Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Novinka z Provence - „Estandon – růžová vína, o která je třeba se podělit“

Novinka z Provence - „Estandon – růžová vína, o která je třeba se podělit“

Estandon

Vína Estandon jsou autentická růžová vína z Provence. Zrodili se z dlouhé historie země, která se nepodobá žádné jiné a jedinečnému podnebí. Již více než 50 let v Estandon spojují know-how a znalosti o terroire, aby vyjádřili způsob provensálského života ve formě vín, která nabízejí potěšení z pití. V každém víně Estandon naleznete lásku k přírodě.


Vše začalo v roce 1947, kdy Jean Bagnis, průkopník a vizionář, narozený v rodině provensálských negociantů, přišel s nápadem prodávat své víno ne ve velkém, jak to tehdy dělali všichni obchodníci, ale víno v pěkné láhvi, kterou označil jako Estandon. Byl to okamžitý hit a láhve vinařství Estandon brzy zdobily nejprestižnější stoly v restauracích na Azurovém pobřeží. V roce 1973 vinařové z družstev ve Varu vytvořili Svaz družstev, ve kterém spojili své odborné znalosti.

V průběhu následujících let se ke skupině přidala další vinařství v oblastech Var a Bouches-du-Rhône, které přijaly značku Le Cellier de Saint Louis. V roce 2005 se do Unie Vignerons des Caves de Provence připojili majitelé značky Estandon, čímž vznikl „Cercle des Vignerons de Provence“, který v té době představoval 10 % produkce vína Provence. Ať už jsou to vinaři, zaměstnanci nebo obchodní partneři, každý se dnes podílí na růstu vinařství Estandon.

Estandon není jen nejstarší a nejrenomovanější družstvo v Provence, je to také lídr kategorie a největší výrobce vín v Provence, který zahrnuje více než 20 vinařství. „Stejně jako naše družstvo, i naše země je rozmanitá a jedinečná“.

V Provensálsku se vinice harmonicky prolínají s cabanony (vinohradnickými přístřeškami), mandlovníky, olivovníky, levandulovými háji a borovicemi. Každý rok vyrábí Estandon bílá, růžová a červená vína z více než 3 000 hektarů vinic v provinciích Provence AOC (Côtes de Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence) a Var, Alpilles a Mediterranée IGP. Vinohrady se nacházejí v nejlepších částech Côtes de Provence s mělkými břidlicovými a hlinitými půdami v blízkosti pohoří Maures, na svazích kopců nedaleko Flayosc, na prahu Verdonu.

Tyto staré vinice rostou na venkovských kopcích vedle olivovníků a dubů Holm. Ostatní vinice, které se nacházejí v o něco nižší nadmořské výšce, na hlinito-vápencových svazích obce Le Thoronet (domů slavného cistercitského opatství ze 12. století) a pestré pískovcové půdě obce Cannet des Maures, jsou vyhřívány středomořským sluncem a zmítány známým. Odrůdy Cinsault, Grenache, Syrah a Rolle patří mezi nejčastěji pěstované ve vinicích.

Hrozny se obírají v optimální zralosti, aby se zajistila ideální rovnováha mezi alkoholem a aciditou. Sklizeň probíhá mechanicky brzy ráno, aby se zabránilo jakémukoli znehodnocení hroznů, které se pak přepravují do vinařství při nízké teplotě. Před lisováním se provede krátká macerace na slupkách. Fermentace je regulována teplotou bez jablečně-mléčné. Vinifikace probíhá tradičním způsobem v nerezových tancích s regulovanou teplotou nebo v dubových sudech.

Dnes Estandon patří ke špičkovým výrobcům bio vín v regionu Provence. Výsadba stromů ve vinohradech a využívání rostlinného krytu patří k environmentálním opatřením, která pomáhají zachovat živou půdu a biologickou rozmanitost. Ve vinařství se používají lehké láhve a korkové zátky vyrobených z provensálského korku.

Kapsle jsou vyrobeny z biomateriálů, etikety jsou lehčí a kartony jsou vyrobeny z udržitelně obhospodařovaných lesů. Estandon podporuje výsadbu korkového dubu v Provensálsku. Roční produkce je více než 2 miliony lahví. Od roku 2009 je Estandon certifikován na nejvyšší úrovni IFS (International Food Standard). Hodnocení AFAQ 26000 také zaručuje, že Estadon je zavázán k sociální, environmentální a ekonomické odpovědnosti.

Zárukou kvality vín Estandon je kvalita vinic a sklepů spolu se všemi lidmi, kteří ve firmě pracují, ale i inovacemi, které zařazují do výrobního procesu, přičemž vždy respektují životní prostředí. Konzistentnost, kvalita a služby vždy byly a jsou strategické složky, díky nimž je Estandon úspěšný.

TIPY pro vína: Estandon Saint Louis de Provence, AOC, Côtes de Provence 2022, Estandon Impressions AOP Côtes de Provence 2022, Estandon Zénith, AOP, Côtes de Provence 2022, Estandon Légende, AOP, Côtes de Provence, 2018

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.