Zpět Detailní filtr
Zpět
Představujeme vína En Primeur

Představujeme vína En Primeur

En Primeur

En primeur nebo "víno budoucnosti" je způsob nákupu vín v době před jejich lahvovánímo. Nákup se provádí rok po sklizni, v době, kdy má víno před sebou ještě dobu zrání v barikových sudech po dobu minimálně 12 měsíců. Hlavní výhodou je možnost koupit "velká" vína za výrazně nižší cenu, než za jakou se budou prodávat po oficiálním uvedení do prodeje. Účelem koupě může být příležitost pořídit si špičkové víno za výbornou cenu pro vlastní spotřebu nebo investice do vína s cílem dalšího prodeje.

Vyberte si z aktuálních vín En Primeur, z každého vína máme v rezervaci limitované množství.


Z velkého množství zúčastněných Château na aktuálním En Primeur vybral pro vás someliér Rastislav Šuták devět zajímavých vín. Všechny reprezentují vynikající nákup s ohledem na jejich kvalitu a klasifikaci.

Dalšími kritérii při jejich výběru byla stoupající křivka jejich hodnoty během posledních let, investice do vinic a zpracování hroznů, implementace biologických nebo biodynamických postupů při jejich výrobě, klasický rukopis v jejich senzorickém projevu a nakonec předpokládaný pozitivní vývoj v láhvi. Přečtěte si také zhodnocení ročníku 2019 v Bordeaux. Samozřejmě do výběru se promítla i osobní preference či sympatie k výrobci. 

Vína z aktuální kolekce En Primeur nabízíme v limitovaném počtu, což znamená, že s nákupem netřeba vyčkávat. Naskladňovat se začnou nejdříve na podzim 2021, postupně až do jara 2022.

Bordeaux Château Batailley AOC Grand Cru Classé 2019

Chateau Batailley patří mezi nejstarší usedlosti v Pauillac. Před klasifikací v roce 1855 byla známa pod názvem Bedo nebo Guestier. V celé své historii se chateau těšilo velké reputaci. S Haut- Batailley tvořily jeden celek, ale v roce 1942 se rozdělili na dvě části. Současným majitelem jsou rodiny Borie a častěji. Vinohrady Batailley se rozprostírají na ploše 57 ha s převahou křemičitého štěrku v půdě. Základem vín z Batailley byl vždy Cabernet Sauvignon. I když není Batailley certifikované Bio, vinařství experimentuje na ploše 5 ha s biodynamické přístupem. V ročníku 2019 probíhal sběr v ideálních podmínkách. Ze 60 parcel se sbíral jako první Merlot 17. září. Po přestávce způsobené deštěm se pokračovalo 4.října Cabernetem. Mošt fermentoval při nízké teplotě v nerezových nádobách s ponořováním matolinového klobouku, ale s jemným přečerpáváním kvůli obsahu taninů. Ročník 2019 je klasika, která nestárne. První láhve z tohoto ročníku by měly otevírat nejdříve po deseti letech zrání s potenciálem pro archivaci na dvě tři desetiletí. 74% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot a 1% Petit Verdot.

více info

 

Bordeaux Château Carbonnieux Blanc AOC Cru Classé 2019

Klasika, klasika, klasika. Chateau s historií sahající až do 12.století. Tehdejší majitelé - benediktinští mniši byli zruční vinaři a na dlouhá léta určili reputaci tohoto zámku. Ne vše probíhalo kladně a ještě v první polovině 20.století byl zámek neobydlený s vinohrady ve velmi špatné kondici. Carbonnieux patřilo mezi první chateau v Cru Classé de Graves s klasifikací pro bílá i červená vína. V současnosti je ve vlastnictví rodiny Perrin. Ročník 2019 byl z pohledu bílých odrůd vydařeným, s intenzivním aromatickým profilem, excelentní zralostí hroznů vyváženou živými kyselinami. Sauvignon začal sklízet již v druhé polovině srpna ze štěrkových "plateau" parcel. Výsledné víno je směsí přibližně 35 parcel s dvěma hlavními styly. Už zmíněný první - aromatický "plateau" charakter a druhý z hlinito-písčité půdy s bohatým tělem. Bílé Carbonnieux 2019 spojuje eleganci s energií. V první fázi vývoje bývá trošku rozpačité, ale po 5-6 letech získává na hloubce a textuře. Pozitivně může zrát 15 a více let. 65% Sauvignon Blanc a 35% Semillon. 10 měsíců v dubových sudech.

Více info

Bordeaux Château du Domaine de l´Eglise AOC 2019

 Podle všeho je Domaine d'Eglise nejstarším vinařstvím v Pomerole. Zmínky o jeho existenci sahají do roku 1589. V té době sloužil i jako útulek a hospic pro nemocné. Podobně jako mnohé vinohrady byly i tyto v roce 1956 téměř úplně zničeny mrazy. Současnými majiteli Borie Manoux a častěji začaly rozsáhlé investice do vinic a zpracování hroznů, což vedlo k mimořádnému zlepšení kvality vín. Vinohrady "domény" se nacházejí v blízkosti takových jmen jako L'Evangile, Clinet nebo L'Église Clinet. 95% celkové plochy výsadby (7 ha) tvoří Merlot. Vína zrající 18. měsíců v 60 % nových dubových sudech. Roční produkce tohoto klenotu nepřesahuje 3000 bedýnek. Ročník 2019 bude bezpochyby patřit k "černým koněm" v Pomerole. Senzoricky jsou vína s maltézským křížem na černém podkladu tmavé, bohaté, tělnaté až rozšafně. Bývají pitelná už v mládí, ale po 10 letech vyzrávání získávají na intenzitě. 3% Cabernet Franc.

Více info

Bordeaux Château Du Tertre AOC Grand Cru Classé 2019

Pokud hledáte nejvýše položené vinice a zámek v Margaux, je jím Chateau du Tertre. Nádherný zámek byl založen v 18. století Pierrem Mitchellem, sklářským obchodníkem z Irska. Na rozdíl od některých jiných chateau, mělo du Tertre štěstí na majitele, kteří ho postupně vylepšili. Výsledkem bylo zařazení do klasifikace Grand Cru Classé v roce 1855. Současným majitelem je rodina Jelgersma (Chateau Giscours). Du Tertre je trošku izolován od ostatních v oblasti Arsac. Zajímavostí je, že vinohrady tvoří jeden ucelený celek se stejnou rozlohou než před klasifikací v roce 1855. Polovina s celkové plochy vinic je obhospodařována v organickém a biodynamické režimu s velkou hustotou výsadby, téměř 10 000 kořenů / ha. Vína jsou vinifikovaná v dubových sudech, nerezových tancích a speciálních betonových vajíčkách Nomblot. V sudech zrající 18 měsíců s následným lahvováním bez filtrace, čířené jen vaječným bílkem. Ročník 2019 je podle Alexandra Van Beek, generálního ředitele vinařství, nejdelikátnějším za poslední roky. Oplývá množstvím jemných nuancí s neobyčejně elegantním a svěžím Merlotem. Víno má osobnost, energii a výjimečný charakter terroiru. Chateau du Tertre bývá pitelné již po 5-6 letech, ale s přibývajícím věkem získává na hloubce a textuře. 54% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 13% Cabernet Franc a 6% Petit Verdot. Alkohol 13,4%.

Více info

Bordeaux Château Gloria AOC 2019

Chateau, které bylo založeno v polovině 20. století. Vinice byly zakoupeny od klasifikovaných zámků v oblasti jako např. Beychevelle. Každoročně výhodná koupě pro fanoušky i znalce. Stále se zlepšující kvalita. Stejný majitel (Domaines Martin) jako Saint-Pierre. Aktuální ročník odráží to nejlepší z potenciálu terroiru oblasti Saint Julien. Sběr začal perfektně vyzrálým Merlotem 23. září. O týden později přišel na řadu Cabernet Sauvignon. Precizní a sofistikovaný proces vinifikace zahrnuje dvojitou selekci nebo automatické ponořování matolinového klobouku v závislosti na úrovni extrakce rmutu. Víno vyzrává 14. měsíců ve 40 % nových sudů. Šarmantní ovocná textura, kompaktní chuť s působivými tříslovinami. Skvělé bude i po 15 - 20 letech zrání. 55% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot a 6% Cabernet Franc a 5% Petit Verdot.

Více info

Bordeaux Château La Dame de Montrose AOC 2019

Chateau Montrose by mohlo být klidně samostatnou apelací v Saint-Estephe. Jeho reputace je tak vysoká, že je považováno za tzv. Super Seconds. V minulosti bylo součástí velkého Calon-Ségur. Během druhé sv. války bylo omylem bombardováno piloty RAF, přičemž byly zničena velká plocha vinic. V současnosti jsou majiteli bratři Martin a Olivier Bouygues, kteří do něj investovali velké finanční prostředky. Montrose realizuje od roku 2007 nákladný enviromentální program na restrukturalizaci vinic a výroby vín. V roce 2014 byl otevřen 11 m vysoký velkolepý sklep a o dva roky později spuštěna první úroda hroznů v organickém režimu pěstování. Vinařství zaměstnává jednoho z nejtalentovanějších enologů J.-B. Delmasa. Loni se rozběhl projekt selekce a rozšiřování původních klonů Merlotu. La Dame de Montrose je druhé víno Chateau Montrose. První ročník byl vyroben v roce 1984. Patří mezi nejlepší druhá vína levého břehu. O jeho kvalitě svědčí fakt, že tvoří 43 % celé produkce, což je vzhledem na cenu a kvalitu rarita. Vína z Montrose bývají v mládí strohá a trošku nepřístupná, časem však dozrávají do obdivuhodné hloubky a výrazu. Díky BIO přístupu a blízkosti řeky Girondy i v nejteplejších letech zřídka překročí hladinu 13,5 % alkoholu. Dáma z Montrose je vznešené a vzrušující víno schopné zrát ve společné domácnosti dvě desítky let. 48% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 3% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot. 30% nových sudů.

Více info

Bordeaux Clos De L´Oratoire AOC Grand Cru Classé 2019

Vína z tohoto chateau jsou důkazem, že velká vína z pravého břehu nemusí být přehnaně drahá. Vinařství vzniklo v druhé polovině 20. století jako separátní projekt nejlepších parcel Chateau Peyrau. Při nové klasifikaci vín oblasti St. Emilion v roce 1969 bylo promptně zařazeno do kategorie Grand Cru Classé. Jeho majitelem je Stephan von Neipperg, který vlastní několik pozoruhodných zámků na pravém břehu - Canon La Gaffeliere, La Mondotte, zmíněný Peyrau nebo vynikající d'Aiguilhe v Castillon. Deseti hektarům vinic obhospodařovaných v Bio a biodynamickém režimu kraluje Merlot. Vinice jsou situovány na mírném svahu s jílovito-vápenatým podložím. Hrozny fermentuje nemleté ??v menších dubových kádích, v některých ročnících s malým podílem stopek. Vína zraje 14-18 měsíců v 60 % nových sudů. V perfektní kondici vydrží dvě dekády a více. Vzhledem k nízkým výnosům je roční produkce přibližně 2000 kartonů. Ročník 2019 reflektuje charakter původu v bohatém a expresivním stylu. Tělo oplývá muskulaturou a energií. Vzhledem na cenu a kvalitu všech Neippergových vín budou znovu horkým favoritem z pravého břehu. 81% Merlot a 19% Cabernet Franc.

Více info

Bordeaux Château Lynch-Moussas AOC Grand Cru Classé 2019

Historie tohoto zámku je úzce spojena s Chateau lanch-Bages, se kterým se dělilo o společné vinohrady i majitele. V 18.století se usedlosti rozdělili. V roce 1919 chateau koupila rodina častěji, která se o něj stará dodnes. V 70 letech začala rozsáhlá obnova vinic, které byly v té době ve velmi špatném stavu. Obhospodařovaných bylo jen 10 ha! V současnosti tvoří celková rozloha 60 ha. Zajímavostí je, že ve vinicích se pěstuje jen Cabernet Sauvignon a Merlot. I když se víno vyrábí z parcel v různých částech Pauillac, ty nejlepší se nacházejí přímo u zámku. Vína z Lynch-Mousass nebývají v centru pozornosti jako mnohé slavnější z Pauillac. Přesto jsou skvělou volbou hlavně pro znalce, kteří v nejlepších ročnících jakým bezpochyby 2019 je získají fantastický, klasický Pauillac za málo peněz. Lynch-Mousass potvrzuje za poslední roky kvalitou svých vín klasifikaci i bohatou historii. Ročník 2019 přichází na trh se speciální etiketou a lahví vytvořenou k 100 výročí ve vlastnictví rodiny častěji. Ročník 2019 je podle Phillipa častým nejlepším v za posledních 40 let. Vyznačuje se hlubokou barvou, kouzelnou koncentrací ovocných vjemů s dotekem květin a koření. Víno působí harmonicky a elegantně i díky vinifikací na základě které se podařilo zachovat rozumnou texturu tříslovin a velmi dlouhou dochuť. Na základě prvních ochutnávek je jisté, že L-M 2019 bude schopné zrát dvě - tři dekády. 73% Cabernet Sauvignon a 27% Merlot.

Více info

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.