Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Vánoční novinka - Prosecco Rosé

Vánoční novinka - Prosecco Rosé

Prosecco
Terra Serena

Milovníci Prosecca se mohou těšit na opravdu růžové Vánoce. Na trh přichází novinka Terra Serena Prosecco DOC Rosé Brut Millésimato.

Delikátní a elegatní růžové Prosecco je absolutní světovou novinkou. Vychutnejte si elegatní bublinky s ovocnou vůní a svěží lahodnou chutí a přečtěte si, jak vzniklo Prosecco na růžovo.


Prosecco na růžovo

I když se dosud na trhu objevovalo Spumante Rosé, které považovali někteří za Prosecco, nesplňovalo apelační pravidla a nemohlo být označeno jako Prosecco. Dne 13. srpna 2020 přijalo Ministerstvo zemědělství v Itálii zákon s povolením vyrábět Prosecco Rosé podle stanovených přísných pravidel, která jsou: nižší výnos ve vinici, hrozny musí pocházet z oblasti Treviso DOC a Prosecco DOC Rosé musí být vyrobeny z 85-90% odrůdy Glera a 10-15% Pinot Nero DOC (ne IGT).

Zákon vyžaduje délku fermentace minimálně 60 dní. Prosecco DOC Rosé může být vyrobeno pouze v kategoriích Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry a na láhvi musí být deklarován ročník. Novinka Prosecco DOC Rosé byla uvedena na evropský trh před Vánocemi v listopadu 2020.

Společnost Corner & Co. a WinePlanet ve spolupráci s vinařstvím Terra Serena přináší na slovenský a český trh pro své zákazníky Terra Serena Prosecco DOC Rosé Brut Millésimato. Rodina Serena produkuje šumivá vína v oblasti Veneto více než jedno století. Kromě kvalitních vín z oblasti Conegliano se zaměřuje také na výrobu a plnění vín v sudech pro Horeca segment, kde patří v Itálii k lídrům.

 

Terra Serena Prosecco DOC Rosé Brut Millésimato

Hrozny pochází z provincie Treviso DOC. Cuvée tvoří 88% odrůda Glera a 12% Pinot Nero. Prosecco jasné bledě růžové barvy s pravidelným perlením. Atraktivní ovocná vůně zralých jablek, hrušky, lesních jahod a malin doplněná jemnými tóny lučních květů. Chuť je svěží, ovocná se šťavnatou kyselinkou.

Delikátní růžové Prosecco s harmonickou strukturou a příjemným ovocným závěrem. Výborný aperitiv, který nastartuje Vaše chuťové buňky. Výborný společník ke grilovanému lososu, krevetám a mořským plodům, taktéž k pečené krůtě, kachně či křepelce.

Prosecco na bílo

Prosecco se musí vyrábět výhradně v severovýchodní části Itálie ve vymezené oblasti, která je tvořena devíti provinciemi v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia. K výrobě Prosecca se používá odrůda Glera. Podle předpisů Prosecco DOCG Conegliano Valdobbiadene musí obsahovat minimálně 85% této odrůdy, která dává Prosecco strukturu. Zbývajících 15% může být doplněno místními odrůdami.

 

Jak se vyrábí Prosecco 

Celý proces výroby Prosecca podléhá přísným apelačním pravidlům. Hrozny se sbírají v optimální zralosti, buď ručně nebo mechanicky a celé střapce hroznů jsou šetrně lisované a následně je mošt po dobu cca 10 hodin zchlazen na teplotu 5 až 10 ° C.

Následuje stočení moštu a začíná alkoholové kvašení. Tímto způsobem se získávají základní vína, které se později scelují, čili připravuje se cuvée ještě před sekundární fermentací. Výsledné cuvée se umístí do uzavřených nerezových tanků, kde se po přidání kvasinek a cukru nastartuje sekundární fermentace. Tato metoda se nazývá Charmat.

Pravidla DOCG povolují i ​​použití klasické metody druhotné fermentace v láhvi, ale jen pro oblast Conegliano-Valdobbiadene. Podle tlaku v láhvi rozlišujeme Prosecco Spumante (šumivé víno), které má alespoň 3bar a Prosecco Frizzante (perlivé víno) s 1 až 2,5 bary.

Prosecco může být vyrobeno v kategoriích od Brut Nature až po Doux, většinou se však můžete setkat s označením na etiketě Brut nebo Extra Dry. Brut má dossage 6 až 12g / l a Extra Dry 12-17 g / l.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.