Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Novinka v prodeji - slovenská vína VIAJUR

Novinka v prodeji - slovenská vína VIAJUR

Slovenská vinařství
VIAJUR

Vinařství VIAJUR je pokračováním výjimečného historického příběhu, jehož důležitou součástí je Zámeček Pálffy ve Svatém Juru. Právě na tomto místě se vinohradníci a vinaři věnovali výrobě vína již od 15. století. Vinařství se nachází v historických sklepech Zámečku Pálffy.


V Malokarpatské vinařské oblasti se vinná réva pěstovala od nepaměti. Jižní svahy pohoří Malých Karpat jsou tvořeny převážně sopečnými horninami s vysokým zastoupením žuly. Půda je hlinitopísčitá, obsahuje poměrně mnoho kamenného skeletu.

Svatý Jur

Zdánlivě chudá půda na živiny však poskytuje ideální podmínky pro pěstování révy. Polohy vinic orientované na jižní stranu zajišťují révě dostatek slunečního svitu, výše položené terasy ochraňují révu před jarními přízemními mrazy. Terroir je vhodný zejména pro pěstování odrůd ryzlinku, který je specificky minerální a velmi typický pro tuto vinařskou oblast. Vína z této oblasti jsou plná, harmonická a minerální, se svěží kyselinou. Sluneční svahy a topná půda pozitivně ovlivňují vyzrávání hroznů a jeho cukernatost. Mikroklima v lokalitě Svatého Jura podporuje i tvorbu cibéb. V katastru Svatého Jura vinařství obhospodařuje necelých 5 hektarů vinic.

V roce 2019 původní vinice vyklučily a začaly připravovat půdu na novou výsadbu. V roce 2021 vysadili odrůdy typické pro danou lokalitu, konkrétně Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. V Juře však VIAJUR spolupracuje s dalšími skvělými vinohradníky. Müller Thurgau pochází přímo z pálffyovských vinic, které se nacházejí v těsné blízkosti zámečku, ryzlinky mají původ ze slunečních teras nad Jurem. Součástí zámečku je obchod s vínem, restaurace a dokonce i výroba vlastního piva.

Farná

Na hranici Nitranské vinohradnické oblasti se nachází druhá usedlost VIAJUR Farná, kde se věnují pěstování modrých odrůd. Součástí areálu je Vinohradnický dům Réva, který kromě stylového obchodu s vínem, nabízí i prostor pro menší firemní oslavy, či speciální eventy během celého roku. Tento prostor je součástí konceptu zážitkových degustačních večeří pod taktovkou osvědčeného týmu kuchařů z Hotelu Lomnice. Kromě vinohradů se zde nachází ovocný sad, který má základ na původním starém hruškovém sadě, ze kterého se zachovala odrůda hrušky Durando. Právě z ní už mohou zákazníci ochutnat i první exkluzivní řadu Hruškovice z Farní.

Kolekce vín

Edícia Klasik je základní řada vín. 

Rizling vlašský 2021 je klasický a přímočarý vlašák z jižnoslovenské oblasti. Ve vůni dominují citrusy, žluté ovoce a hořká mandle. Jednoduchá šťavnatá chuť s příjemnou kyselinkou.

Tramín červený polosladké 2021 - typická odrůdová vůně tropického ovoce a čajových růží. Chuť je příjemně ovocná, středně plná se sladším závěrem.

Pro rege et patria pro krále a zemi, krédo, které doprovázelo rod Pálffyových. Dnes toto krédo spolu s lípou, která roste na nádvoří Pálffyovského zámečku ve Svatém Juru, vytvářejí logo VIAJUR. Do historie Pálffyových patří také vinohradnictví a výroba vína v Malých Karpatech.

Pinot Gris 2021 - kořeněné ovocné bílé víno s tóny bylinek. Středně plná, zralá chuť s harmonickou kyselinou a kořeněně medovým závěrem.

Ars in vino, vinum in arte umění ve víně, jehož etikety zdobí obrazy výjimečných malířů. Jana Hálu, Milana Laluhu a Vladimíra Kompánka. Vína této kolekce jsou vyrobena z hroznů nejvyšší kvality.

Liebling Rizling rýnsky polosladké 2021 - Ryzlink Liebling je víno, které nese v sobě odkaz historie a odrůdy Ryzlink rýnský, které se v lokalitě Svatého Jura. Vůně připomínající broskve a lipový květ. Lehké, ovocné v chuti s jemnou aciditou a sladším závěrem.

Frankovka modrá 2019 má tmavou rubínovou barvu. Ve vůni dominují tóny peckového ovoce s jemným kořeněným tónem. Chuť je středně plná, ovocná, šťavnatá. Svěží acidita a harmonický, skořicovo-vanilkový závěr. Hrozny pocházejí z vinařské oblasti Rúbaň.

Dunaj 2019 - hrozny pocházejí ze Strekova. Atraktivní vůně s tóny švestek a višní v čokoládě. Středně plná chuť s tóny sušeného ovoce a hladkými, sladšími taniny v dochuti.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.