Zpět Detailní filtr
Zpět
Seznamte se s vinařem ... Vinařství Rariga

Seznamte se s vinařem ... Vinařství Rariga

Slovenská vinařství
Vinárstvo Rariga

Vinařství Rariga je rodinné vinařství z Modry, které se zabývá pěstováním hroznů, jeho zpracováním a následnou výrobou vín. Kořeny vinařství sahají až do roku 1986. Právě tehdy Igor Rariga zasadil svůj první vinohrad. Dnes tři Rarigovci (otec a dva synové) budují v Modre moderní vinařství s tradičními prvky a skvělými víny.

Povídala jsem si s Markem Rarigom, synem Igora Rarigu, zaníceným vinohradníkem a vinařem z Modranského katastru.


 

Jste malé rodinné vinařství z Modry, které se do povědomí zákazníků dostalo hlavně odrůdou Ryzlink rýnský ze dvou poloh Šarkaperky a Lorencár. Čím se tyto dva ryzlinky, kromě polohy, liší?

Momentálně pěstujeme Ryzlink rýnský na ploše 2,5 hektaru ve dvou lokalitách. Stará 40letá vinice je hon Lorencár, jižní sluneční svah a písčitá půda se žulovým skeletem. Mladší vinice Šarkaperky, kterou jsme vysadili v roce 2015, je jedna z nejvýše položených vinic v Modre.

Extrémně hustě osázená vinice s téměř 10 000 keři révy na 1 ha. Moselské klony Ryzlinku jsou pěstovány při velmi nízkém zatížení.

Všechna vína z vinařství Rariga najdete v našem eshopu.

Jak jsem zmiňovala, zákazníci vás poznali díky Ryzlinku, ale jaká je vaše srdeční odrůda, se kterou se vám dobře pracuje a vidíte v ní potenciál v rámci vašeho vinařství?

Pro mě je srdeční odrůdou je a vždy bude Ryzlink Rýnský. A také Veltlínské zelené, tradiční Modranská odrůda, která produkuje širokou škálu různorodých vín.

Nedávno jste vysazovali nový vinohrad, jaké odrůdy jste použili při výsadbě? Kolik ha vinic momentálně vlastníte?

Tento rok jsme se pustili do výsadby naší vinice v lokalitě Hliny / Noviny. Vysadili jsme 1,5 hektaru vinic s odrůdami Irsai Oliver a Sauvignon blanc. Tuto plochu jsme 2 roky pečlivě připravovali na výsadbu. Je to lokalita s těžší, hlinito písčitou půdou na jihu Modranského katastru. Úrodnější, těžší a chladnější půda je vhodná k produkci svěžích lehčích vín odrůd Iršai Oliver a Sauvignon blanc. Příští rok nás čeká ještě vysadit 3/4 hektaru vinic odrůdou Cabernet Sauvignon (po několika letech těžko, s našimi zkušenostmi vybraného klonu), který chceme zpracovávat na produkci růžových vín. Momentálně obrábíme 5 hektarů vinic a další 2 hektary jsou připravovány na výsadbu.

 

Rodina a řemeslo 

Jste jedním z členů sdružení Víno z Modry. Jakou perspektivu vidíte ve sdružení? Nepřemýšleli jste, že byste vytvořili chráněné označení vín z Modry podobně jako mají vinaři na Moravě ve smyslu VOC?

Víno z Modry je velmi perspektivní spolek mladých vinařů, kteří jsou oddaní práci s révou a vínem, jsou oddaní jedinečnosti Modranského katastru, respektive hlavnímu městu vína s bohatou tradicí. Tvorba chráněného označení Vín z Modry, podobně jako má VOC na Moravě, je již dlouholetá myšlenka, kterou pomaličku realizujeme. Pokud má mít takového označení i smysl, musí být hodnotně zakotveny i v legislativě.

Ve vinařství pracujete po boku svého otce, nezasahuje vaše práce do rodinné pohody? Kdo má rozhodující slovo ve vinařství?

Jsme rodinné vinařství, které téměř celý svůj pracovní a volný čas, obětuje tomuto řemeslu ...

10 let bez chemie

Jak dlouhá je vaše rodinná vinařská tradice? Vždy jste chtěl být vinohradníkem a vinařem jako váš otec?

Tradice pěstování a výroby vína je v naší rodině už pár generaci. Během absolvování vinařské školy mě toto řemeslo chytlo za srdce :)

Jak zasáhla pandémie Vaše vinařství?

Vinice a sklep neznají pandemii. Tím, že jsme vinohradníci a vinaři, naše práce se moc nezměnila. Změnil se obchod a marketing vína. Na určitou dobu zanikla gastronomie, ale doběhla to privátní klientela. Takže jsme byli více méně na stejné úrovni v prodeji. Bylo více času se věnovat vinohradem, stihli jsme dlouho odkládané práce.

Jaké novinky připravuje vinařství Rariga v létě a na podzim?

Letos přecházíme do plnohodnotné bio ochrany vinic. Již přes 10 let nepoužíváme herbicidy a insekticidy, používáme ozelenění vinic bylinnou směsí. Momentálně poprvé plníme naše cuvée na tradiční sekt.

Víno je spojováno s gastronomií, jakou nejzajímavější kombinaci jídla a vašeho vína jste ochutnali?

Treska Skrei s mladými bramborami, domácími bylinkami a krémovou vinnou omáčkou. A k ní náš Ryzlink rýnský 2018 Quercus, výborné.  

  

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.