Zpět Detailní filtr
Zpět
Grilovaná krůtí prsa - recept a TIP na víno

Grilovaná krůtí prsa - recept a TIP na víno

Slovenská vinařství
Párování jídla a vína
VÍNO NATURAL Domin & Kušický

Pomalu, ale jistě, k nám přichází jaro i do naší kuchyně. Na talíři se objevuje více bio zelených potravin. I Lenka si pro vás připravila zdravý, jarní recept. Grilovaná krůtí prsa s bazalokovo - smetanovou omáčkou a bylinkovou polentou. A samozřejmě ani k tomuto receptu nese chybět víno. Doporučuji víno Natural Domin & Kušický Chardonnay BIO 2019.


 

Grilovaná krůtí prsa s bazalkovo - smetanovou omáčkou 

Čas přípravy: 45 min, počet porcí: 2. 

Recept připravila Lenka z WinePlanet.skVíno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková. 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.

 

Ingrediencee:
400 g krůtích prs 
olivový olej
máslo
mořská sůl 
pepř 
bazalková omáčka:
1 ks šalotky
1 lžíce másla
100 ml zeleninového vývaru 
200 ml šlehačkové smetany 
2 lžíce strouhaného parmezánu 
2 až 3 hrsti čerstvé BIO bazalky
sůl
mletý pepř  
bylinková polenta: 
200 g polenty
750 ml vroucí vody
sůl
2 plné lžíce másla + máslo na vymazání misy
2 hrsti bylinek (tymián, petržel)
lžička sušeného česneku 

Postup 

1.  Jako první si připravíme polentu. Kukuřičnou krupici dáme do hrnce a nasucho opékáme dokud nezačne sladce vonět.

2. Potom za stálého míchání metličkou přidáme vařící vodu z konvice a přivedeme k varu.

3. Řádně osolíme a zakryjeme. Každé 2 min promícháme, vaříme přibližně 10 minut. Když se polenta odlepuje při míchání z okraje hrnce, je hotová.

4. Polentu dáme do zapékací menší nádoby (20x20 cm), kterou jsme nahrubo vymazali máslem.

5. Uhladíme a necháme odstát asi 5 minut, poté potřeme rozpuštěným máslem, do kterého jsme dali česnek a nasekané bylinky.

6. Polentu můžeme dát na 8 minut zapéct do trouby na 180 °C. Po zapečení ji můžeme krájet na kostičky nebo trojúhelníky.

7. Mezi tím jak se nám peče polenta, si připravíme bazalkovou omáčku a krůtí steaky. Na másle opečeme nadrobno nakrájenou šalotku.

8. Přidáme vývar a chvilku povaříme. Následně přidáme smetanu, parmazán a dvě hrsti pokrájené bazalky. Vaříme přibližně 8 až 10 minut.

9.  Tyčovým mixérem vše spolu rozmixujeme na omáčku. Podle potřeby dochutíme solí a černým mletým pepřem. Pokud je omáčka řídká, přidáme ještě lžíci parmazánu.

10. Maso omyjeme, osušíme, očistíme a nakrájíme na hrubší steaky. Osolíme, opepříme a dáme na grilovací pánev s rozehřátým olivovým olejem.

11. Když jsou steaky z obou stran dozlatova opečené, přibližně 7 minut z každé strany, vypneme oheň a přidáme lžíci másla a necháme dojít na pánvi.

Servírování: Nejprve na talíř dáme bazalkovou omáčku, na ni položíme na krájený krůtí steak, vedle položíme kostku bylinkové polenty a na závěr steak pokapeme opět omáčkou. Ozdobíme čerstvou bazalkou.

K nejtradičnějším přílohám v rámci slovenské kuchyně patří pravděpodobně rýže a brambory. Polenta je kukuřičná kaše, která se vyrábí mletím celých kukuřičných zrn na jemnou krupici. Jedná se o tradiční lidovou specialitu severní Itálie. Zdomácněla se však iv mnoha dalších zemích. Ve zmíněné Itálii je oblíbená se sýrem gorgonzola a vínem, i když v minulosti byla připravována jen s vodou a solí a představovala zejména jídlo chudých.

Podstatnou část polenty tvoří hlavně sacharidy, vláknina a bílkoviny, je bez lepku, tedy vhodná pro celiatiky. Dobře dochucenou polentu lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu, například místo bramborové kaše. Lze ji podávat s masovými pokrmy i zeleninou či houbami. Z polenty lze připravit například knedlík i různé placky. Menším množstvím polenty lze také dobře zahustit polévka nebo omáčka. Při obalování masa ji zase můžete využít místo strouhanky. Polenta je však vhodná také pro přípravu sladkých pokrmů. Stačí k ní přidat například med, nasekané ořechy a sušené ovoce a chutná snídaňová kaše je na světě.

Sommeliérka doporočuje vhodné víno 

Ke grilovaným krůtím steakům s bazalkově - smetanovou omáčkou a bylinkovou polentou doporučuji víno Chardonnay ročník 2019 z bio slovenského vinařství Domin & Kušický z Velkého Krtíše. Nejvýraznějším prvkem jídla je bazalkově - smetanová omáčka a právě jemná, krémová textura vína a pikantní kyselinka vytvoří delikátní a harmonickou kombinaci s jídlem.

Doporučení sommeliérky:

Natural Domin & Kušický Chardonnay BIO 2019

Slovenské "chablis" z Katovky. První certifikovaný BIO vinohrad. Hodnověrně působící víno s minerálně ovocnou vůní. Nádech pampelišky a bylinek. Suchá chuť s pikantní aciditou. Středně plné tělo a pěkná harmonie. Slupka vlašského ořechu a grepové dužiny v závěru. Dlouhá, minerální dochuť. Skvělé víno.. Ukázat víno na eshopu.

 

Vinařství Natural Domin a Kušický 

Natural Domin a Kušický bylo první certifikované BIO vinařství na Slovensku. Vína produkují již více než dvacet let. Za jeho vznikem stál charismatický Jan Domin. V bývalé Výzkumné vinařské stanici ve Velkém Krtíši založil spolu se zatem Tiborem Kušickým vinařství s tehdejším názvem Natural Alimentaria.

Prvním vysazeným vinohradem byla Katovka (1998) s odrůdou Chardonnay. Vinohrad leží u lesa (350 m nad mořem) mezi Modrým Kamenem a Horními Strháry. Hrozny se zpracovávají z vinic v obcích Vinica, Velký Krtíš, Modrý Kámen a Plachtince. Všechny nesou označení a číslo certifikace BIO.

 
Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.