Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Vánoce u slovenských vinařů

Vánoce u slovenských vinařů

Nichta
Hacaj
Vinárstvo Rariga
Ostrožovič
Fundus Regius

Vánoční svátky jsou jediným obdobím, kdy se vinař může na chvíli zastavit a odpočinout si. V klidu si otevře víno, které má odložené ve sklepě a těší se, že ho ochutná se svou rodinou a přáteli. Jak však tráví Vánoce slovenští vinaři? Jaké víno si otevřou 24. 12. k večeři a hlavně, co si přejí do nového roku 2021? Přinášíme vám rozhovory s pěti vinaři na téma Vánoce u slovenských vinařů.

Přečtěte si také článek Vánoce u vinařů z jihu Moravy


Vinařství Nichta / Braňo Nichta /

Vánoce jsou pro naši rodinu symbolem tradic, pohody a společně strávených chvil. Každý rok se během vánočních svátků setkáváme celá rodina, která je během roku "rozlezená" po celém světě. K štědrovečerní večeři preferujeme suchá vína s vyšším obsahem kyselin. Letos volba pravděpodobně padne na Ryzlink vlašský 2017 z kolekce Nichta, který by mohl vytvořit výbornou dvojče k hlavnímu chodu k pečenému kaprovi s vlašskými ořechy. Po večeři nás potěší svěží bublinky z Pesecké leánky v provedení brut.

Do Nového roku přejeme všem hlavně hodně zdraví a věříme, že dnešní situace nebude trvat dlouho. Velmi se těšíme na moment, kdy se budeme moci opět setkávat s našimi známými a přáteli při sklence výborného vína. Jako každoročně v našem vinařství chystáme řadu novinek. První z nich jsou jemně perlivá vína typu SPARKLING, které uvedeme na trh po více roční přestávce.

Další novinkou bude Frankovka z výjimečného ročníku 2018, která vyzrávala více než 18 měsíců ve velkých dubových sudech a před uvedením na trh dostane minimálně půlroční prostor na harmonizaci v láhvi. Zařadili jsme ji do naší nejvyšší kolekce - Nichta a u nás ve vinařství ji považujeme za nejlepší Frankovku, jakou jsme kdy vyrobili.

Vinařství Hacaj / Ján Hacaj /

Jelikož v naší nabídce dominují sekty, přes 70% naší produkce prodáme poslední čtvrtletí. Kromě dodávek sektů na vánoční svátky a Silvestra jsou sekty atraktivním dárkem pro majitele, klienty, a zaměstnance firem. Rovněž bývá konec roku bohatý na různé mikulášské večírky, či vánoční zelňačky, což ale tento rok kvůli pandemii bylo zrušeno. Navzdory každodennímu stresu si ale vždy najdu čas na zdobení vánočního stromku v kruhu rodiny.

Dopoledne před štědrou večeří ještě prodávám sekty posledním opozdilcům a už se těším na tradiční postní oběd sestávající z pečených brambor s máslem a kvašeným zelím. Ke štědré večeři jako aperitiv podávám pochopitelně lehčí sekt kategorie extra brut a vánočního kapra zapíjíme buď sektem nebo suchým rosé z mladého Rulandského modrého.

No a samozřejmě k oplatkám s medem nemůže chybět Sauvignon se zbytkovým cukrem. V Novém roce 2021 si přeji především pevné zdraví a úspěšné zvládnutí pandemie jako nezbytný předpoklad návratu do normálu v osobním i podnikatelském životě. Připravovanou novinkou ve vinařství Hacaj bude pěstitelský sekt postaven na bílém Ruland modrém ve spojení s jednou domácí odrůdou.

Vinařství J & J Ostrožovič / Jaroslav Ostrožovič /

Vánoce u nás ve vinařství jsou obvykle stejné jako u všech těch, kteří mají víno rádi. Jsou plné zvyků, chystání, ale zároveň jsou proloženy lahvemi kvalitního vína. V naší firmě již několik let nabízíme "kufřík" ke štědrovečerní večeři, ve kterém jsou doporučené vína ke všem slavnostním chodem. Začínáme aperitivem Tokajským 3-putnovým výběrem, pokračujeme zelňačkou s houbami a s Tokajským samorodným suchým. k vánočnímu kaprovi s bramborovým salátem si připíjíme polosuchou Lipovinou Virginia. K dezertu si dopřejeme Saturn, sladké slámové víno z Tokaje ročníku 2009. Do Nového roku si jako všichni lidé na této planetě přejeme zdraví pro všechny a pohodu.

Vinařství Rariga / Marek Rariga /

Pro většinu vinařů je konec roku vyvrcholením celoroční dřiny ve vinici i sklepě. Je to čas, který zároveň ukáže jak úspěšně se kdo poprat s nástrahami i výzvami při pěstování, sklizni hroznů a při výrobě vína. Pro nás je to čas velkého shonu s chystáním a expedicí vína. Na Štědrý večer jsme konečně všichni spolu. Na večeři máme houbovou polévku, houbovou omáčku s bramborami a kapra s bramborovým salátem. Celý den se snažíme strávit klidně v kruhu nejbližší rodiny.

Ke slavnostní sváteční atmosféře víno neodmyslitelně patří. U nás začínáme oplatky s medem a oříšky, ke kterým si dáme slámový Alibernet. K rybě si dáme dobrý růžový Cabernet nebo petrolejový Ryzlink. Příští rok 2021 nás čeká výsadba nového vinohradu na svazích v Modre.

Další rok bychom chtěli mít méně chaotický než byl tento. Věříme, že následující rok se budeme moci více pověnovat našim zákazníkům na různých akcích jako otevřené sklepy, vinice a podobně. Do roku 2021 si přejeme mnoho spokojených stálých, ale i nových zákazníků.

 

Vinařství Fundus Regius / Barborka Rakúsová a Veronika Regendová /

"Vánoce i advent jsou pro naši rodinu vzácný čas. Je to konečně čas bez honění a stresu. Letos si na Štědrý večer určitě otevřeme Ryzlink rýnský 2011, který jsme letos naplnili z nového tanku. Je to výjimečné víno, působí velmi svěže, ale zároveň se v něm probouzejí petrolejové aroma.

Další sváteční dny budeme ochutnávat i sladké ryzlinky z ročníků 2005 a 2006, ale určitě i nové vína - Tramín 2019 a Ryzlink rýnský 2016 sur le peau. V Novém roce 2021 bychom si přáli klidnější atmosféru bez hrozby pandemie na spokojené věnování se naší práci. Hned od začátku nového roku se těšíme na stříhání spícího vinohradu a na prodlužující se dny. Rádi bychom v příštím roce naplnili další vína - Cabernet Cuvée z různých ročníků a velmi zajímavý Ryzlink 2018."

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.