Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Vínem a sýrem proti Alzheimerovi

Vínem a sýrem proti Alzheimerovi

Villa Maria
Santa Cristina

Studie zjistila, že víno a sýr jsou perfektním spojením pro prevenci Alzheimerovy choroby. Nový výzkum zjistil korelaci mezi konzumací sýra, červeného vína a nižším rizikem vzniku několika kognitivních chorob.


Nový výzkum naznačuje, že víno a sýr mohou snížit riziko vzniku kognitivních chorob, jako je Alzheimerova choroba. Nejčastější forma demence, Alzheimerova choroba, vede ke zhoršení funkcí mozku, které ovlivňují paměť a schopnost provádět každodenní úkoly. Podle Alzheimerovy asociace je touto nemocí postiženo více než 5 milionů Američanů. Strava byla dlouho považována za ukazatel našeho zdraví v pozdějším věku. Studie prokázaly souvislost mezi stravou, Alzhiemerem a jinými demencemi. Nedávná studie provedená na Iowské státní univerzitě zjistila, že konzumace většího množství vína a sýra v průběhu času může pomoci posílit kognitivní zdraví, když stárneme.

 

Studie analyzovala údaje z biomedicínské výzkumné databáze UK Biobank a sledovala více než 1 700 účastníků ve věku 46 až 77 let v průběhu 10 let. Každý účastník absolvoval úvodní hodnocení, které zahrnovalo otázky o jejich stravování a test fluidní inteligence (FIT), který měří schopnost rychle používat rozum a logiku pro řešení problémů. V letech 2006 až 2012 byla stejným účastníkům provedena dvě následná hodnocení. Dotazníky se ptaly účastníků, jak často konzumují ovoce, zeleninu, ryby, zpracované maso, drůbež, hovězí, jehněčí, vepřové maso, sýr, chléb, cereálie, čaj a kávu, pivo, červené, bílé, šumivé víno a likéry.

Údaje ukázaly korelaci mezi konzumací červeného vína a sýra a vyšším výkonem v testech FIT. "Existoval silný, jasný vztah mezi konzumací většího množství sýra nebo pitím většího množství červeného vína a vyšším skóre inteligence tekutin po dobu šesti až deseti let," řekl hlavní výzkumník Dr. Auriel Willette prostřednictvím e-mailu Wine Spectator. To je skvělá zpráva pro milovníky vína a sýrů, protože pokles skóre FIT souvisí se zvýšeným rizikem Alzheimerovy choroby.

Typ alkoholu a genetické faktory ovlivňující riziko demence

Zatímco bylo zjištěno, že mírná konzumace červeného vína a sýra má nejlepší korelaci u účastníků, kteří neměli žádné genetické riziko vzniku kognitivních chorob, ti, kteří byli geneticky predisponováni, profitovali z denní konzumace jakéhokoli typu alkoholu.

"V závislosti na genetických faktorech, které v sobě nosíme, se zdá, že někteří jedinci jsou více chráněni před účinky Alzheimerovy choroby, zatímco jiní jsou vystaveni vyššímu riziku. To znamená, že správný výběr potravin může zcela zabránit nemoci a kognitivnímu poklesu," uvedl. hlavní autor Brandon Klinedinst v prohlášení.

Studie nezkoumala, které složky v sýru a víně jsou prospěšné. Willette poznamenal, že budou zapotřebí další klinické studie, aby se zjistilo, zda by explicitní změna stravy mohla ovlivnit zdraví mozku, ale věří, že jejich zjištění jsou slibná. „Byl jsem mile překvapen, že naše výsledky naznačují, že zodpovědné každodenní pojídání sýrů a pití červeného vína jsou dobré nejen k tomu, aby nám pomohly vyrovnat se s momentální situací, ale možná i ke zvládnutí stále složitějšího světa, který se zdá, že nikdy nezpomalí. ."

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.