Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

(Ne) konvenční vína s přidanou hodnotou

(Ne) konvenční vína s přidanou hodnotou

Kasnyik
J.Stávek
Le Puy
Bruale
Ximénez-Spínola
Špalek
Vína z České republiky
BIO
Papillon - Víno od Francúza

Doba, kdy lidé vyhledávali jen křišťálově čistá vína v reduktivním stylu sice stále přetrvává, avšak někteří hledají více přirozená vína. Vína, která jsou vyráběna jako kdysi, když ještě neexistovaly technologické vymoženosti jako odstředivky nebo cross flow. Jsou to vína, která jsou vyrobena ze zdravých hroznů bez větších zásahů. Fermentace probíhá v otevřených kádích nebo sudech, kde vína i zrají. Často jsou nečiřené a nefiltrované. Vína tradiční, která reflektují svůj původ.

Objevte původ oranžových vín: Oranžové víno - jak se vyrábí a jak chutná?


Rodinné vinařství Kasnyik sídlí ve Strekově. Filozofií vinařství je vyrábět přírodní vína bez použití různých pomocných látek. Hrozny sklízejí z 9 ha vlastních vinohradů v katastru obce Strekov v Jihoslovenské vinohradnické oblasti. Jsou členy uskupení Autentista Slovakia, které sdružuje podobně orientované vinařství. Jejich nekonvenčními víny jsou vína s označením Orange – Tramín, Ryzlink vlašský, Ryzlink a Veltlín. Jak už samotný název napovídá, jedná se o tzv. oranžová vína, která byla vyrobena bez použití komerčních kvasinek, enzymů a jiných přídatných látek. Vše samozřejmě začíná už ve vinohradu, který rodí zdravé hrozny. Vína vznikají spontánní fermentací spolu se slupkami a následně vyzrávají 12 měsíců na sedimentu v dubových sudech. Nečiřené a nefiltrované.

Víno od Francúza Papillon je mladé, slovensko-francouzské vinařství, které se nachází ve vesničce Devičie. Od roku 2019 je Papillon certifikováno jako BIO vinařství. Výroba vín je soustředěna přímo v areálu vinařství. Zpracování hroznů je maximálně šetrné, využívají principu gravitace, bobule hroznů se lisují pomalu. Používají sklolaminátové fermentační nádoby a betonová vajíčka u tichých vín. Kromě tichých vín vyrábějí i řady Bublinky, které se vyrábějí metodou pétillant naturel. To znamená, že víno se lahvuje během spontánní první fermentace.

Potom se odstřelí kaly a víno je hotové. Na rozdíl od Pét-Nat vín, která jsou většinou zakalená, protože sediment zůstává v láhvi, jejich Bublinky jsou téměř čiré. David Papillon má jasnou představu o svých vínech. Postupně vysazují vlastní vinice, aby mohly mít vlastní hrozny.

Gruzie se považuje za kolébku vín. První vína vznikala v hliněných amforách a k tomuto stylu výroby se pomalu vracejí nejen domácí vinaři. Vinařství Bruale sídlí v nejlepším regionu Kvarelu v oblasti Kakheti a vyrábí vína výlučně podle tradic v Qvevru. Od 2019 jsou vinohrady certifikovány jako ekologické a polovina je v režimu organic s výhledem mít všechny vinice v tomto režimu. Na 7 hektarů vinic pěstují odrůdy Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi a Saperavi a také původní gruzínské odrůdy révy. Víno Rkatsiteli Qvevri je oranžové nebo správnější jantarové víno vyráběné „Kakheti“ způsobem v hliněných amforách – Qvevri. Po selekci hrozny kvasí společně se střapci 6 měsíců v amforách. Před lahvováním se stočí do sudů pro jemné odkalení. Lahvuje se bez filtrace.

Vína z Moravy

V posledních letech u našich sousedů na Moravě vzniklo několik mladých vinařství, která vyrábějí přírodní vína. Rodinné vinařství Špalek z Nového Šaldorfu kromě klasických bio vín vytvořilo řadu Edelspitz.

Víno Pigeage je cuvée odrůd Gewürztraminer a Pinot Gris, které kvasilo spontánně a vyzrávalo na jemných kalech v dubových sudech. V řadě Edelspitz vyrábějí také Veltlínské zelené. Vyrábí se tradičně, bez zásahů. Vyzdvihuje autentický charakter vín z Nového Šaldorfu-Sedlešovic, k němuž se váže i jeho německý název Edelspitz.


Na tradiční Frankovku, jaká se pila kdysi, odkazuje víno Karmazín z rodinného vinařství Jan Stávek. Název Karmazín označuje starý název odrůdy Frankovka modrá v této oblasti. Hrozny pocházejí z Velkopavlovické podoblasti z Modrých hor. Rustikální a klasický projev vína vychází z jeho tradiční výroby. Víno vyzrává 18 měsíců ve starých dubových sudech.

Vinařství Ximénez-Spínola hospodaří na 16 ha vinic v organickém režimu. Pěstují jen odrůdu PX, která se pomalu vytrácí z oblasti. Filozofií je nabízet klientům mimořádně kvalitní vína, která se vymezují kritériím apelaci. Unikátním je suché PX – Fermentación Lenta. Jedná se o velmi vzácné suché bílé víno z odrůdy Pedro Ximénez. Pomalou fermentaci zajišťuje přidávání 30 litrů nového vína do již prokvašeného ve 300l sudech. V roce 2016 se k nim poprvé přidal jeden sud s vrstvou flóru na povrchu.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.