Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Ve Fujianu bylo odhaleno více než 40 000 falešných vín

Ve Fujianu bylo odhaleno více než 40 000 falešných vín

Penfolds

Fujian, bohatá pobřežní provincie v jižní Číně, oznámila jeden z největších podvodů s víny. Při policejní razii bylo odhaleno více než 40 000 lahví falešných vín vinařství Domaines Barons de Rothschild Lafite a Penfolds v hodnotě více než 11 milionů RMB, což představuje 1,56 USD milion.


Obrovské množství falešného vína bylo odhaleno jako součást tvrdého „zásahu železné pěsti proti otázkám bezpečnosti potravin“ místních úřadů v prvních třech čtvrtletích roku. Podle místních úřadů hlavní podezřelý s příjmením Wu vyráběl padělaná vína s ochrannými známkami známých značek včetně populárních australských vín Penfolds a DBR Lafite - Château Lafite Rothschild, Château, Duhart-Milon, Château Rieus a Château Rieus.

Razia ve třech skladech podezřelých ve městě Zhangzhou vedla k odhalení 40 084 falešných vín a hromadě etiket a obalů, které nesou jméno a ochrannou známku Penfolds a DBR Lafite. Úřady nespecifikovaly, o která konkrétní vína šlo. Hodnota příslušných vín se odhaduje na více než 11 milionů RMB. Hlavní podezřelý v současnosti čelí trestnímu stíhání.

 

Fujian, jedna z nejbohatších čínských provincií v jižní Číně, je klíčovým trhem spotřeby vína v Číně, díky čemuž je hlavním cílem výrobců padělaných vín. Spolu s provincií Guangdong v Hong Kongu se počítá jako jedna z prvních provincií v Číně, která přivítala dovážené destilátů a vína, je také známá zejména svou spotřebou whisky, koňaku a dovážených vín, a nikoli domácí výrobou Baijiu. Celková spotřeba alkoholu v roce 2018 se odhaduje na přibližně 20 miliard RMB (2,85 miliardy USD), přičemž dovážené destiláty představují přibližně 3 miliardy RMB (427 milionů USD) a víno 5 miliard RMB (711,7 milionu USD). Pro srovnání, spotřeba Baijiu, který často dominuje na jiných provinčních trzích, je jen 5 miliard RMB.

Ilustrační foto: Vino Joy News

Co motivuje lidi k takovému počínání. Je vůbec šance zjistit, jestli víno ve sklepě je originál nebo podvrh? Padělaná vína jsou všude, nejen v Hongkongu nebo v Číně, ale také v Evropě a v mnoha sbírkách v USA. Jak je to na u nás? Pravděpodobnost výskytu pochybných vín je při našem malém trhu nízká. Nejlepší cestou, jak se podobným problémům vyhnout, je důkladné prověření. Loajální místní dodavatel jako je Corner (WinePlanet) disponuje nejlepšími zdroji, často přímo od výrobce. Mnozí dodavatelé mají svá jména přímo na etiketách či na kartonech. Ideální volbou je koupě vína přímo v celých, originálních bedýnkách. Moderní etikety disponují holografickým zobrazením, speciální vrstvou viditelnou jen pod ultrafialovým světlem nebo záklopkami s kódem.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.