Slovenské vinobraní až -30% + 1× víno zadarmo k nákupu nad 1 250 Kč

right-arrow
Zpět Detailní filtr
Zpět
3. května slavíme Mezinárodní den Sauvignonu Blanc

3. května slavíme Mezinárodní den Sauvignonu Blanc

Villa Maria
Sauvignon

Den věnovaný oslavě jedné z nejpopulárnějších odrůd vína na světě. A jak ho lépe oslavit, než tím nejlepším Sauvignon Blanc z Villa Marie. Vytvořený zkušenými vinaři, uprostřed jedinečné krajiny kombinující sluncem zalité kopce a řeky, se nepodobá žádnému jinému. Pozvedněme tedy pohár Sauvignonu, který dostal Nový Zéland na světovou mapu vín.

AKCE: Sauvignon až -20% do 31. 5. 2024


 

Tato bílá odrůda pocházející z Bordeaux ve Francii si našla mnoho míst, která lze nazývat jejím novým domovem – od Chile po Austrálii až po Jižní Afriku. Není však pochyb, že Sauvignon Blanc pocházející z Marlborough na Novém Zélandu skutečně zaujal svět. Název Sauvignon Blanc pochází z francouzských slov „sauvage“, což znamená divoký a „blanc“, což znamená bílý. Ve volném překladu znamená „Wild White“, je nepochybně výstižným názvem pro tuto odrůdu.

Sauvignon Blanc Marlborough

Nejznámější vinařská oblast Nového Zélandu, zastrčená v severovýchodním rohu jižního ostrova Nového Zélandu s více než 28 800 hektary osázenými révou. Marlborough představuje dvě třetiny vinné révy v zemi a 72 % novozélandského Sauvignon Blanc.

Sauvignon Blanc, zasazený mezi větrem chlazenými údolími a horami nejslunečnějšího regionu Nového Zélandu, zachycuje podstatu komplexního a malebného regionu Marlborough v láhvi. Od řady Private Bin až po Single Vineyard Sauvignon Blanc jsou známé a oblíbené po celém světě. Globální láska a uznání pro Villa Maria Sauvignon Blanc zvýrazňují vinohrady, intuici vinařů a vinařů spolu s jejich odhodláním vytvářet výjimečná vína, která dokáží pozvednout a zlepšit každodenní chvíle. TIP na víno: Villa Maria Single Vineyard Sauvignon Blanc Taylor Pass 2021

Sauvignon Blanc je stále nejvíce vysázenou odrůdou ve Villa Maria a vinice Marlborough produkují jedny z nejlepších a nejvíce oceňovaných vín Sauvignon Blanc na světě. Jejich celosvětové uznání je důkazem mimořádného terroiru a oddanosti vinohradníků a vinařů.

Jak se vyrábí Sauvignon Blanc?

Odrůdě se daří v Marlborough na relativně úrodných, volně propustných půdách. Jeho osobitý charakter je v první řadě díky jeho jedinečné poloze ovlivněné chladným větrem, který umožňuje hroznům zachovat si svoji svěží, živou aciditu. Marlborough zažívá chladné zimní měsíce s teplotami vzduchu od 10 °C do 15 °C, po kterých následují dlouhá, suchá léta s denními teplotami vzduchu od 20 °C do 26 °C.

Víme, že Marlborough je místo, kde hledat Sauvignon Blanc, ale co je ještě zajímavější, je zkoumání rozmanitosti regionu prostřednictvím jejich subregionů. Klíčem k úspěchu Marlborough jsou jeho staré ledovcové hluboké, volně odvodňující, kamenité půdy. Z centrálního údolí Wairau je Rapaura nejkamenitější; níže Wairau má více hlíny a tím i zadržování vody. V jižních údolích převládá hlína. Údolí Awatere je členitější se štěrkovými hlínami a navátou spraší. TIPY: Villa Maria Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc 2022, Villa Maria Single Vineyard Seaspray Sauvignon Blanc 2021

Styl Sauvignon Blanc se může během procesu výroby měnit. Čistý a svěží styl Sauvignon Blanc, který všichni známe, se nejčastěji vyrábí v nerezových tancích. Marlborough je region, který produkuje vína s nuancemi z místa, kde se pěstuje. Každá podoblast produkuje víno s vlastním odlišným charakterem. V každém roce můžete očekávat, že uvidíte jedinečné nuance Single Vineyard, jakož iz údolí Wairau.

Poznámky k degustaci

Lehce pitelné bílé víno, obdivované pro svoji svěžest a intenzivní chuť a vůni. Marlborough Sauvignon Blanc vytvořil globální identitu. Awatere produkuje svěží, minerální vína s bylinkovou, citrusovou chutí. Na druhé straně Sauvignon Blanc z údolí Wairau je zralý a tropický.

Skladování a vyzrávání

Typický Marlborough Sauvignon Blanc se obvykle nejlépe konzumuje mladý, aby si zachoval svoji svěžest a živost. Sauvignon Blanc lze skladovat rok, ideálně však ne déle než dva roky. Stejně jako všechna vína, i Sauvignon Blanc se bude v láhvi nadále vyvíjet. Láhve doporučujeme skladovat na chladném a tmavém místě se stabilní teplotou mimo dosah přímého tepla nebo slunečního záření. Po otevření se doporučuje zkonzumovat do pěti dnů.

Gastronomie

Sauvignon Blanc se velmi snadno pojí s pokrmy, je příjemným doplňkem k mořským plodům, jako jsou dušené mušle nebo pečený mořský vlk. Efekt můžete ještě umocnit omáčkami na bázi citrusů nebo česneku. Letní saláty také rezonují s chutí Sauvignon Blanc. Rukola, kozí sýr a meloun.

Private Bin Sauvignon Blanc se hodí k celé řadě letních pokrmů. Ale je zde jedna letní pochoutka, která skutečně zvýrazňuje chuť tohoto vína, pikantní jídlo z mořských plodů. Probuďte své smysly s receptem na dušené mušle z citrónové trávy a chilli. Recepty: Citrónová tráva a chilli mušleMořský vlk s křupavými olivami a bramborami

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.