Zpět Detailní filtr
Zpět
Kdysi jsme se setkávali na kávě, nyní při Proseccu

Kdysi jsme se setkávali na kávě, nyní při Proseccu

Prosecco

Zdá se, že v posledních letech Češi milují jídlo a víno z Itálie začínající na písmeno "P". Pizza, Pasta, Prosciutto, Parmigiano-Reggiano, Primitivo a hlavně Prosecco. Přinášíme rozhovor na téma Prosecco s naší sommeliérkou Denisou Šutákovou.

Nyní najdete všechny druhy Prosecca v 15% slevě, platí do konce června 2021.


Prosecco je jedno z nejpopulárnějších vín na světě. Proč tomu tak je?

Pouze před několika lety nebylo Prosecco ničím jiným než regionálním šumivým vínem z oblasti na sever od Terstu. Díky svému nekomplikovanému charakteru si postupně Prosecco získalo své konzumenty.

Nízkonákladové pěstování hroznů v severovýchodní Itálii a jednoduchá výroba metodou Charmat byly ideální předpoklady pro velkou produkci šumivých a perlivých vín. Velmi důležitou roli sehrál v popularitě Prosecca výborně zvládnutý marketing.

Prosecco DOC, jehož spotřeba je nejvyšší v rámci oblasti, je jednoduché, nekomplikované víno, postavené na ovocné sladší chuti. Oslovilo zejména laiky, kteří chtějí jen bublinky. Důležitá je také nižší cena oproti jiným druhům šumivých vín. Jeho popularitu zvyšují i tzv. celebrity, které často říkají do médií o pití Prosecca na terase, po práci nebo s přáteli.

Kdysi jsme se setkávali na kávě, nyní při Proseccu. Češi mají kladný vztah k věcem s italským původem, podívejte se, kolik pizzerií máte jen v jednom městě nebo vesnici.

Jak se vyvíjí trh s Proseccem ve světě? Jak ovlivnila tento vývoj pandemie?

Během pandemie se celosvětově v roce 2020 snížila spotřeba šumivých vín. Champagne, Prosecco, Cava či různé Sekty se nejvíce konzumují během oslav a večírků. Protože lidé během Covidu byli doma, jejich spotřeba klesla. Podle IWSR (Mezinárodní výzkum vína a destilátů) pokles představuje -8 %. Celkově se v roce 2020 prodej všech druhů šumivých vín zastavil na 2,88 miliard lahví. Prosecco DOC ztratilo 7% (452 milionů lahví), Prosecco DOCG 2% (100 milionů lahví), Champagne kleslo o 18% (celkem 245 milionů lahví) a Cava 14% (215,6 milion lahví).

U nás však došlo k opačnému jevu. Celková spotřeba Prosecca se podle údajů firmy Corner & Co. v roce 2020 zvýšila. A to i přesto, že hotely a restaurace byly zavřené a v gastronomii došlo ke snížení prodeje. Tento pokles se nám podařilo nahradit nárůstem prodeje u koncových odběratelů, hlavně prodejem přes kanál retail a významný nárůst zaznamenal náš eshop. Právě přes internetový eshop Wineplanet.sk bylo vidět nejvyšší nárůst prodeje Prosecca. Výrazně stoupl i prodej online Champagne.

Přizpůsobují se trendu nárůstu spotřeby šumivých vín i slovenští vinaři? 

Ano, hodně slovenských vinařů zareagovalo na stoupající trend spotřeby šumivých vín. Kvalita slovenských šumivých vín vyrobených klasickou metodou se na Slovensku zvyšuje. Popularitu zaznamenala i výroba vín Pét-Nat.

Jde o šumivá vína, které vznikají primární fermentací. Fermentace je ukončena v láhvi transformací zbytkového cukru na alkohol a oxid uhličitý. Do vína se nepřidávají žádné kvasinky, cukr či enzymy. CO2 vzniká přirozeně.

Pét-Nat bývá uzavřený korunkovým uzávěrem a je nefiltrovaný určen k rychlé spotřebě. Populární je také v severní Itálii, kde ho můžete najít pod názvem Col Fondo. Na Slovensku jsou v poslední době vyhledávané dosycované vína tzv. Frizzante, při kterém se mladé víno sytí oxidem uhličitým.

Existují nějaké novinky nebo druhy vín, které zavádí výrobcovi Prosecca? 

Největší novinkou, která pobláznila "prosekáře" v roce 2020 bylo uvedení Prosecca v růžové verzi. Výroba Prosecco Rosé podléhá přísným pravidlům, nižší výnos, hrozny musí pocházet z oblasti Treviso DOC a Prosecco DOC Rosé musí tvořit 85-90 % odrůdy Glera a 10-15 % Pinot Nero DOC (ne IGT). Zákon vyžaduje délku fermentace minimálně 60 dní. Prosecco DOC Rosé může být vyrobeno pouze v kategoriích Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry a na láhvi musí být deklarován ročník. Na slovenském trhu dnes máme velký výběr italských producentů Prosecca.

Není všechno, co má bublinky, Prosecco. Vnímá spotřebitel rozdíly? 

Pro spotřebitele hraje důležitou roli hlavně cena. Postupně se zlepšuje povědomí o rozdílech mezi šumivými víny, avšak stále je převaha těch, kteří chtějí bublinky, rozdíl mezi Prosecco a jiným šumivým a perlivým vínem nehraje důležitou roli.   

V našem portfoliu najdeme Prosecco za 139 Kč i 800 Kč, jaký je mezi nimi rozdíl? 

Samozřejmě je. Důležitou roli hraje oblast, je rozdíl, zda má Prosecco označení na láhvi DOC nebo Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG. Je rozdíl, zda je na lahvi uvedeno Spumante nebo Frizzante. Důležitý je způsob výroby Prosecca, metoda výroby a délka sekundární fermentace. Na trhu dokážete najít opravdu mnoho kvalitních šumivých vín, ale určitě je nenajdete v regálech supermarketů v sekci Akce. Uvedu ještě jeden příklad: společnost Casanova uvedla na trh "Swarovski Edition" Prosecco DOC, standardní láhev se prodává za cenu 1 290 liber, reklama?!

Můžeš nám doporučit nějaké inspirace na léto, drinky nebo vhodné kombinace Prosecca s jídlem?

Prosecco je výborný aperitiv, který nastartuje chuťové buňky. Párování s Proseccem najdete v našich receptech. Výborný ke kanapkám z uzeného lososa, skvělý společník ke grilovaným sladkovodním i mořským rybám, krevetám a mořským plodům, taktéž k pečené krůtě, kachně či křepelkám. Prosecco lze samozřejmě servírovat ke krémovému rizotu nebo i k pečené jehněčí kotletě s rozmarýnem. V létě skvěle osvěží i míchané drinky na bázi Prosecca - Bellini, Hugo nebo nejznámější Aperolspritz.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.