhodou nejste „vinný“ snob.


1. Příliš zvědavý host v restauraci

Ptát se sommeliéra během večeře: „Co je na tomto víně zajímavé?“ nebo zjišťování stupeň zralosti hroznů při sklizni, může pocházet ze zvědavosti, nebo z potřeby dokázat, že se vyznáte? Autentické otázky jsou dobré, ale neměly by být unavující pro sommeliera, v restauraci nejste jediný host.

2. Posmíváte se ceně vína, aniž byste brali v úvahu práci, která za ní stojí

Prohlášení, že víno je nadhodnoceno pouze na základě jeho ceny, je ignorantské. Do ceny vstupuje mnoho faktorů včetně výnosů, celkové produkce a nákladů.

Malí, nezávislí výrobci vín často čelí jiným nákladům v důsledku například ekologie, což je pro mnohé profesionály ve víně o to větší důvod, proč je podporovat.

3. Objednáte si nejdražší víno v nabídce, protože je „nejlepší“

Stejně snobské je, že vysoká cena je konečným ukazatelem kvality. V každém případě si objednejte drahou láhev, pokud znáte výrobce nebo region a myslíte si, že to stojí za to. Neřiďte se však jen cenou.

Obecně, když jsou lidé snoby vína, zážitek je spíše o vnímané prestiži vína a ne o skutečné úrovni kvality. Jen proto, že se jedná o velmi slavnou značku, nemusí to nutně znamenat, že je nejlepší.

4. Zpochybňujete kombinace sommeliéra

Všichni máme svůj názor na kombinace jídla a vína, ale v prostředí restaurace se šéfkuchařem spolupracuje právě someliér, ne vy. Rovněž je přešlapem ukázat, že na jídelním lístku jsou kachní prsa a říci kuchaři, co by se mělo podávat vedle. Vychutnejte si jídlo tak, jak je servírováno as tím, co nalévají.

5. Opravujete vinaře, sommeliéra

Všichni děláme chyby. Možná se vinař nesprávně vyjádřil o svém víně nebo sommelier neúmyslně pochybil. Upozorňovat je na jejich chyby, zejména před ostatními hosty, je neslušné. „‚Vinní snobí“ často sundávají lidi; mají křehké ego a tendenci přenášet svou nejistotu na ostatní.

6. Ovoníte korek a pak pokračujte v posuzování vína

Zatímco vůně korku vám může sdělit různé podrobnosti o víně, jeho použití jako ukazatele kvality je libovolné. Korek může cítit trochu zatuchlý, ale víno by mohlo být dobré. Na druhé straně, korek může vonět dobře, ale víno může mít chybu. Představte si korkovou zátku v restauraci jako jednoduchý rituál, nikoli jako výzvu k hodnocení toho, co bylo právě otevřeno. Jediný způsob, jak skutečně rozpoznat kvalitu vína, je ochutnat jej.

7. Láhev vína posíláte hned zpět jen proto, že se vám nelíbí

Vybrat si láhev, aniž byste věděli cokoli o výrobci nebo regionu, může být nepochybně riskantní. Objednávání vína však není jako výběr zmrzliny, neexistují žádné neomezené a bezplatné vzorky. Nejextrémnějším příkladem je host, který poslal zpět pět velmi drahých lahví vína, ne proto, že by byly vadné, ale jen z osobních preferenci. Obecně, pokud se chystáte odmítnout víno v restauraci, není to proto, že by vám toto konkrétní víno nechutnalo, ale proto, že víno má vadu.

Zdroj: WE

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.