Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Mrkvový koláček s citrónovou glazurou - RECEPT a tip na víno

Mrkvový koláček s citrónovou glazurou - RECEPT a tip na víno

J&J Ostrožovič
Ostrožovič
Párování jídla a vína

Máte chuť na něco sladkého a nechcete mít výčitky, že přiberete?

Upečte si Lenčin zdravý mrkvový koláček s citronovou glazurou a k němu si dopřejte tokajské samorodé sladké víno z vinařství J&J Ostrožovič.


Mrkvový koláček s citrónovou glazurou

Čas přípravy: 30 minut, počet porcí: 12 ks závisí od formy

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.

 

Ingredience
Těsto /hrnek s objemem 200 ml/
4 hrnky na jemno strouhané mrkve (ja dávám 5-6 větších mrkví)
1,5 hrnka třtinového cukru 
4 vajíčka
¾ hrnka oleje
2 hrnky polohrubé mouky / doporučuji dát špaldovou mouku /
2 čajové lžičky sody bikarbony
2 čajové lžičky prášku do pečiva
¼ čajové lžičky soli 
1 čajová lžička skořice
¾ hrnka nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí 
1 balení sušených švestek cca 200 až 250 g
 
Poleva 
4 až 6 lžic citrónové šťávy 
3 plné lžíce horké vody
100 g práškový cukr
1 x citrónový cukr 

Mrkev je nejznámější dostupná kořenová zelenina. Používáme ji všichni, ať už syrovou nebo vařenou. Mrkev má svoji kvalitu a nutriční hodnotu. Obsahuje spoustu vitamínů. Sto gramů mrkve znamená trojnásobek denní doporučené dávky vitamínu A. Je také bohatá na vitamíny B9, C, D a E a je bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků.

POSTUP

1.  Nejdříve si nastrouháme na jemno mrkev, pokrájíme si ořechy a švestky.

2.  Smícháme mouku se sodou bikarbonou, práškem do pečiva a solí v jedné nádobě.

3.  Ve druhé nádobě cukr, vajíčka, skořici a olej. Potom obě směsi smícháme spolu.

4.  Na závěr přimícháme mrkev, ořechy a švestky. Směs vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

5.  Pečeme předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut, záleží na troubě, dokud se těsto přestane lepit na špejli.

Poleva - Práškový cukr a citrónový cukr utřeme dohladka s horkou vodou a citrónovou šťávou. Pokud je citrónová poleva hustá, můžeme přidat ještě lžíci vody. Polevu rozetřeme na vychladlý koláč a necháme ztuhnout.

 

Sommeliérka doporučuje vhodné víno 

Tokajské samorodné sladké je zajímavý typ sladkého vína. Vyrábí se z hroznů s částečným podílem cibéb, které se zpracovávají spolu s ostatními hrozny a musí dosahovat cukernatosti nejméně 24° NM. Víno lze uvádět na trh nejdříve po dvou letech zrání, z toho alespoň jeden rok v dřevěném sudu. K mrkvovému koláči s citrónovou glazurou je tokajské samorodné sladké z vinařství J&J Ostrožovič výborným partnerem. Svěží, nepříliš sladká chuť koláče, ořechy a skořice s vínem vytvářejí skvělou kombinaci.

Doporučení sommeliérky:

J&J Ostrožovič Tokaj Samorodné sladké 2008 

Víno se vyrábí z tokajských odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Vyzrává v malých dubových soudech v tufových sklepech. Bílé sladké víno zlatavě jantarové barvy. Intenzivní vůně rozinek, sušených meruněk a hřebíčku doplněná o tóny chlebovinky a medu. Plná, extraktivní sladká chuť s vyváženým poměrem kyselinek a zbytkového cukru (54,7 g/l). Dlouhý, medově oříškový závěr. Prohlédnout víno na eshopu.

Vinařství J&J Ostrožovič 

Od roku 1990 píší svůj vinný příběh manželé Ostrožovičovi v nejmenší vinařské oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná vinařská oblast na Slovensku s apelačním systémem podobným jako ve vyspělých vinařských zemích. Dnes vinařství hospodaří na 65 ha vlastních vinic, na nejkvalitnějších honech Tokaje - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodařují systémem integrované produkce hroznů. Lehké tufové půdy poskytují dokonalé prostředí pro pěstování hroznů a ve výjimečných tufových sklepech zrají tokajská vína. Tokajské výběry se vyrábějí tradiční oxidativní metodou z odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Podle počtu puten na tzv. gönský sud (136 litrů) se rozlišují tří- až šestiputňová vína, která jsou srdeční záležitostí pana Ostrožoviče. Vína od Ostrožoviče jsou nedílnou součástí vinné kultury Slovenska a povinnou zastávkou pro ty, kteří hledají genius loci ve víně.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.