Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Poznejte burgundské vinařství Domaine Chanson

Poznejte burgundské vinařství Domaine Chanson

Chanson Pére & Fils
Domaine Chanson

Burgundsko je unikátní vinařská oblast ve Francii. Rozděluje se na Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonaise, Mâconnais a Beaujolais. Nejdůležitější oblastí je Côte d'Or, která geograficky zahrnuje dvě podoblasti Côte de Nuits a Côte de Beaune.

Objevte u nás vína Domaine Chanson.


Vinná pevnost

Vinařství Domaine Chanson sídlí v srdci Beaune na Rue de Paul Chanson a patří k nejstarším v Beaune. Historie vinařství sahá do poloviny 18. století. Původní název Maison Verry odkazuje na zakladatele domény.

V roce 1847 ji odkoupila rodina Chanson. Od 1999 patří Domaine Chanson pod Champagne Bollinger, avšak si stále zachovává rodinný charakter, který se odráží v přístupu vinařství i ve vínech. Chanson vlastní jedno z pěti bastionů (pevností) v Beaune.

Původní obranné věže se staly prostorem na vyzrávání vín. Úctyhodně tlusté zdi zajišťující konstantní teplotu a vlhkost. Šachta na přenášení munice slouží dnes jako výtah.

V srdci Burgundska Domaine Chanson vlastní 45 ha vinic v kategorii Premier a Grand Cru. Nacházejí se v obcích: Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Beaune, Savigny-lès-Beaune, Pernand Vergelesses a Aloxe Corton. Ostatní vína pocházejí z hroznů smluvně vázaných i několik desetiletí s několika pěstiteli v oblasti. Vinohrady jsou od 2009 obhospodařovány ekologicky. Nejvzácnějším vinohradem Domaine Chanson je Clos des Fèves Beaune Premier Cru Monopole s rozlohou 3,8ha.

S hrozny šetrně zacházejí nejen ve vinici, ale i při jeho zpracování. Používají frakční šetrné lisování hroznů podobně jako v Champagne, vína vyzrávají v burgundských dubových sudech, přičemž při červených vínech je pouze 30% nových a při bílých 20% nových sudů. Sudy jsou uloženy v kamenném Bastione, kde vína pomalu vyzrávají.

Červená vína zrají 18 - 24 měsíců v dubových sudech v klenbových sklepích prvních 3 podložích, přičemž každé je věnováno samostatnému ročníku. Na 4. patře je velká kruhová sklep s gigantickou radiální strukturou zdviženou kaštanovými trámy, která ukrývá bílá vína během fermentace, vinifikace a zrání v dubových sudech.

Hlavním enologem Domaine Chanson je J-P. Confuron ze slavné vinařské a vinařské rodiny z Vosne-Romanée, který citlivě vnáší do vín množství jemných nuancí a dává špičkovou kvalitu nejen nejlepším vínům, ale stejný důraz klade i na vesnická vína.

Kromě mnoha změn zavedl i zpracování hroznů z celých střapců bez odstopkování. Všechna vína mají vnitřní energii, projev oblasti a dávku originality. Vína od Chanson patří v současnosti mezi nejlepší z Beaune, navíc za velmi korektní cenu.

Michel Bettane, legendární francouzský kritik a redaktor publikace La Revue du vin de France, udělil Jean-Pierre Confuronovi z Domaine Chanson titul Master Pinot Noir. Bettane se také vyjádřil, že Chanson se stal jedním z "nejspolehlivějších jmen v Burgundsku". V roce 2018 byly v průvodci Bettane + Desseauve tři vína z Beaune ročníku 2015 - Clos des Mouches, Clos des Fèves a Les Greves označené nejvyšším hodnocením v rámci apelace!
Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.