Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Nealkoholická vína - jak chutnají a jsou opravdu bez alkoholu?

Nealkoholická vína - jak chutnají a jsou opravdu bez alkoholu?

Vinuci
Le Petit Chavin

Stále více lidí chce „požitek bez alkoholu“. Bezalkoholové alternativy k vínu existují již léta, zejména v Německu. Mezitím poptávka celosvětově prudce vzrostla. Nealkoholické víno je ideální pro lidi, kteří se rádi vzdají alkoholu, ale stále chtějí mít ve sklenici něco speciálního a chtějí si dopřát zážitek.


Nealkoholická vína se vyrábějí stejným způsobem jako tradiční vína, avšak na konci procesu je alkohol odstraněn procesem, čímž se víno dealkoholizuje.

Jak chutná nealkoholické víno

Nealkoholické víno chutná podobně jako víno, ale ne úplně stejně. Mnozí vinaři přidávají rostlinné složky jako je zelený čaj, cukr a koncentrovaný hroznový mošt, aby podpořili chuť nápoje.

Je nealkoholické víno opravdu nealkoholické

Nealkoholické víno a dealkoholizované nápoje se v USA považují za „nealkoholické“, pokud je obsah alkoholu 0,5 % nebo méně. To znamená, že v dealkoholizovaném víně je obvykle stopové množství alkoholu.

Jak se vyrábí dealkoholické víno

Dealkoholizované víno je víno, které se vyrábí podobně jako tradiční víno, jen se z něj odstraní alkohol jedním ze 3 procesů, aby se zachovala komplexní vůně a chuť. Kvalitní nealkoholické víno můžete pít samotné nebo jako součást oblíbeného koktejlu.

3 způsoby odstranění alkoholu

Reverzní osmóza

Osmóza implementuje sofistikovaný filtrační systém, který umožňuje proniknout vínu, ale ne alkoholu přes filtr.

Vakuová destilace

Víno se přenese do destilačního vakua, aby se odstranily všechny složky, které by mohly být poškozeny během procesu. Následně se odstraní alkohol, před následným přimícháním aromatických látek.

Kolony otočných kuželů

Víno prochází přes sloupec naplněný sérií pevných a rotujících kuželů, které umožňují ředění a oddělení alkoholu. Odstředivé síly dealkoholizují víno prostřednictvím několika kol nízkoteplotního odpařování a kondenzace.

Vinařství Pierre Chavin 

Vinařství, které se nachází v oblasti Languedoc-Rousillon. V roce 2010 jej založili Mathilde Boulachin a Fabien Gross. Mathilde Boulachinová, která se narodila v Champagne. Přišla s nápadem vytvořit vína bez alkoholu během svého těhotenství. Nechtěla však vytvořit jen tak nějaké víno bez alkoholu. Její odborné znalosti ve světě marketingu jí pomohly vybudovat novou značku. Fabien Gross, enolog, přinesl do vinařství potřebné odborné znalosti v oblasti výroby vína.

Le Petit Chavin je řada nealkoholických vín z jižní Francie. Tato vína jsou určena pro lidi, kteří nekonzumují alkohol, spojuje potěšení a pohostinnost při mnoha příležitostech.

Tipy na vína: Le Petit Chavin na bázi Chardonnay - Vůni tropického ovoce, broskví, liči a květin. Jeho ovocná chuť je vyvážena jemnou svěžestí. Výborně se hodí jako aperitiv nebo k salátům, rybám a bílému masu. Le Petit Chavin sycený na bázi Muscat - Odhaluje tóny broskve, liči a bílých květů. V chuti je velmi dobře vyvážená sladkost hrozní a jemné živé kyselinky. Skvěle se hodí k ovocným koláčům. Le Petit Chavin na bázi Merlotu - Merlot s vůní peckového ovoce. S příjemnou svěžestí a ovocným projevem je skvělým partnerem ke grilovačce.

Vinařství Vinuci 

VINUCI je značka, která byla založena v létě 2021 v Itálii. Vinuci je číslo jedna v oblasti nových inovativních nápojů založených na dealkoholizaci vína. Ve vínech snižují procento alkoholu, ale zachová se jeho chuť. Při výrobě se používají kvalitní vína a následně se snižuje alkohol na téměř 0 % obj. Dealkoholizovaná vína jsou výsledkem šetrného náročného výrobního procesu, během kterého se pomocí vakua při teplotě kolem 21 °C odstraňuje alkohol velmi pomalým způsobem. Díky tomu si dokáže víno zachovat vůni a chuť. Koncentrace alkoholu se tak dostává na méně než 0,05 % objemu.

Tipy na vína: Vinuci Deciso Nealko - Deciso je dealkoholizované víno odrůdy Ryzlink (95 %) z pečlivě vybraných vinařských oblastí. Okouzlí jemným ovocem, harmonií a jemnou mineralitou v závěru. Vinuci Allegro Frizzante Nealko - Allegro, získané dealkoholizací bílého vína odrůdy Ryzlink (93 %), zapůsobí intenzivními aromaty broskve a meruněk, doprovázenými citrusovými tóny, ananasem a mineralitou. Vinuci Speziato Nealko - Aromaticky okořeněný nápoj z červeného vína  (90 %).Vyznačuje se tmavě fialovou barvou, měkkou sametovou texturou s výraznou vůní zimního koření, jako je třešeň, hřebíček, skořice, kardamon a anýz.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.