Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

„Historičtí super toskánští“ se spojují v novém sdružení

„Historičtí super toskánští“ se spojují v novém sdružení

Antinori
Tignanello
Solaia

Skupina vinařů v Toskánsku vytvořila nový výbor pro „historické super Toskánce“ s plány uspořádat inaugurační akci v USA v roce 2022.

Šestnáct zakládajících členů minulý týden ve Florencii založili nový výbor pro supertoskánská vína.


Paolo Panerai z Castellare di Castellina je prezidentem Comitato Historical Super Tuscans, přičemž viceprezidentem je Davide Profeti ze San Felice. Čestným zakladatelem výboru je Piero Antinori, jehož Tignanello a Solaia jsou jedni z nejznámějších SuperTuscanů.

Sdružení má své sídlo v Castelnuovo Berardenga nedaleko Sieny a mezi jeho zakládající členy patří již zmíněné San Felice, Antinori a Castellare di Castellina, Montevertine, Castello di Monsanto, Isole e Olena, Badia a Coltibuono, Querciabella, Castello di Fonterutoli, Ambrogio & Gi , Riecine, Felsina, Castello di Volpaie, Castello di Ama, Castello di Albola a Brancaia.

 

„Původně jsem chtěl zorganizovat akci na oslavu 50. výročí vína Vigorello, které bylo prvním vínem vyrobeným pouze z modrých hroznů v oblasti Chianti Classico v době, kdy předpisy vyžadovaly použití bílých hroznů,“ řekl místopředseda Profeti, který vysvětluje, jak vznikla myšlenka vytvořit nové sdružení. „Pak jsem se začal poohlížet po vinařstvích, která v Chianti Classico produkují vína podle podobné filozofie, se začala formovat myšlenka udělat víc.“

Všech 16 zakládajících vinařství se může pochlubit alespoň jedním vínem SuperTuscan vyrobeným z hroznů pěstovaných v oblasti Chianti Classico před rokem 1994. „Omezili jsme to na období před rokem 1994, protože tito průkopníci se nejen vzdali označení, ale snížili klasifikaci svých vín na stolní víno “ dodal Profeti.

Počáteční rozhodnutí výboru omezit zakládající členy na geografickou hranici oblasti Chianti Classico bylo způsobeno tím, že koncept supertoskánského vína se zrodil právě jako reakce na nařízení Chianti. Avšak SuperTuscans, které byly uvedeny na trh později než v roce 1994 a jsou vyrobeny mimo region Chianti Classico, se nyní mohou ucházet také o členství.

„Omezením zakládajících členů na Chianti Classico jsme chtěli zdůraznit, že tato oblast byla klíčem k rozvoji myšlenky „SuperTuscan“, řekl Profeti. „Chtěli jsme vytvořit sdružení, které by bylo svobodné a otevřené. Takže nyní se může přihlásit kdokoli, pokud splňuje naše kritéria mezinárodního renomé, jakož i kvality, kterou posoudí degustační komise.“

Očekává se, že inaugurační akce Comitato Historical Super Tuscans se bude konat v červnu 2022 v USA, pokud to omezení Covid umožní. Následovat budou další vzdělávací a propagační aktivity.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.