Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Vánoce u vinařů z jihu Moravy

Vánoce u vinařů z jihu Moravy

Gurdau
J. Stávek

Jak tráví vinaři vánoční svátky a které víno si otevřou k rodinné večeři? Dva moravští vinaři, jejichž vína máme v nabídce, nám popovídali, jaké jsou Vánoce u nich doma, jaké mají zvyky. Při čtení vám doporučuji popíjet moravské víno.

Přečtěte si - Vánoce u slovenských vinařů

Inspirujte se - Jaké víno si otevřít na Vánoce? Vánoční rady a tipy sommeliéra


Vinařství J. Stávek / Jan Stávek /

U nás a myslím si, že stejně jako u ostatních moravských vinařů, jsou Vánoce vysvobozením od shonu, který začíná vinobraní na konci srpna a končí 24. prosince dopoledne posledními prodanými lahvemi. Minimálně přes vánoční svátky máme dost času podělit se o mladá vína s rodinou a nejbližšími a také ochutnat skvosty z archivu, na které nebyl přes rok čas nebo se právě čekalo na jejich otevření s těmi nejbližšími. Do štědrovečerní večeře držíme přísný půst a k večeři otevřeme nějaké bublinky. Obvykle nějaký sekt z chladnější oblasti (Rakousko, ČR, Německo) nebo Cavu.

Letos lze zvolíme naturálnější cestu a otevřeme náš Pet Nat, který jsme vyrobili poprvé. K rybě volíme vždy bílé suché víno s kyselinkou. Obvykle vyhraje moravský vlašák ideálně z Dunajovických kopců nebo vyzrálý Ryzlink.

Osvědčil se nám i Sauvignon. Raději vždy otevřeme více lahví, protože večeře je obvykle dlouhá a s přibývajícími dětmi se prodlužuje i následná doba strávená u vánočního stromečku. Pár starších červených vín dekantovat už odpoledne, které v průběhu večeře a při rozbalování dárků postupně s rodinou degustovat. Pak jdeme na půlnoční a po ní zasedneme k rodinné konverzaci a to většinou přicházejí na řadu sladká vína typu tokajské, portské a madeira.

Do Nového roku 2021 si přeji, abychom měli více příležitostí se setkávat a sdílet spolu zážitky a radost. Víno si sice v posledních měsících domácí karantény zaslouží konečně větší pozornost a důkladné zkoumání, ale zároveň vyžaduje i veselost ve formě společenské konverzace a zábavy. Ta nyní ve společnosti trochu chybí.
Po třech letech jdeme ven s novým ročníkem Frankovky Reserve, která se vyrábí pouze v těch nejlepších letech, což bylo zatím jen v letech 2015, 2006 a 2000. Nicméně kdy to přesně bude, je zatím ve hvězdách. Nyní kupáž sudy a chystáme se na lahvování. Novinkou bude také rosé z Merlotu a Frankovky, lehké, šťavnaté a osvěžující na letní pití.

Vinařství Gurdau / Marek Sedláček /

Vánoce u vinaře jsou asi stejné jako u každého jiného. Pro vinaře jsou především časem odpočinku po náročném závěru roku, kdy probíhalo vinobraní a práce s mladým vínem. K štědrovečernímu stolu si otevírám nejraději víno, které jsem si v daném roce přivezl z dovolené v zahraničí, ideálně od vinaře, jehož jsem navštívil a zaujal mě.

Do nového roku si přeji hlavně, aby byli všichni zdraví a šťastní, protože jsou to ty nejdůležitější věci v životě. V příštím roce nás čeká spousta zajímavé práce. Kromě pokračující výstavby vinařského domu v Kurdějově otevíráme samostatný vinný sklep na menší degustace pro naše zákazníky.

Čeká nás také premiérová výsadba modrých odrůd na plánované červené cuvée a výsadba dalšího ryzlinku na naší nejvýše položené trati Lipiny. Do naší nabídky jsme už nyní ke konci roku zařadili několik nových vín, z nichž máme velkou radost!

 

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.