Zpět Detailní filtr
Zpět
Objevte 3B z Piemontu

Objevte 3B z Piemontu

Prunotto

Stále populárnější a oblíbenější je oblast Piemonte a její tři „B“ - Barolo, Barbaresco a Barbera. Piemont by měl být na prvním místě vašeho cestovního seznamu v Itálii, zvláště pokud jste milovníkem kvalitního jídla a vína. Barbaresco je regionální královnou a Barolo králem, považuje se za jedno z nejlepších vín, které umí vyzrávat desetiletí.


Piemont

Piemont je druhý největší geografický region Itálie a sedmý vinařský region v zemi. Přibližně 45 000 hektarů, z 25 399 km2 je vysazeno révou. Piemontské víno tvoří 5% italské produkce a téměř 18% celkového exportu země. Většina vín v regionu pochází z malých vinic. V Barolo a Barbaresco, nejuznávanějších vinařských oblastech regionu, má průměrný vinohrad asi jen pět hektarů s produkcí přibližně 10 000 lahví ročně.

Piemont se nachází na severozápadě Itálie a hraničí s Francií a Švýcarskem. Italský název regionu Piemont v překladu znamená úpatí hor, což je výstižný popis jeho subalpské polohy a skutečnosti, že je ze tří stran obklopen horami – Alpami na severu a západě a Apeninami na jihu. Nejvyšší koncentrace vinic je v kopcích Langhe a Monferrato. Právě zde se nacházejí nejuznávanější vinařské lokality v regionu. Plocha některých vesnic, zejména kolem Barbaresca, je téměř celá osázena řadami révy. Jako vinařská oblast má Piemont obrovský úspěch při pěstování původních odrůd. Přestože se zde pěstují některé mezinárodní odrůdy jako Pinot Noir, Chardonnay a Sauvignon Blanc, region je známý zejména svými víny vyrobenými z odrůd Nebbiolo, Barbera a Dolcetto, Cortese, Arneis a Moscato.

Téměř všechny vinice v Piemontu jsou vysázeny na kopcích v nadmořské výšce od 150 do 450 metrů nad mořem. Nejznámější vinařská oblast, Langhe, má svůj název podle latinského slova, které výstižně popisuje dlouhý, úzký pás kopců, které tvoří tuto oblast. Langhe je ze tří stran obklopen řekami. Tanaro vede na západ a sever, Bormida di Spigno na východ. Půdy se obvykle skládají z různého stupně sedimentární hlíny, vápence a pískovce. Piemont má kontinentální podnebí, které přináší dlouhá, horká léta, která sahají až do časného podzimu. Potom teploty rychle klesnou na chladný podzim a zimu. Jaro je také chladné a často deštivé. Oblast je známá mlhou, která se valí přes hory a údolí. Obecně se věří, že název odrůdy Nebbiolo je odvozen od „la nebbia“, italského slova pro mlhu. V Langhe pomáhá mlha prodloužit období zrání Nebbiola, čímž vznikají vína s vysokým obsahem kyselin a tříslovin s vynikajícím potenciálem pro zrání.

Apelace

Na rozdíl od zbytku Itálie, Piemont  nepovoluje výrobu vína s označením Indicazione Geografica Tipica (IGT). 90% vína v regionu se vyrábí v jižní části Piemontu v okolí měst Alba (v Cuneu), Asti a Alessandria.

Piemont je rozdělen do pěti zón.
•    Canavese – oblasti okolo Turínu, Carema a Caluso
•    Colline Novaresi - v provincii Novara
•    Coste della Sesia – oblast okolo Vercelli
•    Langhe - zahrnuje hornatou krajinu okolo města Alba a Roero
•    Monferrato – oblasti okolo Asti a Alessandrie

Piemont má 42 DOC a 18 DOCG, z toho Barolo a Barbaresco jsou nejdůležitější vína s tímto označením v regionu.

Barolo

„Ustupte, Bordeaux a Burgundsko, je zde další tučné „B“, které je stejně velké jako vy“.

Vína Barolo jsou mnohými považována za nejlepší vína Itálie. Mají vyšší obsah kyselin a tříslovin. Jedná se o klasický příklad synergie mezi konkrétní odrůdou hroznů (v tomto případě Nebbiolo) a konkrétním místem. Vína Barolo DOCG jsou vyrobena z odrůdy Nebbiolo (100%) a musí vyzrát nejméně 38 měsíců, z toho 18 v dubových sudech. Označení „Riserva“ může být použito na etiketě, pokud víno vyzrávalo ve sklepě nejméně pět let.

Dobrý ročník Barola dokáže vyzrávat 10 až 30 let, ačkoli mnohé mohou i 40 více a let. Jsou oblíbené u sběratelů vína, kteří si vína s radostí odloží, aby je o desetiletí později otevřeli a odhalili nádherně měkké a jemné víno. Barolo je víno, které odměňuje trpělivost. Pokud jde o dokonalou kombinaci Barola s jídlem, neexistuje klasičtější kombinace, než vychutnat si Barolo spolu s těstovinami as nastrouhanými bílými lanýži nahoře. Sýr Sottocenere posetý kousky černé lanýže je lahodnou přílohou k vyzrálému Barolu.

TIPY na vína: Prunotto Barolo BAROLO DOCG 2019Prunotto Bussia Barolo BAROLO DOCG 2017

Barbaresco

Barbaresco je italské víno vyrobené z odrůdy Nebbiolo. Vinohrady se nacházejí v Langhe, na pravé straně řeky Tanaro. Rozprostírají se od oblasti severovýchodně od Alby. Nebbiolo se pěstuje na opukových půdách bohatých na vápenec, na strmých „prodalpských“ kopcích, které jsou charakteristické pro tento region. Vinice jsou situovány tak, aby co nejlépe zajistily vhodné zrání hroznů, což ve skutečnosti znamená, že většina vinařských lokalit má orientaci na jih.

Stejně jako jeho protějšek Barolo, potřebuje čas k vyzrávání. Před uvedením na trh předpisy DOCG vyžadují, aby vína vyzrávala minimálně 26 měsíců, přičemž minimálně 9 měsíců strávili v dubových sudech. Vína Barbaresco Riserva musí vyzrát ve vinařství minimálně 50 měsíců a minimálně devět měsíců v dubovém sudu. Přestože Barbaresco a Barolo mají mnoho společného, tradičně Barbaresco má tendenci vyjadřovat více ženskou stránku, zatímco Barolo je charakterizováno jako mužské a majestátní. Vína Barbaresco jsou lehčí než Barolo, méně koncentrovaná, avšak velmi elegantní. Vína Barbaresco jsou ideální k masitým jídlům, protože jejich vyšší acidita protíná tuk a udržuje chuťové pohárky svěží, zatímco tuk a bílkoviny masa zjemňují třísloviny. Vyzkoušejte Barbaresco k pečeným žebírkám, telecím kotletám, ke kachně v houbové omáčce, jelenímu guláši nebo k Osso Buco.

TIPY na vína: Prunotto Barbaresco Bric Turot BARBARESCO DOCG 2019
 

Barbera

Odrůda Barbera se pěstuje v provinciích Alba, Asti a Alessandria. Na přelomu 21. století to byla třetí nejčastěji pěstovaná modrá odrůda v Itálii po Sangiovesu a Montepulcianu (ačkoli ji od té doby předjel Merlot a Primitivo). Na rozdíl od Barola a Barbaresca je Barbera je cenově dostupná. Vína z odrůdy Barbera jsou šťavnatá s lehkým tělem, která lze považovat za italskou odpověď na Beaujolais

Nejznámější apelací je Barbera d´Asti DOCG a nejkvalitnější vína Nizza DOCG se vyrábějí v podzóně Barbera d´Asti. Jedná se o nejvíce pěstovanou odrůdu v Piemontu a často ji pijí zejména místní obyvatelé k jídlu. Má středně plné tělo, kořeněně zemitý charakter a je schopna ukázat jemné projevy piemontského terroiru. Barbera dozrává dříve než Nebbiolo. Její nenáročná povaha jí umožňuje prosperovat v různých půdách, jako je hlína, písek a vápenec. Je odolná vůči teplu a díky tomu se Barbera pěstuje iv Jižní Austrálii, Argentině, ale také v kalifornském Central Valley a Sierra Foothills.

Díky jemným tříslovinám a živým ovocným charakterům si Barberu můžete vychutnat spolu s celou řadou jídel. Například Barbera a pizza s houbami politá lanýžovým olejem je klasickou kombinací, přestože dobře funguje is grilovaným masem, k těstovinám s rajčatovou omáčkou, k rizotu s houbami a také k tvrdým, italským sýrům.

TIP na víno: Prunotto Fiulot Barbera d´Asti DOCG 2021

Vinařství Prunotto

Vinářství Prunotto se nachází v Albě, nejdůležitějším městě v oblasti Langhe na půli cesty mezi Barbaresco a Barolo na pravé straně řeky Tanaro, na mírných rovinách, obklopených vinicemi na územích Langhe a Roero. Říká se, že jedním z důvodů proč rodina Antinori koupila Prunotto, byl vinohrad Bussia v Barolu. Vinařství Prunotto patří ke klasickým představitelům oblasti Barolo. Vinice se rozprostírají na ploše přibližně 65 hektarů na územích Langhe a Monferrato.

S respektem k regionálním tradicím vinařství vyrábí bílá vína jako Moscato d’Asti a Arneis, avšak tento severní italský region je světově známý výrobou těch nejlepších barel. Barolo Bussia DOCG pochází z nádherné vinice ve tvaru amfiteátru v oblasti Bussia Monforte d’Alba. Toto víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1961. Vyváženost a komplexnost Nebbiola jsou umocněny rozmanitou expozicí révy a tradičním zráním ve velkých sudech.

Barbaresco Bric Turot je výsledkem kombinace tří faktorů, diverzifikovaná expozice révy díky tvaru „bricco“ (vrchol kopce v místním dialektu), specifický klonální výběr a zrání vín v sudech v různých kategoriích. Costamiòle se vyrábí z vinic v oblasti Agliano Terme, kde se Barbera nejlépe projevuje díky příznivé jižní expozici. Toto víno zrající v malých dubových sudech si dokáže zachovat mimořádnou svěžest.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.