Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Jaké Prosecco k přípravě Aperol Spritz

Jaké Prosecco k přípravě Aperol Spritz

Prosecco
Mionetto
Serena 1881
V8

Aperol Spritz, jehož vznik se datuje do 50. let minulého století, je oblíbeným nápojem nejen ve své rodné zemi, Itálii. Tento koktejl si získal i mezinárodní popularitu. Dnes můžete najít Aperol Spritz v restauracích, koktejlových barech a kavárnách po celém světě. Ať už sedíte na italském náměstí nebo ve vlastní zahradě, Aperol Spritz je dokonalým koktejlem pro uhašení žízně, kterou si můžete vychutnat venku během slunečného, letního dne.

AKCE POUZE DO 16.7. - 6. Prosecco a jiné bublinky v košíku zdarma.


Co je Aperol Spritz?

Je to lehký a osvěžující italský koktejl na bázi šumivého vína, který má výraznou oranžovou barvu a citrusovou chuť. Za barvu, chuť a název vděčí likéru Aperol, který tvoří základ tohoto oblíbeného koktejlu.

Pochází ze severní Itálie a stále je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Obvykle se pije jako aperitiv na povzbuzení chuti k jídlu.

Ve své nejjednodušší a klasické formě se Aperol Spritz vyrábí z Prosecca, likéru Aperol a sodové vody. Je také známý jako Spritz Veneziano, podle města Benátky, kde koktejl vznikl.

Aperol je klasický italský hořký likér vyrobený z bylinek a ovoce. Přesný recept zůstává přísně střeženým tajemstvím. Mezi známé ingredience patří hořké a sladké pomeranče a reveň.

Klasický recept na přípravu koktejlu Aperol Spritz je jednoduchý.

Recept na Aperol Spritz

•    100 ml likéru Aperol 
•    Aperol Aperitivo Bitter 11%
•    150 ml Prosecco (chlazené) SERENA 1881 Prosecco Frizzante DOC
•    Sodová voda (chlazená)
•    2 plátky pomaranče
•    led

Naplňte sklenici ledem. Přidejte Aperol a Prosecco do sklenice a promíchejte (netřepejte). Potom přidejte sodu a ozdobte plátkem pomeranče.

Jaké je nejlepší Prosecco pro Aperol Spritz?

Pravý italský Aperol Spritz vyžaduje Prosecco. Doporučuje se použít Prosecco s dozáží brut, aby Aperol Spritz nebyl příliš sladký. Italské aperitivy jsou tradičně spíše hořké než sladké. Aperol Spritz si můžete přizpůsobit podle své chuti, včetně přidání sodové vody. Tipy sommeliérky: SERENA 1881 Prosecco Biologico BIO DOC brutV8 Prosecco Spumante Millesimato DOC brut, Mionetto Prosecco DOC brut

Prosecco je šumivé víno, které pochází z oblasti Veneto v severní Itálii. Zatímco Prosecco DOC se může pěstovat v devíti provinciích v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia, Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG se může vyrábět pouze v provincii Treviso. Nejznámější vinařskou oblastí pro Prosecco je Cartizze v obci Valdobbiadene. Vyrábí se z hroznů Glera metodu „Charmat“. 

V čem se Aperol Spritz podává?

Koktejl Aperol Spritz se obvykle podává ve větším kalichu na víno nebo v oficiální sklenici. Můžete také použít vysoký highball nebo Collins pohár nebo Old Fashioned. Aperol Spritz je dlouhý nápoj.

Variace Aperol Spritz

Chcete zapůsobit? Vyzkoušejte některé z variací Aperol Spritz.

Rosé Aperol Spritz

Pravděpodobně nejjednodušší recept na Aperol Spritz. Vyměňte bílé Prosecco za růžové. Sodu v této variaci můžete ji vyměnit i za šťávu z marakuje nebo limetkovou šťávu, aby se potlačila hořkost Aperolu.

Jahodový Aperol Spritz

Namočte několik jahod do cukrového sirupu a přidejte je do klasického Aperol Spritz. Získáte sladší a ovocnější letní koktejl.

Tropical Aperol Spritz

Sodovou vodu nahraďte trochou ananasového džusu a limetkové šťávy. Ideální koktejl na pláž. V této variaci Aperol Spritz můžete také vyměnit bílé Prosecco za rosé. Ozdobte kolečkem limetky nebo kolečkem ananasu namísto obyčejného pomeranče.

Limoncello Spritz

Vyměňte Aperol za Limoncello. Můžete použít stejný poměr ingrediencí jako pro klasický Aperol Spritz. Pomerančovou ozdobu nahraďte plátkem citronu.

Co se hodí k Aperolu?

Aperol Spritz se tradičně podává jako aperitiv před večeří pozdě odpoledne. Proto se často kombinuje s lehkými středomořskými předkrmy, které pomáhají povzbudit chuť k jídlu.

Které potraviny se tedy nejlépe hodí k Aperol Spritz? Olivy, ořechy, italské sýry jako čerstvá mozzarella nebo kozí sýr, Prosciutto nebo milánský salám. Také s uzený lososem s Focaccií. Chcete-li přidat tradiční italský nádech, udělejte to jako místní obyvatelé. Aperol Spritz se obvykle podává s Cicchetti. Cicchetti jsou malé talíře a jednohubky, jako jsou crostini („malé toasty“), polpette (mini masové kuličky), arancini (rizoto) a tramezzini (malé měkké sendviče z bílého chleba).

Kolik kalorií má Aperol Spritz?

Průměrný Aperol Spritz obsahuje kolem 150-200 kalorií. Chcete-li snížit počet kalorií, přidejte více sody a méně Aperolu a Prosecca. To také způsobí, že koktejl bude mít také méně alkoholu.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.