Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Velikonoční soiré - párování jídla vína

Velikonoční soiré - párování jídla vína

Karpatská Perla

Gastronomické velikonoční speciality v jednotlivých regionech jsou odlišné, je proto obtížnější najít jednoznačnou odpověď, jaké víno se hodí k velikonočnímu menu.

Po čtyřicetidenním půstu s příchodem jara pomalu jaksi automaticky přecházíme k lehčím typům vín. Podívejte se na doporučení sommeliéra a párování velikonočních jídel s vínem.


Zelené jídlo a víno?

Na Zelený čtvrtek se má jíst něco zelené, abychom byli zdraví, alespoň tak to říkali naše babičky. Oblíbeným jídlem tohoto dne je špenát s pošírovaným vajíčkem a bramborami, zapékaná brokolice nebo chřest.

Zelené potraviny se těžko párují s vínem, protože s některými typy vín vytvářejí v ústech nepříjemnou kombinaci. Vhodným společníkem jsou sekty nebo mladá bílá suchá vína jako Müller Thurgau, Veltlínské zelené nebo mladé Rosé.

Velký pátek s rybou

Velký pátek je postním dnem, většinou se tedy v tuzemských rodinách nekonzumuje maso. Ryby jsou vhodným společníkem pro šumivá, bílá i růžová vína, v závislosti na druhu ryby a její úpravě. K lehkým úpravám sladkovodních ryb, jako je například candát, se výborně hodí šumivé víno nebo crémant. Z bílých suchých vín si můžete vybrat Veltlínské zelené, Sylvánské zelené i Ryzlink.

Ke středomořským rybám jako treska, makrela nebo pražma vyzkoušejte plnější bílá vína se svěží kyselinkou. K mušlím Sv. Jakuba doporučuji hodnotnější víno a to Champagne v kategorii Blanc de Blancs.

Slavnostní velikonoční jídla

Velikonoční neděle a pondělí patří k slavnostním pokrmům. Ve většině rodin se připravuje vepřové maso, uzené koleno, vařená šunka s bramborovým salátem. K těmto pokrmům upřednostněte bílá vína s vyšší kyselinkou, která alespoň částečně redukuje mastné jídlo. Ať už se rozhodnete pro Ryzlink nebo Veltlín, nezapomeňte, že je třeba upřednostnit kvalitu před kvantitou. V posledních letech se na velikonočních stolech objevuje i pečené jehně nebo telecí. K nim se výborně hodí i lehčí červená mladá vína jako Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Pinot Noir.

 

Ke grilovaným mořským plodům, krevetám nebo langustě vyzkoušejte lehké růžové suché víno, případně růžové Prosecco nebo Champagne.

Jak samotný název bílá sobota napovídá, měla by patřit bílým vínům. K vajíčkové roládě se výborně hodí bílý sekt, vína z odrůdy Pinot Blanc nebo Pinot Gris. Ke studeným masovým nářezem taktéž i lehká suchá růžová vína z Nového světa.

Velikonoční sladkosti a koláče

Samotnou kapitolou Velikonočních svátků jsou sladkosti a koláče. Kynuté ořechové koláče a záviny se příjemně sladí s tokajskými výběry.

Mazanec plněný tvarohem si sedne s přírodně sladkým bílým vínem aromatické odrůdy jako je Tramín nebo Devín.

Na svátečním stole by neměl chybět ani symbol Velikonoc - pocukrovaný beránek s větvičkou a červenou mašlí a k němu si můžete dopřát například kalich sladkého Ryzlinku. K dezertům na bázi tmavé čokolády kalich portského vína.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.