Slovenské vinobraní až -30% + 1× víno zadarmo k nákupu nad 1 250 Kč

right-arrow
Zpět Detailní filtr
Zpět
Vše, co potřebujete vědět o Proseccu

Vše, co potřebujete vědět o Proseccu

Santa Margherita
Prosecco
Serena 1881
V8

Spotřebitelé Prosecco často přirovnávají k běžně dostupným šumivým vínům komerční kvality. Prosecco pochází ze severovýchodní Itálie, ačkoli jeho srdcem je malý region v Benátkách Conegliano Valdobbiadene. Ani Champagne v celé své kráse nedokáže překonat prodej Prosecca na globální scéně. Zejména Spojené království a USA mají pozitivní vztah k Proseccu, díky kterému se stalo jedním z nejprodávanějších šumivých vín v obou zemích.


Odrůda Glera

V minulosti se hrozny používané k výrobě Prosecca nazývaly Prosecco. V roce 2009 italské úřady požádaly o právní ochranu názvu „Prosecco“ překřtěním odrůdy na „Glera“. Byl to krok podobný tomu, jak Francouzi chrání název Champagne jako místo původu. Prosecco tvoří nejméně 85% odrůdy Glera v kombinaci s místními a mezinárodními odrůdami včetně Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perer, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Noir.

Glera má tendenci k vysokým výnosům a čím je výnos vyšší, tím je výsledné víno neutrálnější. Výsledná vína jsou lehká až středně plná. V závislosti na stylu výrobce se obsah alkoholu může pohybovat od 8,5 % do 12,5 %.

Prosecco DOC a DOCG

Základem pyramidy kvality je Prosecco DOC, které pokrývá devět provincií Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Pokud se hrozny sklízí a víno vyrábí a plní do lahví v provinciích Treviso, mohou být označeny jako Prosecco DOC Treviso. Prosecco DOC umožňují vyšší produkci ve srovnání s přísnými v dané oblasti DOCG. TIP: SERENA 1881 Prosecco Treviso DOC Brut Nature NV

Jak se pyramida zužuje, nejlépe Prosecco z hlediska charakteru a rafinovanosti pochází z Asolo Prosecco DOCG a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Zahrnují Prosecco Superiore DOCG, Superiore Rive DOCG a Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Prosecco s označením Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG se vyrábějí výhradně na kopcích mezi dvěma městy Conegliano a Valdobbiadene v provincii Treviso. Conegliano bylo dlouho považováno za hlavní město kultury. Prosecco vděčí za svůj vznik první vinařské škole ve městě a také v Itálii. TIPY: SERENA 1881 Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG NV, Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore DOCG Brut

Superiore Rive DOCG označuje Prosecco vyrobené z jedné ze 43 určených vinařských lokalit. Obecně jsou to nejstrmější vinice a jsou považovány za nejlepší, přičemž nabízejí jedinečné projevy různých půdních typů a mikroklimatu. Hrozny se obírají ručně a na etiketě je vždy uveden ročník.

Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG je na vrcholu pyramidy. Prosecco pochází z podzóny ve Valdobbiadenu Cartizze, která má svůj vlastní soubor předpisů od roku 1969. Má nejvyšší cenu, výrobci mohou získat až 75 dolarů za láhev. TIPY: V8 Prosecco di Valdobbiadene Superiore Di Cartizze

 

Styl Prosecca

Prosecco má obvykle označení Frizzante (perlivé) nebo Spumante (šumivé). Prosecco Frizzante má nižší atmosférický tlak (1–2,5 barů) a často stojí méně než Prosecco Spumante (5 barů), které se snaží být cenově dostupnou alternativou Champagne. TIP: SERENA 1881 Prosecco Frizzante NV

Jaký je rozdíl mezi Champagne a Proseccom

Jedním z největších rozdílů mezi Proseccem a Champagne je způsob jeho výroby. Všechna šumivá vína procházejí sekundární fermentací, při které vznikají bublinky oxidu uhličitého (CO2). Sekundární kvašení probíhá v láhvi u vín vyrobených tradiční metodou. Naproti tomu Prosecco prochází sekundární fermentací v tanku předtím, než je víno filtrováno a lahvováno.

Naprostá většina Prosecca se vyrábí metodou Charmat, známá jako „tanková metoda“. Tato metoda zvýrazňuje svěžest a ovocnost odrůdy Glera, výsledkem čehož je lehké a ovocné šumivé víno. Tento proces výroby zahrnuje sekundární fermentaci ve velkých nádržích (autoklávy). Tato fermentace je obvykle rychlá, trvá přibližně jeden měsíc. Prosecco je proto cenově dostupnější než Champagne.

Kategorie Prosecca

Prosecco DOC může být ve čtyřech úrovních. Od nejsuššího po nejsladší: Brut, Extra Dry, Dry a Demi-Sec. Prosecco Superiore DOCG jen v prvních třech.

• Brut  do 12 g/l
• Extra Dry 12-17 g/l
• Dry 17-32 g/l
• Demi-sec, Semi-seco 32-50 g/l

Prosecco Rosé 

Dne 13. srpna 2020 přijalo Ministerstvo zemědělství v Itálii zákon s povolením vyrábět Prosecco Rosé podle stanovených přísných pravidel, která jsou: nižší výnos ve vinici, hrozny musí pocházet z oblasti Treviso DOC a Prosecco DOC Rosé musí být vyrobeno z 85-90% odrůdy Glera a 10-15% Pinot Nero DOC (nikoliv IGT). Zákon vyžaduje délku fermentace minimálně 60 dní. Prosecco DOC Rosé může být vyrobeno pouze v kategoriích Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry a na láhvi musí být deklarován ročník. TIPY: SERENA 1881 Prosecco Rosé 2023

Food Pairing

Jedním z faktorů, který přispěl k úspěchu Prosecca, je bezpochyby jeho všestrannost. Prosecco Brut a Extra Brut jsou ideální k předkrmům, zejména na bázi ryb, měkkýšů nebo mořských plodů. Verze Extra Dry, která je o něco sladší, je skvělým k aperitivům, ale lze ji snadno kombinovat s pokrmy z bílého masa a lehkým zeleninovým chodem. Verze Dry je ideální pro sýry. Prosecco Demi-Sec je jediné vhodné k dezertům a ovocným salátům. Prosecco bývá součástí koktejlů. Vyzkoušejte Aperol, Hugo Spritz, Mimosa a Bellini.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.